Open top menu
Tipuri de chitare

Tipuri de chitare

Dacă sunteți la începutul studiului sau vă întrebați “ce chitară ar trebui să cumpăr pentru copilul meu“, este foarte important să cunoașteți caracteristicile și avantajele fiecărui tip de instrument.

În funcție de modalitatea de amplificare a sunetului, chitarele se împart în:

- acustice
- electrice
- electro-acustice

    Chitara acustica

    Chitară acustică

    Chitara acustică produce sunete prin intermediul unei cutii de rezonanță din lemn: vibrația corzilor este amplificată de corpul instrumentului, care acționează ca o incintă acustică.

    Este cea mai veche variantă a instrumentului și o prezență predominantă în muzică încă din perioada barocă. Printre avantajele acestui instrument se numără faptul că nu are nevoie de amplificare adițională (chitara electrică, pe de altă parte, va trebui însoțită întotdeauna de un amplificator), nu este foarte zgomotos și produce un sunet cald, versatil, care se potrivește unei varietăți considerabile de stiluri muzicale.

    Chitara electrica

    Chitară electrică

    Chitara electrică are la bază aceeași vibrație a corzilor, preluată de doze electromagnetice care, în funcție de locul unde sunt poziționate, transmit către amplificator sunete joase, medii și/sau înalte.

    Începând de prin 1930, chitara electrică și-a făcut simțită prezența în muzică, influențând decisiv apariția și evoluția unor noi genuri muzicale, de la jazz și blues până la rock. Spre deosebire de chitara acustică, cea electrică vă va permite o modulare mult mai ușoară a sunetelor, atât prin interpretare (tehnici precum bending, hammer sau tapping), cât și cu ajutorul efectelor (distors, wah, delay etc.). “Personalitatea” unei chitări electrice este întregită de amplificator.

    Chitară electro-acustică

    Chitară electro-acustică

    Chitara electro-acustică a fost concepută din dorința de a păstra calitățile sunetului de acustică, adăugând însă un control mult mai bun în concerte. Este asemănătoare ca aspect cu cea acustică, însă preluarea sunetului se face fie printr-un microfon încorporat, fie prin intermediul unei doze piezo.

    Chitara electro-acustică poate avea un egalizator atașat, precum și un tuner și un potențiometru de volum.

    Vă doresc inspirație și răbdare în alegerea chitarei ideale! Pentru lecții de chitară pentru începători (inclusiv copii), dar și avansați, vă invit să mă contactați.

    Alec
    Written by Alec

    Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

    57 Comment responses

    1. Avatar
      July 19, 2017

      Buna ziua ,
      Băiețelul meu in varsta de 8 ani își dorește f.mult sa cânte la chitară… aee una mai mica, pentru copii. Isi doreste sa primească de ziua lui o chitara electroacustica. Mă puteți ajuta, va rog, cu tipul de chitara, marca, având în vedere că este începător?
      Va multumesc

    <