Pe 25 martie a avut loc prima ediţie din seria master class-urilor (lecţii deschise de chitară) pe care le voi susţine din două în două vineri la Guitar Shop din Bucureşti.
M-am bucurat că mi-aţi fost alături în număr atât de mare şi am putut să vă împărtăşesc din tainele chitarei, v-am răspuns la câteva întrebări “arzătoare” şi, sper eu, v-am motivat să repetaţi mai mult, să credeţi mai mult în voi şi în instrumentul vostru, care vă devine voce atunci când cântaţi.
În opinia mea, cea dintâi lecţie deschisă a fost un succes şi sper că v-aţi simţit la fel de bine pe cât m-am simţit eu împărţind cu voi aceste idei şi improvizând pe câteva backing track-uri, într-un loc ce respiră muzică.
Premiul din partea Guitar Shop pentru ediţia 1 a fost un tuner Fender AG-6 Sparkle-Tone care a ajuns pe mâna lui Andrei – să-l foloseşti cu plăcere!
Vineri, 8 aprilie, ne revedem de la ora 18:00 pe Ştirbei Vodă nr. 172 pentru a discuta despre alegerea chitarei şi a amplificatorului potrivit în funcţie de gen şi nivel, urmând să ascultăm şi să testăm împreună câteva combinaţii de instrumente şi amp-uri Fender.
Dacă sunteţi pe fază la întrebarea de la final (ce se va baza pe un subiect abordat pe parcursul master class-ului), puteţi câştiga o curea pentru chitară din seria Fender Impact.
Pentru cei care au lipsit de la prima ediţie, e de reţinut că tema a fost “Concepte esenţiale pentru chitarişti şi noţiuni elementare de teorie muzicală” – sună pretenţios, ştiu, însă voi încerca să rezum aşa cum am făcut şi la lecţia deschisă câteva amănunte utile oricărui muzician.
Ca să poţi cânta la chitară la un nivel satisfăcător în primul rând pentru tine, vei avea nevoie de scopuri, timp şi disciplină.
SCOPURI: îţi doreşti să ajungi să cânţi într-o trupă? Să faci o carieră din muzică? Să cânţi la un foc de tabără pentru prietenii tăi?
Oricum, vei avea nevoie să investeşti TIMP! Cât? De la minimum 20 de minute pe zi până la ore în şir, în fiecare zi a vieţii tale.
DISCIPLINĂ – fie că îţi găseşti în cântat un hobby sau o identitate, o meserie va trebui să structurezi ceea ce simţi şi ceea ce înveţi.
“Generaţia Google” nu prea mai ştie ce înseamnă să scoată acordurile dintr-o piesă după ureche – ei dau search după tab-uri. Când uită cum era un anume lick sau chiar un mod, intră pe net şi caută răspunsul. Ei bine, nu asta e calea pentru a deveni cea mai bună versiune a ta ca muzician!
Va trebui să devii propria ta enciclopedie, să ai cunoştinţele teoretice şi practice măcar la un nivel de bază pentru a te putea exprima prin muzică şi a explica, de exemplu, colegilor tăi de trupă sau partenerilor de jam session, ce anume vrei de la o piesă.
Cunoaşte-ţi instrumentul, fă-l să devină o parte din tine! TREBUIE să ştii care sunt corzile chitarei, să o poti acorda singur/ă, să îţi schimbi corzile şi să cunoşti notele de pe griff ca pe Biblie. Cum te-ai aştepta, altfel, să poţi cânta şi improviza liber? Toate aceste informaţii se găsesc pe net, există şi poezioare simpatice cu ajutorul cărora poţi memora corzile libere – totul e însă să interiorezi şi să „stochezi” aceste informaţii în memorie, pentru a le putea acces oricând şi, în cele din urmă, să-ţi devină reflex.
Muzica este melodie, armonie şi ritm!!! Acestea sunt componentele de bază pe care trebuie să le stăpâneşti şi pe care trebuie să pui accent în repetiţii/studiu.
