Open top menu
Alex Gavril – Echo Etude

Alex Gavril – Echo Etude

Întotdeauna m-a intrigat faptul ca în limba engleza dar și în limba franceză se spune “to play the guitar” sau “jouer la guitare” în timp ce noi românii suntem mai… serioși când vine vorba de acest instrument.

Întrebat cum abordează chitara de reușește să producă un sound atât de special, Eddie Van Halen a răspuns: “Asemenea unui copil de 3 ani atunci când pune prima dată mâinile pe ea”.

Iată un video publicat de curând de către Alex Gavril pe pagina lui de facebook, “jucându-se” cu o pedală de efect Empress Vintage Modified Superdelay.

Alex folosește una din chitarele lui și anume un Fender American Standard Modified.

Tehnicile folosite sunt “palm mute”, “sweep picking” și “volume swell”. Delay-ul este setat să repete nota la optime cu punct () după ce a fost cântată pe chitară.

Dacă nu îți mai amintești ce înseamnă această valoare iată o explicație simplă:

(adică o pătrime și o șaisprezecime, sau o pătrime și jumătate)

Sfaturile lui Alex pentru studiul acestei partituri sunt:

  1. Începe prin a interpreta la un tempo lent concentrându-te să obții șaisprezecimile egale. Tu vei cânta optimi iar delay-ul îți va reproduce șaisprezecimi.
  2. Odată ce ai reușit să “prinzi” notele, poți trece la a învăța melodia și a o interpreta pe chitară;
  3. Pasul următor ar fi să adaugi și “volume swells” sau efectul cu potențiometrul de volum, bineînțeles după ce stăpânești tehnica de “sweep picking.
  4. Pe măsură ce repeți cu delay, vei observa că dacă dorești să scoți în evidență anumite note va trebui sa le cânți mai tare, ceea ce îți va permite în timp să poți crea interpretări diferite ale aceleași partituri.

Eu aș mai adăuga un “ingredient” indispensabil acestui exercițiu: distrează-te!!!

Yngwie Malmsteen - Echo Etude - tabulatura chitara

 

Pentru studiu Alex v-a pregătit tabulatura în format GuitarPro(5) fără delay și cu delay (ambele disponibile in scurt timp), dar și în format pdf.

Nu uitați Alex Gavril predă lecții de chitară în București pentru orice nivel și vârstă.

 

 

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<