Într-unul din articolele trecute ţi-am vorbit despre ce trebuie să ştii atunci când cumperi o chitară, articol în care te avertizam asupra situaţiei în care dai peste o chitară cu gâtul curbat sau dacă atunci când încerci chitara, auzi un bâzâit chiar dacă apeşi foarte bine pe poziţie.
Aş vrea în articolul de faţă să-ţi explic de ce se curbează gâtul unei chitare şi ce poţi face în cazul acesta.
Să spunem că eşti în situaţia în care, cu toate că ai o poziţie corectă a degetelor pe chitară, auzi un bâzâit şi nu-ţi dai seama din ce cauză. Înainte să-ţi “distrugi” degetele apăsând, crezând că este vorba despre o poziţie greşită a degetelor, aş vrea să-ţi sugerez să verifici şi gradul de curbură a gâtului. Te-am bulversat, nu? Stai liniştit, vei înţelege numaidecât!
Acel bâzâit pe care îl auzi apare în momentul în care o coardă în vibraţie atinge una dintre taste. Dacă ai localizat bâzâitul în zona prăguș-poziţia 7, înseamnă că fie gâtul este prea drept, fie este convex. În cazul în care bâzâitul l-ai localizat după tasta 7, înseamnă că gâtul chitarei este concav.
Un alt lucru pe care trebuie să-l ai în vedere, pentru a înţelege fenomenul de mai sus, este că fiecare coardă în parte exercită o presiune destul de mare asupra gâtului chitarei (în jur de 6-8 kg fiecare coardă), ceea ce poate cauza în timp curbura gâtului sau chiar ruperea lui. De aceea, toate chitarele acustice şi electrice, au o tijă metalică instalată pe toată lungimea gâtului (la fel ca în imaginea de mai jos).
Rolul tijei este de a întări gâtul chitarei, de a-l face mai rezistent la presiunea corzilor şi pentru a-l putea îndrepta atunci când acesta este convex (curbat în sus) sau concav (curbat în jos).
Tija poate fi acţionată prin intermediul unui şurub sau piuliţe (depinde caz) localizat/ă, fie la capătul apropiat al gâtului (în cazul unor modele de chitare Fender. Chitarele acustice au şurubul situat în interiorul corpului)
Gâtul unei chitare ajunge să fie concav în cazul în care şurubul tijei este prea slăbit, iar presiunea corzilor face că gâtul chitarei să se curbeze în jos.
Dacă strângi prea tare şurubul tijei, poţi ajunge în situaţia în care gâtul chitarei se curbează în sus (convex).
Pentru verifica gradul de curbură al gâtului poţi proceda în felul următor:
- în primul rând trebuie să ai chitara acordată, pentru a-ţi putea da seama cum se comportă gâtul chitarei în cazul presiunii corzilor
- apasă cu degetul arătător de la mâna stângă pe prima poziţie a corzii Mi gros (sau poţi pune chiar un capodastru pe prima poziţie) şi degetul arătător de la mâna dreaptă pe prima tastă, unde gâtul se uneşte cu corpul (poziţia diferă în funcţie de chitară: tastele 12 sau 14 la acustică sau tasta 17 la chitara electrică).
- la mijlocul acestei distanţe verifică dacă există spaţiu între coardă şi tastă
- dacă tasta este atinsă de către coardă, atunci şurubul tijei trebuie slăbit
- dacă există o distanţă prea mare între coardă şi tastă, atunci trebuie să mai strângi şurubul.
Distanţa de la care poţi porni ajustarea gâtului ar trebui să fie de grosimea unei corzi Mi subţire de acustică (0.010 inch). Ajustarea, în ultima instanţă, depinde de modul în care cânţi la chitară.
Dacă în mod normal, dai mai tare pe corzi atunci când le ciupeşti, vei avea nevoie de o distanţă mai mare între coardă şi tastă pentru a oferi spaţiu corzii să vibreze. Eu, spre exemplu, merg până la o distanţă, de grosimea unei corzi Şi (0.013-0.014 inch ), pentru că am un fel mai “dur” de a cânta la chitară
În final, aş vrea să te atenţionez cu privire la modificarea curburii gâtului. Strângerea şurubului tijei trebuie făcută cu mare grijă (sferturi sau jumătăţi de tură) pentru a nu cauza ruperea gâtului.
