Open top menu
Schimbarea corzilor: Chitară acustică

Schimbarea corzilor: Chitară acustică

Ţi-am pregătit un ghid în cinci paşi pentru schimbarea corzilor chitarei acustice. Ai nevoie de:

- un set nou de corzi – dacă ţi s-a rupt doar o coardă, e de preferat să schimbi tot setul. Dacă totuşi era nou, înlocuieşte doar coarda ruptă cu una de aceeaşi dimensiune
- un string winder (“manivelă”) ce grăbeşte rularea/derularea corzilor
- un cleşte cu care să tai corzile
- puţină răbdare, pentru început

IMPORTANT: pentru binele chitarei şi al gâtului, setul nou trebuie să aibă corzile de aceeaşi dimensiune cu cele originale (care erau pe instrument când l-ai cumpărat)

Partile chitarei acustice

Partile chitarei acustice

Pasul 1

- e bine să schimbi corzile una câte una, începând cu cea mai groasă
- slăbeşte coarda cea mai groasă rotind cheiţa corespunzătoare. Dacă nu eşti sigur/ă care e direcţia corectă, ciupeşte coarda: nota ar trebuie să fie din ce în ce mai joasă pe măsură ce învârţi.
- apoi, desfăşoar-o din cuiul (tuning peg) poziţionat pe capul chitarei
- scoate celălalt capăt al corzii din puntea chitarei (bridge) înlăturând pin-ul care a ţinut-o până acum fixată. Dacă pin-ul opune rezistenţă, iată ce poţi face: cu mâna stângă, prinde coarda de la bază, îndreapt-o şi apasă scurt. Apoi prinde cu mâna dreaptă pin-ul şi trage-l afară deodată cu coarda. Dacă tot întâmpini probleme, prinde uşor pin-ul cu un cleşte şi trage-l afară fără a forţa.

Pasul 2

Puntea chitarei

Cum introduci o nouă coardă în puntea chitarei

- desfăşoară coarda nouă din pachet, având grijă să fie cea corespunzătoare (aceeaşi notă sau număr). Introdu-o cam un centimetru în gaura din punte cu capătul care are o “biluţă”. Apoi introdu şi pin-ul, astfel încât coarda să se aşeze în şanţul acestuia, după care împinge uşor până la capăt.
- cu mâna dreaptă, ţine pin-ul în loc în vreme ce tragi uşor coarda spre gâtul chitarei. Dacă simţi că pin-ul se ridică în timp ce tragi de coardă, apasă-l la loc.

Pasul 3

Coarda inainte de-a fi introdusa in cuiul de acordare

Coarda trebuie introdusă în cuiul special de pe capul chitarei

- trage fin coarda către capul chitarei, apoi introdu-o în canalul cuiului special (tuning peg). În tot acest, menţine coarda lejeră asfel încât să o poţi ridica de la jumătate în jur de patru centimetri faţă de griff.
- după ce ai trecut coarda prin cui, îndoaie-o la 90 de grade pe lângă acesta, în sens opus acelor de ceasornic.

Pasul 4

- e momentul să strângem coarda: fixeaz-o în şanţul prăguşului (nut) şi ţine-o cu mâna dreaptă în timp ce cu stânga învârţi cheiţa de acordaj în sens opus acelor de cearsonic. Coarda trebuie să se înfăşoare mereu pe sub gaura cuiului, întocmai ca o papiotă.
- e normal ca pin-ul ce fixează coarda în punte să aibă tendinţa de-a ieşi, aşa că va trebui să-l apeşi ferm la loc.
- pentru a înfăşura coarda mai repede, poţi folosi un string winder (îl poţi cumpăra şi online cu 6 ron)

String winder

String winder

Pasul 5

- roteşte cheiţa până ce coarda capătă o tensiune potrivită
- pentru a acorda chitara, foloseşte un tuner (acordor), fie de sine stătător (încearcă un Korg GA-30, 70 ron), fie unul gratuit disponibil online (ai unul în siderbar, în dreapta – sau dacă vrei să încerci şi alte tipuri de acordaj, click aici).
- urmează tăierea capătului liber: poţi folosi un tăietor de corzi special (de exemplu, modelul cu tăietor + string winder de la Planet Waves, 27 ron), un cleşte normal sau, în ultimă instanţă, o unghieră mare
- taie cât mai scurt, ca vârfurile rămase să nu-ţi deterioreze husa atunci când transporţi chitara
- pune, una câte una, şi celelalte cinci corzi. La final, acordează-le din nou pe fiecare cu ajutorul tuner-ului. Nu uita că, în general, corzile noi trebuie acordate de câteva ori până să se stabilizeze.

