Chitara este un instrument complex cu posibilități expresive nenumărate, însă, pentru a putea fi valorificate, trebuie acordată o importanță deosebită detaliilor.
Să ne concentrăm în rândurile ce urmează asupra unghiilor și a diferențelor de sunet pe care acestea le fac în funcție de formă. Știu că pare insignifiant, dar unghiile bine modelate reușesc să producă un sunet foarte bun așa cum un arcuș bun reușește să facă o vioară să sune sublim.
Atenție: vorbim de unghii lungi doar în cazul mâinii care ciupește corzile și nu în cazul mâinii care apasă pe grif. Cea din urmă trebuie să aibă unghiile cât mai scurte.
Pentru copiii cu vârste până în 12 ani, ciupitul cu unghiile poate fi problematic întrucât acestea sunt în cele mai multe cazuri prea subțiri și moi, iar la contactul cu strunele chitarei există posibilitatea ciobirii/ ruperii acestora. De aceea este recomandată la copii ciupirea corzilor cu buricele degetelor. Această metodă cauzează și ea nemulțumiri deoarece provoacă dureri și uneori apar bășici.
Cei ce folosesc unghiile ar trebui să știe că acestea trebuie să aibă o anumită lungime și formă obținute cel mai ușor prin pilire. Procesul de pilire al unghiilor este însă delicat pentru că nu presupune tratamentul specific saloanelor de manichiură. Mărimea unghiilor potrivite depinde și de forma și mărimea mâinii fiecărui chitarist în parte, dar când acestea ajung la 1 cm încep să fie incomode și imprecise.
Forma este de preferat să fie una ușor rotunjită, fără colțuri și margini aspre. Contactul unghiei cu o coardă trebuie să fie exact, de aceea cel mai bine ar fi ca atunci când cumpărăm o pilă să alegem una fină care să lase cât mai puține asperități.
Pilirea unghiilor se face prin testare și anume: pilim un strat subțire după care testăm unghia pe corzi și repetăm procesul până când obținem sunetul dorit.
Unii chitariști profesioniști își pilesc unghiile oblic în funcție de unghiul pe care mâna îl face atunci când se află deasupra corzilor ca în poza următoare:
Am văzut în ultima vreme că pila a fost înlocuită cu un șmirghel foarte fin folosit în finisări auto. Știu că sună puțin incredibil, dar pe acesta îl folosesc și eu și pot spune că obțin cele mai bune rezultate cu el pentru că poate fi îndoit în așa fel încât să ajungă pe toate părțile unghiei simultan, pe când o pilă este fixă. Pentru cei ce vor să vadă mai multe:
Observație: o unghie sănătoasă nu te ajută doar să cânți bine la chitară, ci este considerată și un mod de a aprecia sănătatea cuiva. Pentru unghii puternice există o serie de cure și sfaturi pe Internet. Nu ezita să le folosești în cazul în care ai nevoie.
1 Comment responses