Open top menu
Ce înseamna să fii un chitarist bun?

Ce înseamna să fii un chitarist bun?

“Ce înseamnă a fi un chitarist bun?” – iată o întrebare des întâlnită la chitariştii începători; încerc să le răspund, dar îmi dau seama că mă contrazic din prima frază.

Un chitarist bun poţi fi şi tu, îi îndemn eu pe chitariştii începatori, dându‑le exemple precum Jack White de la WHITE STRIPES sau Kurt Cobain de la NIRVANA, sau mulţi alţi artişti care s‑au bazat pe mesaj înaintea tehnicii sau al sound-ului.

Totuşi, vine întrebarea a doua: artiştii cu mesaj nu ştiu acorduri, game, intervale, notaţie muzicală? Răspunsul e categoric DA, ştiu tot despre chitară şi teoria muzicii. În primul rând, trebuie să cunoşti bazele muzicii şi să le stăpâneşti foarte bine.

Kurt Cobain

Kurt Cobain a revoluţionat muzica unei generaţii fără a fi un virtuoz al instrumentului

Poţi să compui tu un riff care să reziste timpului, să ajungi să fii un chitarist cunoscut, dintr‑o trupă cunoscută? Da, se poate, dar asta vine în timp, nu peste noapte. Poate că deja eşti un chitarist bun, tehnic, dar nu ieşi în lume, nu‑ţi faci o trupă, preferi să rămâi acasă în anonimat, ceea ce te face un chitarist de sufragerie (cum îmi place mie să le spun), şi vin din spate alţi chitarişti nu atât de tehnici, dar cu un riff genial, o trupă cu instrumentişti nu tocmai buni, dar cu un mesaj ce zguduie topurile internaţionale.

Acei chitarişti din acele trupe Pop‑Rock sunt chitarişti buni? Da, sunt! Un chitarist bun e cel care şi‑a câştigat această titulatură prin ceva, a lăsat ceva în urma lui, sau face ceva ca muzica lui să fie auzită şi apreciată.

Ce înseamna să fii un chitarist bun? De ce mă contrazic? Pentru că sunt şi excepţii de chitaristi care nu cunosc notaţia muzicală sau teoria muzicii, pur şi simplu fac din cântatul la chitară ceva firesc lor. Aş putea să dau nişte exemple de Blues‑men ca Muddy Waters, care direct de pe plantaţie a venit cu un aport în istoria muzicii contemporane. Orice e posibil, orice regulă are o excepţie care întăreşte regula.

Deci ce trebuie sa faci pentru a fi un chitarist bun? Trebuie să studiezi în continuare, să nu te opreşti doar pentru că ai o chitară ieftină sau nu ai un multi‑efect sau nu stiu ce aplificator, head, combo etc. Fă ca instrumentul tău să‑ţi sune ţie cel mai bine, fă ca muzica ta să transmită ceva, o emotie, o stare, un mesaj, fie el pozitiv sau negativ, pentru că “Ceea ce e important in artă, e sa vibrezi tu însuţi si să-i faci şi pe alţii să vibreze” George Enescu.

Un chitarist bun ramane un chitarist bun, indiferent de instrumentul sau de gear‑ul folosit. Unii chitarişti sunt privilegiaţi, au un capital care le permite sa‑şi cumpere diferite instrumente sau gear‑uri scumpe, sunt pasionaţi, sau înzestraţi cu microbul de a cumpăra ceva ce nu folosesc la adevăratul lor potenţial. Am întâlnit chitarişti nu tocmai “buni” pe la diferite festivaluri în Bucureşti, dar şi în provincie, cu nişte intrumente de vis, iar când spun de vis, mă refer la instrumente “custom” de la brand-urile de top (Gibson, Fender) şi mă gândeam în momentele acelea “când îmi voi cumpăra şi eu? cât trebuie să cânt ca să pot să‑mi permit aşa un instrument?”

Slash

Slash lansează azi amplificatoare custom, dar a început modest...