Foto: Frets.com
@Marius
Salut,
Articolul a iesit super super tare,si pozele sunt pe masura:D
Inainte de a umbla cineva la tija metalica(zisa si ca ,,truss rod”),corzile trebuie detensionate,pana cand nu scot niciun sunet cand le ciupesti,pentru ca daca nu,se poate rupe tija de la presiunea prea mare si…vei avea doua bucati de griff:).
Daca tija trebuie stransa,trebuie invartit in sens acelor ceasornice(catre dreapta),in functie de cat de curbat e grifful.Daca tija trebuie slabita, trebuie invartit in sens trigononetric(catre stanga)tot in functie de curbura griffului.Invarte putin cate putin,nu ca si cand ai da la menghina:)):)):)),in jur de 10-15 grade,apoi,o acordezi chitara standard si o lasi cam 15-20 de minute fara sa mai umbli la ea(fiind acordata),apoi priveste daca grifful mai e stramb(cred ca si asta difera de tipul de lemn din care este facut grifful):)
Daca am gresit cu ceva,Marius,te rog sa-mi spui:D
Inca o data sincere felicitari pentru acest articol:D
Te-am salutat!
oZz
@oZz As vrea sa te corectez si sa-ti spun ca este foarte important sa ai corzile puse si chitara acordata standard. Vei observa ca in marea majoritate a cazurilor atunci cand ai corzile slabite, gatul este drept (in cazul in care nu este asa – e o problema mare, pentru ca trebuie indreptat cu un dispozitiv special). Degeaba ai gatul drept cu corzile slabite, daca tu atunci cand pui un set de 0.014-0.060, corzile exercita o presiune prea mare si-ti curbeaza gatul. Pentru a da un “diagnistic” cat mai bun gatului e important sa fii in situatia reala – chitara acordata. Prin intermediul tijei, tu poti compensa presiunea mare a corzilor.
Inca un lucru important – tija nu se rupe niciodata. Gandeste-te ca tu 99% din timp, avand chitara acordata standard, corzile exercita presiune asupra gatului, asadar tija si in special gatului sunt solicitate permanent. fiind facute din materiale dure nu au cum sa se rupa. In cel mai rau caz se rupe gatul, insa nu tija. In momentul in care tu umbli la tija, umbli pentru a modifica sau compensa o presiune prea mare a corzilor.
Legat de sensul de rotire, lucrurile se modifica in functie de perspectiva: daca te uiti dinspre palma, vei da intr-un sens, daca te uiti dinspre bridge, vei da in alt sens. Din cauza asta am evitat sa adaugat si partea aceasta, presupunand ca toate lumea isi sa seama cand se strange un surub si cand se elibereaza. Insa oricum, bun punctul de vedere.
Asa cum ai adaugat si tu si asa cum am subliniat si in articol, este foarte important sa manevrezi tija incet – sferturi sau jumatati de tura.
Sper sa-ti fie de folos
Marius
@Marius
Salut Marius!
Am avut astazi deaface cu un griff tare ciudat…al unui prieten:D
A venit cu chitara la o mica cantare.Pana atunci nu o vazusem de aproape…si acum am aruncat o privire la griff.Era umpic esagerat de concav,asa ca am detensionat corzile ca sa vad daca fara tensiune e drept.Cand le-am detensionat,ce sa vezi,grifful era putin putin mai lasat dar nu era drept.Atunci,am incercat sa invart putin tija,i-am dat 1…2…3 sferturi de tura in sensul acelor ceasornice(am dat un sfet de tura,am scos imbusul,l-am bagat din nou si tot asa).Cand m-am uitat din nou la griff(chitara fiind dezacordata)era tras pe spate…putin mai mult.Atunci am acordat-o sa vad care ii e starea.Am lasat-o apoi cam 5-6 minute si am prinvit rezultatul:grifful era foarte putin concav,deci un setaj tipic unei chitari:D
Chiar stau si ma gandesc cum am reusit eu sa il rezolv(te rog mult sa nu crezi sub nicio forma ca ma laud sau ceva de genul ).
