Open top menu
Întrebările tânărului chitarist

Întrebările tânărului chitarist

După o serie de însemnări în care am oferit câteva sfaturi pentru cei aflaţi la început de drum în ceea ce priveşte chitara, a venit vremea să dau răspunsuri la câteva întrebări pe care le regăsesc tot mai des în e-mail-urile primite sau pe forumuri.

Chiar dacă pentru cei de nivel mediu sau avansaţi ele par amuzante sau “la mintea cocoşului”, e bine să nu uităm că am fost cu toţii la început şi am avut nevoie de îndrumări.

Cum se acordează o chitară?

Dacă tocmai ţi-ai cumpărat instrumentul şi nu ştii ce să faci cu el mai departe, ţi-am pregătit aici un tutorial destul de simplu, care te va ghida pas cu pas spre notele curate ale primelei tale chitare. Nu uita că este important să îţi acordezi instrumentul înainte de fiecare repetiţie sau lecţie de chitară! Cu atât mai mult, când vei fi pe scenă va trebui să ţii acest aspect sub control tot timpul. Oricât de bună va deveni tehnica ta în timp, o chitară dezacordată va strica mereu prima impresie şi îţi va umbri interpretarea.

Cum să nu te mai doară degetele de la cântat la chitară?

Repetă, repetă şi iar repetă! Nu există niciun alt mod în care degetele tale se vor obişnui: pielea din vârful lor se va întări în timp, durerea va dispărea şi fiecare atingere a ta pe chitară va fi mai precisă. Nu există un termen după care disconfortul va dispărea ca prin farmec; în principiu, însă, ar trebui să dedici cântatului la chitară minim 20 de minute pe zi şi să îţi menţii un program constant al repetiţiilor pentru a face progrese într-un ritm OK şi a-ţi obişnui degetele mai repede.

La ce foloseşte un capodastru?

Să presupunem că vrei să transpui o piesă (să o cânţi mai sus sau mai jos decât în forma ei originală)… capodastrul face acest procedeu mai comod, prinzând corzile libere. Când ai acorduri care conţin corzi libere sau când vrei să păstrezi aceleaşi răsturnări, nu ezita să foloseşti micul accesoriu, nu e nicio ruşine. Atenţie: atunci când îl foloseşti mai sus pe griff (tastele 8, 9…), coarda nu mai este la lungimea ei obişnuită şi nu vei avea sustain, iar sunetul poate să se schimbe.

Ce faci dacă ţi se rupe o coardă?

E simplu: le schimbi pe toate. Chiar dacă la început resimţi mai greu cheltuiala ce vine cu fiecare set de corzi, trebuie să accepţi că în final calitatea lor contează şi, mai mult decât atât, trebuie să se uzeze toate în acelaşi timp. Chiar dacă nu ai rupt niciuna, când sesizezi că au început să falseze sau şi-au pierdut din elasticitate, e timpul să le arunci la coş.

Ce corzi trebuie să foloseşti? / Care sunt cele mai bune corzi?

Cele mai bune corzi sunt cele care îţi sună ţie bine! Încearcă toate brand-urile la care ai acces, combină corzi cu grosimi diferite din două seturi, coboară o coardă sau două şi vezi ce se întâmplă. Nu uita însă că în funcţie de ce grosime de corzi vei folosi, tastele se pot uza mai repede. Chitara ta ar putea avea de suferit dacă alternezi foarte des şi schimbi haotic grosimea corzilor folosite, din cauza tensiunii create pe gât. Aşadar, experimentează la început ca să te lămureşti ce îţi place, după care încearcă să rămâi fidel unei anumite grosimi.

Ce trebuie să ştii ca să cânţi la chitară?

În principiu, totul începe de la răbdare – nimeni nu s-a născut cu o coordonare perfectă între mâna stângă şi mâna dreaptă! Apoi, va trebui să-ţi dezvolţi auzul muzical, simţul ritmului şi să nu ignori în tot acest timp noţiunile elementare de teorie.

Un chitarist care transmite va miza întotdeauna pe combinaţia dintre sensibilitatea personală şi tehnică – nu neglija niciunul dintre aceste aspecte pe măsură ce îţi construieşti stilul de-a cânta! Pentru a deveni un instrumentist bun, e esenţial să ştii ce-ţi place, cum doreşti să suni, ce stil vrei să abordezi… şi cum să ajungi acolo. Talentul şi disciplina sunt doar două părţi ale acestei ecuaţii, nu uita că urmează foarte multă muncă.

Chitara electrică se uzează în timp?

DA. Chiar mai repede decât cea acustică, contrar aşteptărilor. Pe chitara electrică faci mai multe bend-uri, ceea ce duce mai rapid la uzarea tastelor. Sistemul tremolo implică şi el o întreţinere mai riguroasă a instrumentului – folosirea lui solicită ceva mai mult gâtul chitarei. Doar pentru că este electrică, nu înseamnă că e mai rezistentă – chitara ta are nevoie de la fel de multă grijă ca cea acustică. Nu uita s-o pui într-un case când o transporţi, oriunde, şi să n-o expui la schimbări bruşte de temperatură.

În cât timp voi putea cânta la chitară?

