Open top menu
Nancy Wilson: Heart of rock

Nancy Wilson: Heart of rock

Nancy Wilson, chitarista trupei Heart, este una dintre femeile care au schimbat – la propriu – faţa şi sound-ul anilor ’80. Alături de sora ei, Ann Wilson, a condus prima trupă rock dominată de o viziune feminină, deloc romanţată, care putea concura oricând cu alte band-uri ale acelor vremuri.

Fetele de la Heart au “bifat” toate punctele esenţiale ale perioadei: păr răvăşit, probleme de line-up, albume legendare, cântece cu o forţă lirică impresionantă şi, nu în ultimul rând, solo-uri excepţionale. În cele peste trei decenii de carieră, au lăsat în urmă hituri precum “Alone”, “These Dreams”, “Dreamboat Annie”, “Dog and Butterfly” şi, fireşte, “Barracuda”.

În copilărie, când Ann s-a îmbolnăvit pe parcursul unei veri şi a trebuit să stea în casă, mama fetelor a cumpărat o chitară acustică, ca să-i facă mai uşoară convalescenţa. Nancy a fost însă cea care a pus ochii pe instrument şi, de îndată ce a făcut corzile să vibreze pentru prima oară, nu l-a mai lăsat din mână. “Am tocit chitara, literalmente. Nu mă mai interesa nimic altceva… a fost ca şi cum ar fi fost primul meu prieten”, spune astăzi Nancy în interviuri.

În adolescenţă, Ann Wilson a început să cânte cu o trupă numită Heart – şi nu a trecut mult timp până s-a îndrăgostit de fratele chitaristului, Michael Fisher. Prima ei poveste de iubire i-a inspirat cântăreţei două lucruri importante pentru viitor: a compus piesa “Magic Man” şi a luat decizia să se mute în Vancouver (Canada), unde sora ei o va urma în 1974, pentru a se alătura trupei.

După o copilărie şi adolescenţă dedicată chitarei, plus câteva mici concerte pe cont propriu, Nancy era gata să se dedice cu toată energia muzicii, renunţând inclusiv la facultate pentru acest lucru. Primul LP semnat Heart a adus un suflu nou pe piaţa locală, începând de la prestaţia vocală incomparabilă a lui Ann şi terminând cu faptul că trupa se număra printre puţinele, la nivel mondial, care se puteau lăuda cu o chitaristă.

Chitara acustică a lui Nancy, împletită cu cea electrică a lui Roger Fisher (care i-a devenit, între timp, iubit) au dat naştere unui nou sound, puţin dramatic, dar conţinând energia rock şi melancolia rădăcinilor folk din Seattle, oraşul de suflet al celor două surori Wilson.

Câteva albume de succes şi câteva schimbări de componenţă mai târziu, Heart erau în fruntea topurilor internaţionale cu albumul onomim, ce conţinea hitul “These Dreams”. Pentru prima oară, Nancy a trecut în faţă, asumându-şi rolul solistei. De-a lungul anilor, va repeta experienţa pentru cântece precum “Treat Me Well”, “There’s The Girl”, “Stranded” sau “(Will You Be There) In The Morning”.

Un amănunt interesant este faptul că Nancy a înregistrat “These Dreams” fiind puţin răguşită din cauza unei răceli, ceea ce a conferit o latură mai “aspră” vocii ei catifelate. Săptămâni întregi, casa de discuri a presat-o apoi să mai înregistreze câteva piese cu acel timbru unic, încurajând-o inclusiv să se îmbolnăvească din nou…

Acest gen de “cruzime” e tipic pentru relaţia trupei Heart cu casa de discuri în acea perioadă: în vreme ce Ann se îngrăşase, Nancy era împinsă în faţă şi încurajată să poarte ţinute tot mai sexy; calitatea muzicii era pusă pe planul doi, în favoarea unei imagini “lucrate” şi a preocupării de-a ascunde formele tot mai generoase a lui Ann.

Perioada 1995 – 1990 a fost marcată de hituri precum “What About Love”, mega-succesul “Alone”, “If Looks Could Kill”, “All I Wanna Do Is Make Love To You”, dar şi de presiuni din exterior şi de turnee tot mai lungi, care le-au adus pe surori la capătul puterilor.

Nancy şi Ann au decis împreună să pună capăt acestei cariere zbuciumate şi să se întoarcă la rădăcinile muzicii lor, formând un mic grup independent numit The Lovemongers, ce aborda un sound mai aproape de acustic – în contrast cu orchestraţiile elaborate ale trupei Heart.

În 1999, Nancy şi-a lansat primul album solo, “Live at McCabe’s Guitar Shop”, un disc indie care a primit aprecieri nemăsurate din parte comunităţii locale, a iubitorilor de chitară şi a unor reviste importante precum “Rolling Stone”. Nancy a lansat şi un material video educativ pentru chitarişti, în care explică tehnicile folosite în cântecele Heart şi oferă câteva sfaturi interesante pentru instrumentişti – îl poţi comanda de pe Amazon la preţul de 18$.

Nancy este căsătorită cu regizorul Cameron Crowe, împreună cu care are doi copii. De-a lungul anilor, artista s-a implicat creativ în filmele soţului ei, realizând coloana sonoră pentru pelicule de succes precum “Jerry McGuire”, “Almost Famous”, “Vanilla Sky” şi “Elizabethtown”.

Chitarista în vârstă de 56 de ani îşi pregăteşte momentan revenirea pe marile scene alături de sora ei: pe 31 august este programat să apară “Red Velvet Car“, primul album Heart după o pauză de şase ani.

Sper că ţi-a făcut plăcere să citeşti acest articol, puţin neobişnuit pentru specificul Lecţii-de-chitară.ro, dar important pentru momentele când trebuie să-ţi aduci aminte că nu numai bărbaţii pot fi guitar heroes şi că acest minunat instrument poate fi inspiraţia şi forţa din spatele unor cântece geniale compuse de doamne :)

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

1 Comment responses

  1. Avatar
    August 02, 2010

    Nancy rules :X Imi plac foarte mult compozitiile ei, atat cele create impreuna cu Ann pentru Heart, cat si cele solo pt filmele sotului ei.

    Si ce fain explica: http://www.youtube.com/watch?v=VeObi-shNT4

<