ÃŽn mod frecvent, chitara acustică e supranumită “chitară rece”, dar eu sunt de părere că ea sună extrem de bine ÅŸi la cald. Adică amplificată ÅŸi “ajustată” din egalizator ÅŸi efecte exact atât cât să capete flexibilitatea unui sound modern, fără a-ÅŸi pierde însă armonicele naturale.
Atunci când am început să cânt foarte mult pe acest tip de chitară şi m-am confruntat cu spaţii neconvenţionale de concert, săli mici, sonorizări defectuoase şi alţi factori sensibili, am conştientizat nevoia unui amplificator de acustică.
Nu că n-aş fi văzut producători suficient de neinspiraţi care imprimau acusticele prin amp de electrică! Dar dacă vrei să sune, trebuie să te bazezi pe echipament special conceput pentru instrumentul tău.
Amplificatorul Marshall AS100D (sau Acoustic Soloist, cum i se mai spune) e una dintre cele mai bune investiţii pe care le-am făcut vreodată. 100 Waţi, două difuzoare Celestion adaptate, patru canale şi efecte digitale stereo încorporate care sună destul de bine.
Două canale sunt ideale pentru chitară, unul e dedicat microfonului, iar cel auxiliar poate fi folosit pentru CD Player, iPod sau Loop Station (da, creat exact ca să pui backing track-urile).
Amplificatorul are ÅŸi funcÅ£ie anti-feedback (“tai” anumite frecvenÅ£e ca să eviÅ£i microfonia), dar nu o prea folosesc, ca să nu îi iau din armonice ÅŸi să sune prea metalic.
Îmi place mult că are şi funcţia de loop, ce permite folosirea unor efecte externe (în cazul meu, TC Electronic G-Major).
Practic, la cântările mici poţi să mergi cu două chitare, o voce şi un track adiţional pe spate, fără a mai depinde de inginerul de sunet (se poate prelua semnalul direct din line out) şi fără să-ţi faci griji pentru mixul final, care va suna destul de compact datorită efectelor, asupra cărora ai control total.
Printre dezavantaje se numără faptul că nu poÅ£i scoate sunetul dry ÅŸi nici separat pe fiecare canal… ÅŸi că AS100D are 21 kg – cam greu de cărat de unul singur
Demo Audio ÅŸi manual Marshall AS100d
Preţ: 555 de euro de pe Thomann.de
* Există şi varianta de 50 Waţi, cu ceva mai puţine funcţii şi, implicit, preţ mai mic: 299 euro.
Foto: Edi Enache; Marshall
Intr-adevar un amplificator foarte bun. Un sound placut, natural si plin, perfect pentru show’uri live in cluburi micute.
Felicitari Alec pentru acest blog, si penru faptul ca impartasesti din pasiunea si priceperea ta celorlalti atat prin informatiile pertinente de aici cat mai ales prin lectiile de chitara.
Mult succes in continuare
Mersi ca ai poposit pe aici NMC.
Opinia ta vizavi de amplificator e mai mult decat pretioasa. Te astept si cu alte critici la adresa echipamentelor pe care le voi descrie in viitor.
Cat despre impartasit din pasiunea mea… este o placere si o datorie.