Sunt mai mulţi factori: nivelul la care vrei să ajungi, timpul pe care îl acorzi repetiţiilor, disciplina ta personală, atenţia profesorului care îţi îndrumă paşii, repertoriul abordat. Nu te arunca din prima la piese grele şi solo-uri, nu-ţi imagina că vei putea cânta zeci de note pe secundă :) E mai important, la început, să cânţi curat şi clar şi pe tempo.

Cum îţi dezvolţi propriul stil de-a cânta la chitară?

Eşti deja la început şi visezi la asta? Foarte bine! Înseamnă că nu vrei să fii doar o copie palidă a idolului tău (Vai, Satriani, Petrucci… oricare-ar fi el). Trebuie să înţelegi însă că stilul nu este ceva care se învaţă, ci se formează. Este un melanj fin dintre muzica pe care o asculţi, sentimentele şi trăirile tale, tehnica şi sound-ul spre care te îndrepţi.

Încearcă să asculţi muzică cât mai variată, nu te limita la două-trei trupe de referinţă. Încearcă mai multe tipuri de chitare înainte de-a decide care e favorita ta. Obişuieşte-te să înveţi mereu noi tehnici, nu te complace în ceea ce stăpâneşti deja. Nu în ultimul rând, ieşi în lume şi improvizează! De îndată ce te simţi puţin mai sigur/ă pe tine, cântă cu alţi muzicieni, mergi la jam session-uri, încearcă tot ce se poate. Stilul tău va creşte odată cu tine!

Cum îţi formezi urechea muzicală?

Ai nimerit pe site-ul potrivit: Marius şi cu mine credem că auzul unui muzician poate fi antrenat până la absolut – dacă îţi doreşţi asta suficient de mult. Există studii recente ce au demonstrat că auzul absolut nu e doar un privilegiu nativ şi poate fi dezvoltat prin exerciţii de-a lungul vieţii. Poţi citi mai multe deprinderea perfect pitch-ului aici şi aici.

Foto: Sean Rogers

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

7 Comment responses

  1. Avatar
    August 12, 2010

    Referitor la corzile folosite nu ma pot abtine sa nu spun aici ca dupa ce am incercat cam tot ce am gasit pe piata la noi in momentul in care am pus corzi Elixir pe chitara (acustica) lumea sunetului s-a schimbat. E drept ca sunt foarte scumpe, intre 60 si 75 de lei pe set insa sunt cele mai usor de cantat, au un sunet clar care eclipseaza orice am incercat pana acum si sunt cele mai durabile: in conditii de exercitiu zilnic si cantat 2 concerte a 2-3 ore pe saptamana suna timp de cel putin o luna impecabil.

  2. Avatar
    August 12, 2010

    @ mishu

    Salut,

    Sper ca macar odata in viata sa pot pune mana pe un set de corzi Elixir pentru viitoarea mea electro-acustica Ibanez AEG10:)

    Te-am salutat!

    oZz

  3. Avatar
    March 24, 2011

    Hei! Uite de ce v-am cautat… Vreau doar o parere, stiu ca va pricepeti. Ce parere aveti despre chitara Chitara Stagg SW 206Cetu-Bk?? E departe de Ibanez sau macar e firma buna? Saaau… merita s-o cumpar?? Astept un raspuns sincer. Inca ceva! Sunt incepatoare….

  4. Avatar
    March 24, 2011

    @Alexandra Gligor

    Buna Alexandra,

    Ca sa fiu sincer,Stagg nu e o firma stralucita.La 650 de lei,ai avea alte obtiuni mult mai bune,si chiar mai ieftine.Iti dau un sfat:Daca nu folosesti doza piezo care face acustica electro,nu are rost sa o cumperi doar ,,pentru orice eventualitate”.Ea poate cauza mai multe probleme si mai multa bataie de cap acum al inceput.Asa ca,cel mai bine,recomand chitara ACUSTICA.Pana in pretul chitarei Stagg care ai pomenit-o,dupa cum am spus,ai alte oportunitati mai bune cum ar fi:

    1.Epiphone AJ-100 : http://www.soundcreation.ro/chitare-chitari-acustice-cid9_1702/epiphone-aj-100-vintage-sunburst-id6124.html la pretul de 449 de lei.Am ascultat-o in prezentarea facuta de Florin de la SoundCreation si chiar mi-a placut.Lemnul de asemenea este mult mai bine ales,si mai bun pentru instrumente.

    2.IbanezSTG130:
    http://www.mcmusic.ro/product_view.php?BrandsID=2&BrandCategsID=205&BrandProductID=1216 la pretul de 600 de lei.Este o chitara OK,la fel ca si celelalte chitari Ibanez,dealtfel.

    Acestea sunt doar 2 opinii de ale mele ce ti le-am scris acum in graba.Parerea mea este sa te duci personal sa incerci chitara si sa vezi cum suna si cum se comporta.Prietenul meu cel bun Marius a scris un articol ,,Ce trebuie sa stii cand cumperi o chitara”,te va ajuta foarte mult.

    Sper ca ti-am fost de folos.Astept si alte intrebari,daca mai ai :P

    Te-am salutat,

    oZz

  5. Avatar
    July 15, 2011

    Sunt incepator si am o chitara electrica cu tremolo. Daca as demonta tremolo-ul ar mai functiona?

  6. Avatar
    July 09, 2017

    Cum pot sa aflu marca de la chitara? Sa șters nu a mai rămas decât un S..

<