- Melodia – se referă la succesiunea notelor individuale, practic linia melodică a instrumentului solist (poate fi voce, chitară, vioară sau orice altceva)
- Armonia – acordurile ce susţin şi pun în valoare linia melodică
- Ritmul – poate fi considerat „pulsul” muzicii şi se referă la măsuri, tempo, groove etc.
Câteva sfaturi pentru acasă:
- Fă-ţi exerciţiile interesante: nu exersa mecanic game şi moduri, joacă-te, experimentează, inversează ordinea notelor. Fă-ţi din orice pasaj dificil pe care nu-l poţi stăpâni încă un exerciţiu şi o provocare.
- Pentru a putea ajunge să armonizezi piese sau a scoate acordurile din cântece cunoscute fără ajutor, lucrează la auzul muzical! Acesta se dezvoltă incredibil de bine dacă insişti – recomand exerciţiile lui David Lucas Burge.
- Nu repeta niciodată fără un metronom sau un groove simplu de tobe. Astfel îţi vei antrena simţul ritmului şi abilitatea de-a cânta cursiv, pe balans. Nu te arunca niciodată la pasaje rapide din prima – nu va merge! Dacă ai o piesă la 150 bpm, învaţ-o întâi la 40… apoi la 60… şi creşte tempo-ul progresiv până cânţi clar şi rapid deopotrivă
NU UITA: greşelile, ezitările, neîncrederea sunt parte a procesului de învăţare, a „devenirii” tale – a le depăşi înseamnă a te cunoaşte şi a te exprima mai bine, implicit a cânta mai bine.
Foto: Andrei Zărnoveanu
Dacă ai orice fel de întrebări despre chitară, mi le poţi adresa aici în comentarii sau personal, la următorul master class. Până atunci, spor la repetat şi… rock on!
Foarte interesant si totodata util! Daca este o posibilitate de a vedea si un video ar fi extraordinar!
@ Vitalie – intregul eveniment a fost filmat si vom publica un sumar video cat de curand – momentan astept si eu materialul de la cineva. Te asteptam si personal daca ai posibilitatea sa ajungi
Eu voi fi acolo maine. Pacat ca n-am stiut de la inceput, dar asta e… D’abea astept.
@ Alin te astept! Indiferent de tema abordata, la finalul fiecarui master class (si chiar in timpul) vei putea pune intrebari despre ceea ce iti doresti tu sa stii. Adu-ti si chitara cu tine maine seara
Buna! Trebuie obligatoriu venit cu chitara? Eu as vrea sa vin, dar nu pot sa imi iau chitara, pentru ca vin direct de la serviciu:(
@ Georgiana nu trebuie neaparat sa iti aduci chitara, este optiunea ta. Daca acum nu o poti lua, poate o vei face intr-una din datile viitoare – iti este utila pentru a incerca in timp real cateva din exercitiile si trucurile pe care le voi demonstra. Daca vei dori sa incerci cateva acorduri maine, cu siguranta gasim o chitara pentru tine pe acolo
Am fost, n-am vazut mesaju’ cu chitara, dar a fost foarte frumos, mai vrem, mai vrem! :)) A fost frumos, bravo!
La editia de pe 21 Aprilie trebuie neaparat chitara? A mea e la vopsit … Si are ceva daca nu am venit de la inceput ?
@ DKG E Ok si daca vii fara chitara, si daca vii cu ea. Singurul motiv pentru care ti-ai aduce instrumentul ar fi sa incerci in timp real cateva din tehnicile / acordurile despre care ai intrebari.
La editia din 21 aprilie insa ne vom axa mai mult pe EQ si efecte, pe care le vei putea asculta si testa tu insuti pe o chitara Fender aflata la fata locului daca doresti.
Nu e nicio problema daca nu ai venit de la inceput
buna!asi vrea sa invat si eu sa acordez chitara,dar nu stiu.Am chitara clasica si chiar vreau sa invat!
@Alina_vicanegulescu Toate detaliile despre acordarea unei chitare se regasesc in acest articol:
http://www.lectii-de-chitara.ro/2010/03/acordarea-chitarei/
Mult succes!
S-au terminat masterclass-urile?
Salut.
Nu s-au terminat masterclass-urile. Ne vedem cu totii vineri 18 nopiembrie.
Alec