REGULA DE AUR: Înainte de orice exerciţiu/studiu/cântare, acordează-ţi chitara!

Schimbarea corzilor poate părea complicată prima oară, de aceea am încercat să fiu cât mai explicit. Cu timpul, vei căpăta îndemânare şi tot acest proces ţi se va părea floare la ureche. Poţi ajunge să petreci mai puţin de 15 minute înlocuind corzile. Mult succes! :)

P.S.: Procesul de schimbare a corzilor este diferit pentru chitara clasică şi cea electrică, voi reveni cât de curând cu însemnări pe aceste teme.

Foto: Guitar.About.com; Despre chitară

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

17 Comment responses

  1. Avatar
    July 14, 2010

    @Alec

    Cred eu,dupa parerea mea,ca o coarda n-ar trebui introdusa total in cuiul de acordaj,stransa si apoi taiata pentru ca nu ar rezista acordaju daca coarda nu e pinsa bine in cui.

    Eu,de obicei intro duc toata coarda in cui,imi fac un semn la coarda(langa cui),mai eliberez din ea cam 6 cm(la basi,la corzile inalte las cam, 10-12)iar apoi strang coarda.
    Rezultatul ar fi cam ca asta:
    http://www.modernguitars.com/imagefiles/fender/millerhead.gif

    Alec,daca am gresit eu cu ceva te rog neaparat sa-mi spui,ca sa ma pot corecta.Acesta a fost doar modul meu de a schimba o coarda:)

    Te-am salutat!

    oZz

  2. Avatar
    September 20, 2010

    atata vorbarie si nu ai spus ce era mai important, zeci de ani nu am stiut sa pun o coarda, si am gasit pe youtube… repet, ai scris o tona de chestii pe care le poate intui si un copil si nu ai aratat cum se prinde coarda pe cui….. intre noi fie vorba, sper ca tu stii cum.

  3. Avatar
    September 20, 2010

    @numele

    Salut,

    As vrea sa te contrazic si sa iti spun ca toate acele lucruri pe care le-a scris Alec mai sus sunt esentiale pentru un tanar incepator.Cred ca oricine se poate gandi…sa introduca coarda in cui si sa rasuceasca de o cheita…zic si eu…

    Aaa…si inca ceva,sper ca faza cu,, intre noi fie vorba, sper ca tu stii cum” a fost asa…o vrajeala ieftina…pentru ca cred ca ai observat,Alec e profesor de chitara:)asa ca…eu zic sa-ti vezi de treaba…

    Te-am salutat!

    oZz

  4. Avatar
    September 20, 2010

    draga ozz, se pare ca am nimerit in mijlocul unor oameni care considera ca nu mai au nimic de invatat, adica exact ce e mai toxic pentru un om, in general……”vrajeala ieftina” e o exprimare de om care niciodata nu va intelege ce inseamna muzica, cu atat mai putin chitara…..dar sa revenim: introduci coarda in cui si rasucesti de o cheita? hmmm…. continuu sa sper pentru profesorul alec ca el nu face doar atat, in practica…si repet, tot ce a scris alec aici este straight forward pentru oricine, eu personal am facut asa multa vreme, fara sa ma invete cineva asta… cat despre profesoratul lui alec, eu sper ca el nu are filozofia ta, si inca mai considera ca poate invata… cunosc foarte multi profesori care ar fi ei insisi niste elevi destul de incepatori, de fapt…nu ma refer la alec, nu il cunosc….ca sa rezum, tot ce am vrut eu de la bun inceput a fost sa atrag atentia ca doar SA BAGI COARDA IN CUI SI SA INVARTI NU E DESTUL….mai mult decat atat, denota o cunoastere sub nivelul basic a tehnicii chitarei
    Toate bune!

  5. Avatar
    September 20, 2010

    @numele

    Salut din nou,

    Eu nu cred ca am mentionat nicaieri ca nu mai am nimic de invatat,inca sunt incepator:)

    Dar,eu zic ca inainte sa vorbesti ceva despre cineva,si mai mult,sa nu fie de bine ceea ce vorbesti despre el,cred ca ar fi bine sa te documentezi putin despre acea persoana!Eu nu vreau sa ma cert cu nimeni,dinpotriva:)

    Zic sa incheiem aceasta mica disputa si sa fim prieteni:)

    Iti multumesc ca ai trecut pe aici…te mai asteptam:D

    Te-am salutat!

    oZz

  6. Avatar
    September 20, 2010

    Nu am zis nimic despre nimeni….am zis despre ce a facut, a scris cineva…..nu il cunosc, nu imi pot permite sa zic nimic despre el, dar imi pot permite sa critic lectia de schimbatul coardelor la chitara…. daca nu am voie asta, nu e nicio problema….multe succese!

