Consider că cel mai corect ar fi să încep cu Andres Segovia, chitarist virtuoz și cel ce a adus o mare contribuție în evoluția chitarei clasice așa cum o știm astăzi.
Născut în anul 1893 în Spania, Segovia este renumit pentru contribuția sa la îmbogățirea repertoriului pentru chitară și pentru interpretarea sa de-a dreptul revoluționară. Acesta moare în anul 1987 la vârsta de 94 de ani, mulți fiind de acord că ar mai fi cântat încă mult timp dacă ar fi avut ocazia.
Îţi recomand acest documentar despre viața sa și implicit despre istoria chitarei: Andres Segovia – The Sound of The Guitar.
Un alt virtuoz este John Williams, chitarist britanic ce a avut ocazia să studieze sub îndrumarea mai sus menționatului Andres Segovia. Williams este recunoscut pentru tehnica sa impecabilă. Numele lui este adesea rostit alături de cel al lui Julian Bream, de asemenea reprezentant al școlii britanice de chitară clasică. Iată o înregistrare cu un duet al celor doi: Spanish Dance no.1 – Manuel de Falla.
Următorul nume pe lista virtuozilor chitarei clasice din zilele noastre este David Russel, interpret al cărui repertoriu include și piese cu influențe folclorice scoțiene și irlandeze fără însă a se abate de la piese din perioada barocă sau romantică. Mai mult, acesta a realizat o serie de transcripții uimitoare pentru chitară, un exemplu fiind această variantă a Passacagliei de Frideric Handel.
Am lăsat ce-i mai bun pentru final dintr-un singur motiv: veți putea auzi următorul artist în România pe data de 23 martie în cadrul Festivalului Internațional de Chitară. Numele interpretei este Ana Vidovic și se află în topul celor mai buni chitariști ai momentului. Iată o demonstrație a măiestriei solistei: La Catedral – Augustin Barios Mangore.
Concertul pe care Ana Vidovic îl va avea în România va fi memorabil cu atât mai mult cu cât va include Concierto de Aranjuez.
3 Comment responses