Open top menu
Amplificatorul pentru chitara electrică

Amplificatorul pentru chitara electrică

Dacă te-ai hotărât că ţi se potriveşte cel mai bine chitara electrică, e clar: vei avea nevoie de un amplificator. Spre norocul tău, trăim vremuri în care aceste accesorii indispensabile se găsesc în orice magazin de muzică, în diferite forme, cu puteri variabile şi sound-uri incredibile. Şi când stau să mă gândesc că în adolescenţă eu am fost nevoit să-mi construiesc propriul amplificator dintr-un final de amplificare al unui vechi radio Pacific 4 :)

Să revenim la prezentul plin de posibilităţi: totul e să-ţi defineşti clar în minte cum doreşti să sune muzica ta şi să ştii cum poţi obţine asta de la un amplificator. Eu sunt aici să-ţi ofer informaţiile de bază de care ai nevoie pentru alegerea primului tău amp…

Regula numărul unu: amplificatorul pe care-l vei achiziţiona trebuie să fie conceput special pentru chitara electrică. Există amplificatoare de bass, amplificatoare speciale pentru acustică (cum e Marshall AS100D al meu), amplificatoare destinate vocilor. E important să înţelegi că o chitară electrică nu va suna niciodată bine pe un amp de acustică şi nici vice-versa.

Unde vei cânta? Pentru a determina puterea de care are nevoie amplificatorul tău, trebuie să ştii clar unde-l vei folosi. Şi nu mă refer aici la viitorul foarte apropiat, pentru că viaţa şi cariera ta se pot schimba peste noapte. Să vedem: cânţi mai mult în sala de repetiţii, în locaţii mici alături de trupa ta sau nu ştii niciodată pe ce scenă mare te va duce următorul concert? Lucrurile stau simplu: un amplificator de 13-30 Waţi e super-OK pentru repetiţii, 30-50 W sunt de ajuns pentru localurile mici, în vreme ce pentru show-urile în săli mari va trebui să investeşti într-unul de 50-100W.

Tipuri de amplificatoare: pentru chitara electrică există trei tipuri de amplificatoare – cele cu cu lămpi, cele cu tranzistori şi cele hibrid. Amplificatoarele cu lămpi sunt favorite la capitolul sound datorită clarităţii, a versatilităţii şi a senzaţiei că sună “real”, apropiat. Bineînţeles, ele sunt şi cea mai costisitoare şi pretenţioasă opţiune. Poţi încerca Marshall MA 50C (2400 ron) sau Marshall JCM900 (8209 ron).

Depinzând şi de genul abordat şi de buget, s-ar putea să vrei să apelezi la un amp pe tranzistori, care vine de cele mai multe ori şi cu efecte digitale încorporate. Poţi miza, de exemplu, pe un amplificator Fender Frontman 65R (959 ron) sau Line 6 Flextone III XL (2826 ron).

Amplificatoarele hibrid conţin şi lămpi (pentru a crea sound-ul ideal) şi tranzistori (folosiţi pentru efecte). Încearcă de exemplu Vox Valvetronix VT15 (824 ron) sau Marshall AVT100XT (2955 ron).

Ascultă cu atenţie: alegerea amplificatorului perfect presupune informare, dar în primul rând va trebui să asculţi cu urechile tale fiecare model. Mergi la magazin, probează tot ce-ţi trece prin minte şi ce crezi că se apropie de sound-ul dorit. Compară, încearcă amplificatoarele altor prieteni muzicieni, comandă eventual de pe Internet abia după ce eşti sigur de ce cumperi.

Dacă modelele de serie nu îţi satisfac dorinţele în materie de sound şi versatilitate, poţi investi într-un amplificator custom – pentru mine a funcţionat perfect colaborarea cu băieţii de la Overdrive şi acum am propriul amp, după chipul şi asemănarea muzicii mele.

Foto: SuperNaut; Voodoo Chile; SpunkyMonQ

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

9 Comment responses

 1. Avatar
  September 14, 2010

  @Alec

  Super tare articol,imi cer scuze ca mi-am facut timp abea acum sa-l citesc…

  OFF:daca te uiti cumva la ora de la care a fost dat commentul sa stii ca nu fug de la scoala..:)):))(am ore de dupamasa cateva saptamani)

  ON:ma gandeam si eu mai demult umpic sami iau un amp de acustica,doar ca nu prea vad la ce il folosesc.Acum folosesc calculator +Guitar Rig 3 si suna chiar frumos:X:X

  Tine’o tot asa cu articolele!

  Te-am salutat!

  oZz

 2. Avatar
  May 08, 2015

  super tare
  vreau sa invat sa cant la chitara electrica.
  clar

<