Ca orice început, primele lecţii de chitară sunt o adevărată provocare. Pe lângă ceea ce deprinzi de la profesor în decursul unei sedinţe, foarte importante sunt repetiţiile individuale.
Pornind de la premiza că pui 100% pasiune în învăţarea chitarei, devine clar că vei dori să progresezi cât mai mult şi cât mai repede.
Pentru o repetiţie eficientă, e ideal să elimini sursele de stress şi mai ales presiunea că trebuie să-ţi însuşeşti noţiunile până la următoarea lecţie.
Repeţi pentru că îţi place şi îţi doreşti să fii mai bun, nu pentru că profesorul ţi-a dat o anume temă! Nu uita acest lucru şi fă-l să se simtă în fiecare notă.
Dacă ai repetat un fragment muzical stând în tensiune, cel mai probabil îţi va fi greu să îl cânţi relaxat/ă data viitoare. Cu atât mai mult dacă ai în faţă un public!
După cum spunea şi Joe Satriani, e o idee bună să cânţi în faţa altor oameni de fiecare dată când ai ocazia, chiar dacă e vorba de membri ai familiei. E clar că bunica ta nu va înţelege ce e un riff, dar ţie îţi va prinde bine exerciţiul de-a cânta fără reţineri
E important ca atunci când repeţi să nu te stresezi în legătură cu volumul şi faptul că i-ai putea deranja pe membrii familiei ori pe vecini. Deşi e bine să exersezi de fiecare dată când prinzi o clipă liberă, ţine minte că studiul pe fugă ori în contratimp nu e deloc eficient.
Indiferent de metoda de chitară pe care o urmezi şi de nivelul la care te afli, trebuie să accepţi că greşelile sunt o parte a procesului de învăţare.
Încearcă să identifici erorile şi să le semnalezi profesorului tău, pentru a evita ca acestea să-ţi intre în reflex.
Auto-critica trebuie să fie însă constructivă: nu fi prea aspru/aspră cu tine, momentele de vulnerabilitate şi greşelile sunt inevitabile pentru toată lumea, mai ales la început.
Câteva sugestii pentru repetiţii de chitară reuşite:
- 1. Transformă orele de repetiţie într-un prilej de relaxare. Cântă cu bucurie, ca şi cum te-ai afla în faţa celui mai bun prieten, şi nu din automatism. Astfel înveţi nu doar să execuţi, ci să transmiţi, ceea ce e vital pentru un artist.
- 2. Avansează pas cu pas atunci când studiezi un nou pasaj: astfel vei putea reduce tensiunea la minim, îţi vei păstra o postură corectă în timpul cântării şi vei avea răgaz să insişti pe interpretare.
- 3. Învaţă când să te opreşti: precum greşelile, durerea e o parte firească a procesului. Însă dacă te încăpăţânezi să cânţi până când îţi umpli degetele de bătături, nu vei reuşi decât să pui chitara în cui pentru câteva zile, până te refaci. Dozează-ţi atât entuziasmul, cât şi răbdarea.
Buna ..M-am apucat de chitara de 3 saptamani … (cu profesor) deci am facut de 3 ori decat…dar nu reusesc sa schimb acordurile foarte repede si nici bataia nu mi iese foarte bine ..:)) uneori imi vine sa dau cu chitara de pereti…Exersez in fiecare zi si parca treaba merge putin mai bine…Cam in cat timp o sa reusesc sa cant o melodie cum trebuie adica fara pauze si sa schimb acordurile repede..:-ss ca sa stiu dacaa ma las de chitara :-<doh`
@ Mella – felicitari pentru interesul tau in ceea ce priveste chitara si pentru faptul ca ai ales s-o studiezi sub indrumarea unui profesor (e cel mai bine la inceput, ca sa nu cazi in capcana propriilor greseli).
E foarte bine ca exersezi atat de des, nu te lasa! Si mai ales nu te indoi de visul tau – daca iti doresti cu adevarat sa iasa bine, asa va fi. Este foarte important sa canti cu metronom ca sa-ti “antrenezi” si simtul ritmului.
Nu te mai gandi ca totul e contra cronometru, ci bucura-te de fiecare moment in care canti. Este OK sa-ti fixezi standarde inalte, dar sa fii constient/a ca le poti atinge doar cu multa munca – pana atunci, insa, nu uita ca te poti bucura de chitara la orice nivel!
Atunci cand exersezi o anumita melodie, parcurge-o intai pe toata la un ritm mai lent. Pe masura ce incepi sa stapanesti acordurile, pauzele se micsoreaza si deci poti sa maresti ritmul interpretarii.
Doar pentru ca merge mai greu la inceput nu inseamna ca trebuie sa te indoiesti de tine sau sa te lasi.
Mult succes!
@ Mella
Salut!
Sa stii ca eu cam in 2-3 luni de zile de repetat pe chitara,am inceput sa cant in biserica:)
Cum spunea si Alec,trebuie sa te bucuri de fiecare clipa pe care o ai cu chitara ta,iar restul,va veni cu timpul.
Te-am salutat!
oZz
Iau lecti de chitara de 3 saptamani…stiu notele inclusiv sa le schimb pe bataie simpla doar ca atunci cand vreau sa cant din voce si la chitara in acelasi timp nu imi iese bataia..nu stiu de ce!Exersez de cateva zile si tot nu iese nu inteleg de ce?
P.S:Cantecul nu mi se pare greu…e vorba de Noapte la mare,noapte la munte!
@ Zumoji Nu iti iese pentru ca nu esti obisnuit sa canti cu vocea si chitara in acelasi timp. E o problema doar de timp pana vei reusi! Incearca sa canti totul putin mai lent la inceput si sa nu mai fii atat de concentrat pe schimbarea acordurilor (asta va fi cu atat mai usor cu cat vei stapani cantecul mai bine) si nici nu vei ramane in urma cu vocea sau partea armonica. Nu-ti face griji, e o problema comuna printre incepatori atunci cand se acompaniaza singuri – si singura solutie e sa perseverezi pana vei reusi.