În acest articol voi face referire cu predilecție la chitara acustică, însă multe dintre principii sunt valabile și pentru cea electrică.
Cu siguranță, nu de puține ori ai auzit că o chitară devine mai valoroasă și sună mult mai frumos pe măsură ce “îmbătrânește”.
Acest lucru se datorează în special faptului că un lemn uscat va rezona și se va comporta mult mai bine din punct de vedere acustic.
Cu toate acestea, un aspect determinant în acest proces este felul în care este întreținută și îngrijită chitara, altfel ne vom regăsi în fața unui efect diametral opus, rezultând deteriorarea instrumentului în timp.
Astfel, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te bucuri de chitara ta o perioadă cât mai îndelungată:
- Evită expunerea instrumentului la temperaturi extreme: fie că instrumentul se află direct în bătaia razelor solare, fie că se află într-o mașină “încinsă”, acesta va avea de suferit
- Nu păstra chitara în camere cu umiditate crescută
- Alege cu atenție soluțiile de îngrijire pentru griff-ul și corpul chitarei tale: specifică întotdeauna la cumpărare modelul și caracteristicile chitarei pe care intenționezi să folosești produsele, nu toate sunt compatibile
- Nu monta niciodată corzi de oțel pe o chitară clasică, însă nici corzi de nylon pe o chitară acustică
Dincolo de toate aceste lucruri, un aspect deloc neglijabil este poziționarea chitarei în casă, într-un loc în care riscul accidentelor inerente firii umane este cât mai mic.
Asadar ține cont de aceste sfaturi, și te vei bucura de chitara ta ani la rând, fără a fi necesară intervenția unui lutier, sau mai rău, înlocuirea ei.
No comments yet.
No one have left a comment for this post yet!