Open top menu
Oprirea corzilor (Muting)

Oprirea corzilor (Muting)

Oprirea corzilor (muting) este o tehnică ce-ţi permite să faci anumite note/o coardă să sune mai fin, etufate, fără a vibra excesiv.

Acest efect e obţinut de pianişti, în general, cu ajutorul pedalei de expresie – iar noi, chitariştii, trebuie să-l realizăm cu mâna.

Palm Muting

Cea mai des întâlnită metodă de-a opri corzile este cu palma (palm muting) şi este foarte utilă pentru părţile de chitară ritmică. Pune-ţi palma mâinii drepte perpendicular pe corzi, în apropierea punţii/cordarului. Sunetul obţinut va fi compact, mai puţin expansiv şi se va integra mai bine în mix. Unii chitarişti descriu notele cântate cu palm muting drept percusive şi cu sound mai profund. Dacă doreşti un exemplu de intro reuşit realizat cu palm muting, ascultă cu atenţie “Every Breath You Take” a trupei The Police.

Palma ta trebuie să fie cât mai aproape de bridge, ce-i drept (unii o pun chiar peste), însă poţi experimenta cu diverse poziţii pentru a vedea ce sonorităţi obţii şi care îţi place mai mult. De asemenea, încearcă şi diferite nivele de presiune asupra corzilor. Secretul este însă să aplici aceeaşi presiune asupra tuturor corzilor, pentru a le împiedica să vibreze liber (asta e şi scopul, nu?).

Sugestii:

  • dacă ai chitară electrică, exersează această tehnică cu distors-ul pornit; va accentua sound-ul şi îţi vei da seama mai repede dacă te apropii de rezultatul dorit
  • ascultă cu atenţie piesele preferate şi încearcă să-ţi dai seama când este folosită tehnica palm muting; urmăreşte felul cum alţi chitarişti alternează oprirea corzilor/le lasă să sune liber

Atenţie! Dacă eşti la început cu această tehnică, nu va fi uşor. Nu te descuraja, deşi poate fi frustrant la început – cu perseverenţă, îţi va intra în reflex să opreşti corzile eficient! Porneşte cu power chords, apoi treci la acorduri complete.

Probleme? Dacă îţi bâzâie corzile, înseamnă că nu aplici suficientă presiune. Sună prea deschis? Înseamnă că nu opreşti uniform una sau mai multe corzi. Schimbă poziţia mâinii, foloseşte-ţi şi degetul mic sau evită deocamdată să incluzi în acorduri corzile-problemă, până vei mai repeta puţin.

Fret Hand Muting

Dacă doreşti să etufezi sunetul unei anumite corzi, va trebui să-ţi foloseşti degetele de la mâna stângă. Această tehnică se numeşte fret hand muting şi presupune oprirea corzilor cu vârful sau partea laterală a degetelor. Ideea este să opreşti corzile pe care nu le vei folosi pentru un anumit acord.

De exemplu, pentru Do Major nu ai nevoie de a şasea coardă, aşa că îţi poţi plasa vârful degetului 3  în aşa fel încât să atingă uşor a şasea coardă, amuţind-o.

Sugestii:

  • nu aplica prea multă presiune, doar cât să împiedici coarda să vibreze. Cu timpul vei ajunge să “simţi” exact cât trebuie să apeşi pentru a obţine rezultatul dorit.

Atenţie! Vei observa că atunci când corzile sunt oprite îţi va fi mai greu să cânţi cu pana. E firesc, deoarece fiind ţinute fix ele opun mai multă rezistenţă. Poţi compensa ţinând pana mai relaxat şi încercând să nu apeşi prea tare pe corzile oprite.

Dacă mai ai întrebări despre oprirea corzilor, le aştept cu drag în comentarii. Succes & spor la repetat!

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

3 Comment responses

  1. Avatar
    October 31, 2010

    @Alec

    Salut Alec,

    In primul rand vreau sa-mi cer scuze pentru ca am citit acest articol minunat doar astazi:(

    Apoi vreau sa-ti spun ca ai facut o treaba foarte foarte buna cu acest articol.Palm muting-ul imi iese aproape perfect pe acustica,mai am de incercat Fret Hand Muting:D

    Apropo,stiu ca e offtopic,dar vreau sa te intreb de unde ti-ai luat acel pick holder care il ai lipit pe AEG10:D:DSunt si eu curios:d

    Imi cer scuze inca o data pentru intarzierea mea….si iti urez spor la cantat.Promit ca de acum o sa citesc mai repede:D:D

    Te-am salutat!

    oZz

  2. Avatar
    November 01, 2010

    am vazut episodul cu little dreams,acea melodie se poate canta si la chitara acustica?
    adica nu la una electro-acustica:D

  3. Avatar
    November 01, 2010

    @dinca georgiana

    Buna Dinca,

    Diferenta intre chitara acustica si cea electro-,este aceea ca electro-acustica se poate conecta la un amp,mixer,comp etc.

    Deci daca nu e amplificata,electro-acustica este acustica:)

    Aaa,si inca ceva,si chitara clasica e acustica,pentru ca nu are nevoie de nimic pentru a suna,cum ar fi doze…

    Piesa ,,Little dreams”este cantata pe 2 chitari(acustica si electrica,amandoua Ibanez de altfel,una custom desigur)si vocea superba a Alexandrei:D

    Sper sa o poti canta si tu pe chitara!

    Iti urez succes!

    Te-am salutat!

    oZz

<