Acum, mă resemnez şi mă gândesc la mari chitarişti. De exemplu Slash, chitaristul de la Guns’n’Roses, a cântat pe un instrument ieftin aproape 10 ani, abia la sfarşitul anilor 80 şi‑a permis Gibsonul Les Paul cu care îl cunoaştem noi ca şi chitarist.

În concluzie, unui chitarist bun îi trebuie un instrument bun, dar dacă nu‑l are, el tot un chitarist bun rămâne. Mâna antrenată şi cunoştiinţele lui muzicale îl fac să fie într-adevăr mai special.

Îmi doresc mie dar şi vouă, spor la studiu!

Alex
Written by Alex

9 Comment responses

 1. Avatar
  October 10, 2011

  @Alex

  Salutari,Alex

  Vreau sa te felicit pentru articol.Ai facut un subiect atat de controversat sa fie atat de usor de inteles(cel putin pentru mine asa a fost).Am totusi o intrebare,care e legata mai mult sau mai putin de numele articolului.Ce inseamna in opinia ta un chitarist AMATOR? Cand cineva vine la tine si spune:Esti amator,mai ai de lucru…!
  Tot nu am reusit sa imi raspund la intrebare,si cred ca ma poti ajuta tu :)

  Multumesc anticipat pentru raspuns,inca odata FELICITARI si,la mai multe.

  Succes!

  oZz

 2. Avatar
  October 14, 2011

  Salut Ozz,

  In primul rand, iti multumesc pentru felicitari, si iti multumesc pentru ambitia pe care o ai. Am sa incerc sa-ti raspund cat mai obiectiv la intrebare.
  Un chitarist amator, e un chitarist care studiaza in timpul lui liber, adica persoana amatoare are un alt job, sau o alta titulatura de tip: inginer, arhitect, It-ist, mecanic, etc.
  Se confunda des lipsa de cunostiinte cu termenul ”amator”.
  Daca tu ca si te consideri chitarist, atunci nu ai cum sa fii amator, poate putin nepriceput, sau ne studiat, nici de cum amator.
  Daca esti amator nu-i nici o rusine sa recunosti asta, asta le spun si elevilor mei trecuti peste 20 de ani, au o meserie, dar vor sa invete si chitara, e ok!
  Dupa parerea mea nu exista un amator mai amator ca altcineva, termenul asta de comparatie nu exista, Exista doar mai experimentat sau mai neexperimentat. Iar daca cineva te mai face amator, si chiar esti , sau vrei sa devi altceva nu chitarist/muzician, multumeste-i frumos persoanei in cauza.

 3. Avatar
  December 31, 2011

  Salut!

  Acum vreo 3/4/5/6 luni, nu mai stiu… am mai vizitat acest site si am mai pus ceva intrebari dar am avut niste probleme si nu am mai putut intra pe net :).
  Ce pot sa spun…Eu inca cred ca cel care face articolele astea e un geniu :))
  Felicitari pentru articol si astept si mai multe! :D

  Mult Noroc!

 4. Avatar
  January 03, 2012

  Este foarte cool site-ul…b-)Pentru cei care sunt pasionati de muzica:D ….. Eu sunt unul dintre ei…si cant la chitara..B-):D

 5. Avatar
  January 03, 2012

  :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D b-) b-) b-) b-) b-) b-) b-) b-) b-)

 6. Avatar
  January 09, 2012

  Multumesc pentru gandurile si vorbele frumoase. Va mai asteptam pe la noi :P

 7. Avatar
  May 21, 2012

  Super sfatul.Multumesc foarte mult pentru incurajare.:D

 8. Avatar
  September 08, 2012

  Salut Alex , as avea o intrebare de ex marii chitaristi Slash sa zicem sau oricare alt mare chitarist cat de multa teorie muzicala stiu si ei au studii superioare in muzica sau se bazeaza mai mult pe urechea si simtul lor muzical ?

 9. Avatar
  September 19, 2012

  Incearca sa devii cat mai bun in ambele privinte, atat teorie muzicala cat si auz. Se vor completa si iti vor fi de folos.

  Pe de alta parte stim ca sunt mari chitaristi care nu citesc partituri (Steve Ray Vaughn sau Tommy Emmanuel) si cu toate astea muzica lor este extraordinara.

<