Open top menu
Cum să citeşti tabulaturile mai uşor

Cum să citeşti tabulaturile mai uşor

Pentru mulţi dintre cei care se află la început cu studiul chitarei, citirea unei tabulaturi cu siguranţă le dă multe bătăi de cap. Când am fost pus şi eu în situaţia de a citi pentru prima oară o tabulatură, totul mi s-a părut un fel de “Matrix”: cifre peste tot, fără indicaţii de ritm – o nebuloasă totală. Totul, până  când am descoperit Guitar Pro, ajuns acum la versiunea 6.

Dacă nu eşti încă familiarizat cu aplicaţia, Guitar Pro este un editor de tabulaturi multi-track pentru chitară, bass, tobe şi alte instrumente. Una dintre funcţiile care mi se par de un real ajutor pentru cei aflaţi la primele contacte cu o tabulatură este funcţia de redare. Cu alte cuvinte, tu încarci tabulatura găsită pe internet în format guitar pro, apeşi play… şi-ţi germanonlinecasinos.com cântă tabulatura. În plus, mai ai o fereastră cu grifful chitarei unde poţi vedea notele cântate. Cool, nu!!

De asemenea, Guitar Pro te poate ajuta să-ţi creezi tabulaturile propriilor piese, atât pentru chitară, cât şi pentru bass sau tobe, putând astfel avea o imagine de ansamblu asupra piesei.

Pentru ca sunetul tabulaturii redate să fie cât mai aproape de sunetul unei chitare, aplicaţia îţi pune la dispoziţie o bază foarte mare de sunete specifice unei chitare electrice, clasice sau acustice şi poţi adăuga efecte, simulatoare de amplificatoare etc.

Şi dacă vrei mobilitate desăvârşită şi acces rapid la tabulaturi, Guitar Pro 6 este acum disponibil şi pentru iPhone/iPad/iPod touch.

Dacă eşti interesat să testezi Guitar Pro 6, poţi vizita site-ul oficial şi poţi descărca o versiune trial. De asemenea, poţi cumpăra aplicaţia pentru iPhone de pe site-ul Apple.

http://www.youtube.com/watch?v=qrwPzzPLmyk

Marius
Written by Marius

Chitarist, compozitor, muzician.

15 Comment responses

  1. Avatar
    February 10, 2011

    @Marius

    Salut,

    Il am si eu si isi face foarte bine treaba.Felicitari pentru articol!

    Iti urez succes in toate si sper sa ne revedem cu bine!

    Te-am salutat!

    oZz

  2. Avatar
    February 12, 2011

    Oameni buni,am 10 ani,dar am si eu o chitara clasica.As vrea sa stiu sa cant,doar ca nu prea am de unde invata….:((
    Totusi,vad ca sunt multe website-uri pe net,dar de pe nici unul nu poti invata ceva!

  3. Avatar
    February 13, 2011

    @Andrei

    Salut,

    Nu e intocmai cum spui.Sunt unele site-uri,bune dealtfel,de pe care chiar poti invata.Intrebarea multor incepatori este:Ce trebuie sa invat?Ce ar trebui sa stiu?

    Iti recomand sa incepi cu acordurile de baza:Do,Re,Re minor,Mi,Mi minor,Sol,La,La minor.Apoi poti invata cele cu barre si cele septima.Apoi trebuie sa exersezi,pentru a le stii perfect.Poti incepe apoi cu cateva exercitii pentru ureche,cum ar fii sa asculti o piesa la TV,si sa incerci sa o canti si tu deodata pe chitara(asa fac eu :D )
    Apoi cred ca totul va merge cam de la sine :)

    Sper ca ti-am fost de folos si daca mai ai intrebari,nu ezita sa le scrii aici!

    Te-am salutat,

    oZz

  4. Avatar
    February 13, 2011

    @oZz…si cum sa stie copilul(la 10 ani ai sai), ce note sa cante dupa o melodie auzita la televizor, cand el vrea mai intai sa INVETE…:))
    @Andrei, e foarte bine ca ai apelat la siteul lectii-de-chitara, pentru asemenea intrebari.Cum a spus si oZz, mai intai inveti acordurile de baza mentionate mai sus…pe care le gasesti pe toate drumurile, apoi continui cu batai si ciupituri(gasesti pe google), si tot evoluezi.Te felicit pentru faptul ca la 10 ani ai tai, ai avut curaj sa intrebi:)
    Mult Succes intr-ale chitarei!

