Open top menu
“Cry Baby: The Pedal That Rocks the World”

“Cry Baby: The Pedal That Rocks the World”

Pedala wah-wah a fost şi este în continuare una dintre modalităţile principale ale chitariştilor de a spori sau de a adăuga acel plus de emoţie, impact, groove, boost, dinamică pentru solo-uri sau ritmuri.

Atunci când ai nevoie să te distingi mai bine în mix-ul de instrumente, nicio pedală nu te poate ajuta mai mult decât pedala wah-wah, mărturie făcând piese precum “Voodoo Child” de la Jimi Hendrix, “Summer song” de la Joe Satriani.

Pedala wah-wah a fost inventată în 1966 de către doi ingineri (Bradley Plunkett şi Lester Kushner) care lucrau pentru Warwick Electronics (divizie a unei mari corporaţii care deţinea Thomas Organ şi Vox), fiind rezultatul unei încercări de a găsi un înlocuitor mai ieftin pentru un comutator de voicing a unui amplificator Vox. Noua lor invenţie avea la bază un potenţiometru care modifica frecvenţele medii şi iniţial a fost încorporată în carcasa unei de pedale de volum Vox.

La puţin timp Vox decide lansarea pe piaţă a acestui efect pentru chitară sub numele de ”The Clyde McCoy Wah Wah pedal”, după numele unui faimos trompetist de jazz care a făcut cunoscut efectul “wah-wah”. Vox a folosit numele trompetistului ca şi strategie de marketing pentru a fi mai uşor percepută pe piaţă utilitatea pedalei. Mai apoi a apărut şi numele de “Cry Baby” ca un al doilea nume de brand.

Jim Dunlop cumpără brand-ul Cry Baby în 1981 după o perioadă de decădere şi decide să relanseze şi să repozitioneze produsul acolo unde îi era locul. Alături de inginerii săi, Jim Dunlop începe să aducă numeroase îmbunătăţiri acestei pedale, reuşind să creeze diferite modele pentru a putea satisface gusturile fiecărui chitarist. Astfel, s-au născut modele precum Cry Baby 95Q, GCB 95, 535Q, însă şi modele special făcute pentru chitarişti ca Eddie Van Halen, Buddy Guy, Kirk Hammett, Zakk Wylde, Slash, Dimebag etc.

Iată că suntem aproape de finele lui 2010 şi cei de Dunlop ne pregătesc o surpriză pentru februarie 2011 – un documentar despre istoria acestei pedale: “Cry Baby: The Pedal That Rocks the World”. Producătorii ne promit o poveste fascinantă pornită din 1966 şi până în zilele noastre.

În final, vă las cu trailer-ul filmului şi cu vorba lui Ralf Jung: “Atunci când foloseşti pedala Wah-Wah nu te poţi abţine să nu mimezi efectul”.

Marius
Written by Marius

Chitarist, compozitor, muzician.

1 Comment responses

<