Open top menu
Auzul absolut (perfect pitch)

Auzul absolut (perfect pitch)

Note muzicale

Dacă eşti la începutul unei cariere în muzică sau abia începi să-ţi dezvolţi interesul şi priceperea pentru această artă, probabil ai auzit vorbindu-se despre importanţa “urechii muzicale” şi a capacităţii de-a distinge sau reproduce perfect notele, fără vreo referinţă exterioară.

Subiectul e pe cât de vast, pe atât de controversat, aşa că voi încerca să explic cât se poate de simplu câteva idei în care cred:

- nu există afoni: atâta timp cât în vorbire folosești diferite inflexiuni, înseamnă că poţi percepe şi reproduce sunete diferite ca înălțime

- auzul absolut nu este o calitate indispensabilă pentru a fi un muzician bun, dar ţi-ar putea prinde extraordinar de bine

- auzul absolut nu este doar un “dar” nativ, el poate fi dezvoltat prin expunerea constantă la muzică în primii ani de viaţă sau exerciţiu intens la maturitate

- pe lângă capacitatea de-a recunoaşte instant fiecare notă, e important să ai o percepţie bună a intervalelor (relative pitch)

Auzul absolut se referă la capacitatea unei persoane de-a recunoaşte sau reproduce o notă muzicală fără ajutorul unei referinţe exterioare (instrument, diapazon etc.).

Desi această abilitate e în mare majoritate nativă, posesorii ei nu sunt neapărat muzicieni de geniu. Printre lucrurile pe care le poţi face dacă ai auz absolut se numără:

- identificarea după nume (Do, Re, Mi…) a notelor cântate pe un instrument

- recunoaşterea gamei în care este cântată o bucată muzicală (fără referinţe exterioare)

- identificarea şi numirea notelor din compoziţia oricărui acord sau dintr-o progresie dată

- intonarea vocală perfectă a oricărei note, fără ajutorul unui instrument muzical

- identificarea tonurilor muzicale din cele mai banale sunete cotidiene, de la clinchetul paharelor până la claxoanele maşinilor şi zumzetul hard disk-ului când se încinge

- identificare valorii în herţi a oricărei note muzicale

Uneori te naşti cu auzul absolut, alteori îl poți dobândi prin exercițiu…

Cine a spus că reuşita în muzică e 1% talent şi 99% transpiraţie avea dreptate – chiar dacă perfect pitch-ul nu are neapărat legătură cu talentul.

Dacă nu te numeri printre fericiţii posesori ai unui auz muzical ideal, există încă şanse să-l dobândeşti: cercetătorii au descoperit că, deşi s-ar putea să existe o predispoziţie genetică pentru perfect pitch, fizic nu există nicio diferenţă între oamenii care au această abilitate şi cei care nu. Practic, procesul nu e determinat de ureche, ci de creier.

În următoarele zile voi reveni cu o însemnare despre dobândirea auzului absolut prin exerciţii de asociere a notelor cu stări, senzaţii şi interiorizare a muzicii într-o manieră nouă.

Foto: SXC.hu

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<