  5. Avatar
    February 13, 2011

    @RisingSunPaladin

    Salut,

    Prima data,i-am spus sa invete acorduri de baza,barre si 7,dupaia sa se bage la auz.In timpul asta,in care el le invata,auzul muzical se dezvolta putin,chiar daca noi nu stim.Va invata apoi sa acordeze chitara dupa ureche si auzul va ,,creste”ceva mai mult.Dupa ce are 8-9 luni de chitara,si poate sa spuna ca are un repertoriu OK,incepe sa scoata piese/solo-uri dupa auz.

    Nimic nu se ia dintr-o data,totul trebuie sa mearga treptat:)

    Daca am gresit cu ceva,te rog sa ma anunti :)

    Te-am salutat,

    oZz

  6. Avatar
    February 14, 2011

    @ Andrei salutare si felicitari pentru interesul acordat chitarei clasice inca de la aceasta varsta frageda! Ne bucuram ca ai ajuns pe site-ul nostru, insa trebuie sa fii constient ca un site nu te poate ajuta sa inveti lucruri de la zero – daca ar fi asa, ar mai fi nevoie de profesori in carne si oase?

    Sfatul meu este sa apelezi la un profesor din orasul tau, care sa-ti ghideze primii pasi in lumea chitarei si sa te ajute sa inveti notiunile de baza corect de la bun inceput, pentru a nu avea probleme mai tarziu. Greselile timpurii si lucrurile invatate pe dos sunt foarte greu de corectat ulterior si in cele din urma ajung sa-ti defineasca tehnica.

    Dupa cum te-a sfatuit oZz (dar nu strict dupa ideea lui, ci poate altfel… dupa melodii pe care le indragesti, nu cele de la radio/TV), trebuie sa iti insusesti intai notiunile de baza – teoretice si cele ce tin de tehnica, dupa care trebuie sa incepi sa acorzi atentie maxima auzului muzical. Perceptia ta asupra notelor, capacitatea de-a le recunoaste, “simti” si reproduce fara un reper iti va fi foarte utila mai tarziu.

    @ RisingSunPaladin antrenarea auzului e esentiala la orice nivel si poate fi inceputa oricand. Gresesti o data, gresesti de doua ori, de cincizeci, dar in cele din urma mana si mintea ta vor “invata” sa se coreleze si reproducerea instant a ceea ce auzi iti va intra in reflez.

    @ oZz merci de completari si spor la repetat! Lucrezi si la tempo / groove / pattern-uri de ritm, nu-i asa?

    Rock on!

  7. Avatar
    February 16, 2011

    Foarte bun programul.Il am de vreo 2 ani cand mi am cumparat prima mea chitara.Este un pogram excelent.Poti exersa cu calculatorul chiar si la un tempo mai mic.Programul il puteti lua de pe torente.Keyul il puteti gasi pe you tube.

  8. Avatar
    March 19, 2011

    Salut ,am 19 ani ,cant de vreo 3-4 ani la chitara , nu am fost la niciun profesor, am luat multe informatii de pe internet si lectii gratuite tot de pe net , teorie muzicala nu am prea invatat nu ca nu as fii vrut ,dar nu mi-am prea putut permite sa imi iau un profesor , stiu doar do, re, mi , fa , sol , la , si minore si majore si la fel cele cu 7 , acordurile cu baree stiu sa le descopar singur pe griful chitarei , cam atat cu teoria ,mai fac exercitii de digitatie, zilnic o ora doua numai exercitii de digitatie in rest cover-uri , imi pun piese pe calculator si cant dupa ele( nothing else matters de exemplu de la metalica , eric clapton – wonderfull tonight , The police – every breath you take etc) piese care imi iasa binisor .Am muncit o vara intreaga pe unde am putut si mi-am luat o chitara electrica yamaha erg121c la pachet cu amplificator de 15w ,cu tunner si mai multe accesorii as vrea sa-mi zici daca ii si bunicica. Astept mai multe sfaturi , sfaturi pt incepatori , pt ca nu ma consider mai avansat , si sfaturi care sa ma ajute mai mult la invatatul chitarei pentru ca cateodata imi vine sa nu mai cant deloc la ea, cred ca atunci cand dau de o piesa care imi place mult si nu o pot canta .Atept multe sfaturi de la tine care sper sa ma ajute mai mult in ceea ce fac. Multumesc mult . SAlut :-h