  7. Avatar
    December 11, 2010

    @Alec

    Salutare,

    Mi-am adus astazi aminte de anumite nelamuriri ale unui user si am zis sa completez putin aici despre montatul unei corzi la cui(sper sa nu te superi pe mine:D)

    Asa cum ai spus si tu,se introduce coarda in cui…si se infasoara precum o papiota,dar,eu procedez astfel.

    Introduc coarda detot in cui,pana e putin tensionata de catre mine(repet,coarda fiind in cui),ii fac un semn,indond-o putin si apoi o eliberez in jur de 6-7 centimetri,apoi o infasor ca pe o papiota(6-7 centimetri eliberez la basi,si la inalte mai mult,in jur de 13-15,ca sa se infasoare mai mult pe cui si sa tina acordajul).Nu trebuie ca,coarda sa se suprapuna peste ea insasi. Rezultatul ar trebui sa fie cam asa http://www.modernguitars.com/imagefiles/fender/millerhead.gif .

    Sper sa nu te superi pe mine pentru completare,e doar modul meu in care imi schimb corzile,si chiar cred ca e cel corect:D

    Iti urez succes in toate!

    Te-am salutat!

    oZz

  8. Avatar
    December 20, 2010

    Mi-am luat acum cateva zile o chitara acustica am strans coarda cam tare si sa rupt….Mi-am luat un set nou de corzi cleste am dar nu am String Winder cum pot altfel sa pun coarda ca noua… S u n t incepator asa ca va rog ajutati-ma !

  9. Avatar
    December 21, 2010

    @Bobo

    Salut Bobo,

    String winder-ul este doar pentru a -grabi-rularea si derularea corzilor pe cui.

    Asa cum scrie si in articol,introduci coarda in gaura bridgeului,infigi apoi pinul si tragi de coarda…apoi mergi la headstock si introduci coarda in cui,nu chiar de tot…mai slabesti putin …si apoi rulezi coarda…intocmai ca pe o papiota…pana capata o tensine buna…iar apoi le acordezi…si cam asta e:D

    Sper ca ti-am fost de folos si scuze ca am raspuns asa de tarziu….

    Succes!

    Te-am salutat!

    oZz

  10. Avatar
    August 25, 2011

    Eu stiam ca nu are voie coarda sa fie infasurata mai mult de 3 spire pentru ca altfel ,daca ai prea mult infasurata se va detensiona foarte des.Sunt incepator sper sa nu gresesc

  11. Avatar
    August 26, 2011

    @andrei

    Salutare Andrei,

    DA,este adevarat.Nici eu nu infasor coarda de mai mult de 3 ori,pentru ca se incaiera.O sa se si detenstioneze,dar,din cate stiu eu,o sa exercite un unghi gresit asupra nut-ului,si nu se stie,poate ramai fara el,sau cu el in doua bucati :D

    Iti urez succes si te mai asteptam pe aici :)

    Salutari,

    oZz

  12. Avatar
    March 02, 2014

    Salut..am luat un set de corzi noi cu intentia de a le schimba cu cele vechi. Nu am schimbat niciodata inainte de asta si mi-am luat aceeasi tzeapa ca tot incepatorul care nu se documenteaza inainte, evident am rupt coarda Mi (cea subtire) din cauza ca am rulat-o foarte putin la inceput, aceasta imi aluneca si de dezacorda..cand am incercat sa o slabesc si sa i dau “fir” , aceasta a cedat! Incercand sa o pun pe cea veche ( sa nu raman fara chitara ) , am patit acelasi lucru..si uite cum stau eu duminca si ma uit la chitara mea fara o coarda!
    Fir intins !

  13. Avatar
    April 27, 2014

    Salut!
    Sunt un incepator la chitara,nu m-am apucat de mult sa cant la ea dar pentru a schimba corzile unei chitare clasice (de asta am eu) e la fel cum ai mentionat mai sus?
    Inca o intrebare in legatura cu chitara…e bine ca am ales una clasica fiind incepator?

  14. Avatar
    June 02, 2015

    Merci!

<