  9. Avatar
    March 20, 2011

    @Andrei

    Salut,

    Parerea mea e ca,la 4 ani de chitara,ar trebui sa stii mult mai mult decat Nothing else matters si Wonderful Tonight.La patru ani de chitara ar trebui sa stii multa teorie,sa ai o digitatie foarte buna si sa te descurci bine la improvizatie,in orice gama.Cam asa vad eu un chitarist la timpul ala de cantat,intelegi? Nu te subestima,incearca piese si solo-uri pe care nu te-ai gandit vreodata sa le incerci,dar nu te duce prea departe :P .Incearca sa faci Speed Exercises,te vor ajuta mai mult la digitatie.Si asa cum spunea si Steve Vai,incearca sa faci hummer-on si pull-of timp de 1-2 minute in continuu,iti va prinde foarte bine.

    Invata tot ce prinzi si tot ce iti place,si ce nu iti place(teoria).In privinta profesorului,nu trebuie neaparat sa inveti teorie de la unul.Daca vei cauta,vei gasi o gramada de informatie.

    Iti urez succes si te mai asteptam pe aici :).Nu uita,ce e mai frumos in muzica nu se poate gasi in note :)

    Te-am salutat,

    oZz

  10. Avatar
    March 20, 2011

    Mersi de sfaturi :)

    As vrea acum sa invat gamele
    Cu care sa incep ? Cele minore armonice?
    si daca ai putea sa-mi explici unpic si cei cu ele:)

    mersi :)

  11. Avatar
    March 20, 2011

    @Andrei

    Salutare,

    Hmmm,gamele.Ele nu trebuie tocite,sau invatate ca un robot,ci trebuiesc intelese.Ele au o regula de formare.Cele majore,au semiton pe treptepe III-IV si respectiv VII-VIII,iar cele minore au semiton pe treptele II-III respectiv VI-VII.Incearca cu fiecare tonica,si vei gasi gama cu treptele ei.
    Gamele mai au diezi sau bemoli dupa cheie(la armura) care te ajuta ori de deosebesti gamele in ele,ori sa vezi cum s-au format.

    PS:Alec a scris mai demult un articol mai detaliat,cauta-l si citeste-l cu atentie.De asemenea urmareste seria de articole a lui Marius ,,Cum se compune o piesa”.

    Sper ca ti-am fost de folos si daca mai ai intrebari,scrie-le aici fara sfiala!

    Te-am salutat,

    oZz

  12. Avatar
    March 20, 2011

    Vezi dom’le?Graba strica treaba!

    Gamele minore au semiton la treptele II-III si la V-VI,nu la 6-7.Scuzati gresala.Se mai intampla :D :D

    Uite aici articolul http://www.lectii-de-chitara.ro/2010/03/ce-este-o-gama/

    Salutari,

    oZz

  13. Avatar
    March 21, 2011

    M-am uitat , nu prea am inteles mare lucru

    Stiam regula ca intre ,mi, si ,fa, , si la fel intre ,si, si ,do, nu este decat un semiton si ca gamele minore au semiton intre treapta 2-3 respectiv 5-6 si cele majore intre 3-4 respectiv 7-8 .Dar tot nu am inteles cum sa le formez

  14. Avatar
    September 04, 2012

    @Andrei, depinde ce fel de muzica vrei sa canti. Eu, care cant mai mult metal si rock am inceput direct cu riff-uri, solo-uri sweep-uri si alte tehnici specifice genurilor (Rock, ma refer mai mult la Alternative sau Hard). Eu te-as sfatui sa lasi acordurile ca-s plictisitoare pentru inceput si sa faci lucruri mai interesante, cum ar fi cover-uri pe diferite melodii si sa inveti acordurile treptat, cand dai de ele prin melodiile pe care le canti. Eu am invatat acordurile de baza si cateva barre intr-o zi, deci, mi-a fost foaarte usor. Succes, si nu te lua dupa miile de clisee si de mituri false care sunt raspandite peste tot!

  15. Avatar
    July 27, 2015

    eu sunt cu chitra acustica am 14 ani dar am o intrebare siteuri bune pentru tabulaturi?

<