Acum sper ca nu i-am stricat-o sau ceva de genu…daca ar fi fost probleme,ma gandesc ca s-ar fi vazut imediat(eu am mai stai acolo cu chitara cam 2-3 ore…si a fost totul in regula).
Daca am gresit cu ceva in actiunea mea ,,caritabila”,spune-mi ca sa nu mai fac alta data:D
|| Inca o data nu vreau sa crezi ca ma laud ca l-am indreptat sau ceva,dar as vrea sa stii si sa-mi spui daca am gresit:D ||
Te-am salutat!
oZz
@oZz Ai procedat corect, oZz! Era suficient doar sa verifici daca gatul are curbura in limite normale, cu corzile puse si acordate, fara sa te chinui sa mai detensionezi corzile pentru a verifica starea gatului.
Nu uita ca exista situatia in care pe chitara pui corzi foarte grose care vor tensiona foarte mult gatul, iar cand le detensionezi gatul sa fie drept. Asadar, iti subliniez importanta verificarii curburii cu corzile puse si acordate.
Un alt aspect important, pe care l-am trecut in articol, este stilul de cantat. Pentru o persoana cu “mana grea” pe chitara este bine sa aiba o curbura mai pronuntata, avand in vedere ca spatiul de vibrare al corzilor trebuie sa fie mai mare.
Mult spor,
Marius
@Marius
Salut,
Eu inainte de a detensiona corzile…am verificat starea gatului,cand chitara era acordata.Mi-am dat atunci seama ca pentru mana prietenului meu,el fiind incepator incepator,nu as putea sa-i las grifful asa si sa aiba o actiune de ,,sa lansezi sageti cu ea”:)),si-ar fi rupt degetele.Acest lucru mi l-am amintit din minunatul tau articol.
Acum grifful este usor concav,si cu o actiune decenta spre foarte buna!
Crezi ca ar mai putea pati grifful ceva,acum,dupa ce am strans tija…are motive sa se rupa in doua sau ceva de genul:-??.
Raspunde-mi cat mai repede:D
Te-am salutat!
oZz
@oZz Stai linistit, oZz! nu are cum se rupa, lemnul gatului este rezistent!
mult spor,
Marius
Salut Marius , am si eu o problema…am o electrica si pe fretul 8 coarda re imi bazaie.Ar trebui sa slabesc tija ?
@Vlad
Salut Vlad
Imi cer scuze ca raspund eu in locul lui Marius dar,cum il stiu foarte ocupat,nu vreau sa astepti mult timp pentru un raspuns
Cred ca problema ta nu are legatura cu tija metalica.Eu stiu ca,de obicei,back-bow se face cam pe la primele 4-5 freturi,la tine e problema la fretul 8.Cred ca cel mai probabil,problema e din taste.Incearca sa verifici tasta 8 si 7 si sa verifici evenualele santuri in fret care pot opri coarda din a mai vibra.
Daca problema e de acolo,sugerez sa fie facut un fret dressing,sau,daca tasta este foarte adancita,refret.
Sper ca ti-am fost de folos cu raspunsul meu
Te-am salutat,
oZz
@Vlad si @oZz Salut Vlad, inainte sa te apuci de nivelat taste, as vrea sa te intreb cateva lucruri. Bazaitul apare doar pe Re sau si pe celelalte corzi? Ai verificat daca gatul este drept asa cum am descris aici? Apesi coarda suficient de mult?
Daca bazaitul apare pe toate corzile pe aceeasi pozitie, inseamna ca trebuie sa indrepti gatul, pt ca este convex. Daca bazaitul tau este localizat doar pe o coarda, discutam, asa cum a zis si oZz, de probleme de taste.
Mult succes,
Marius Furduescu
Salut, foarte bun articolul, mi-a mai risipit din indoieli dar am o problema si poate ma poti ajuta.
Am verificat exact ca in instructiuni si corzile ating freturile dar problema e ca am buzz doar daca apas pe tasta 3 in general, un bazait enorm si se intinde putin pana la 5. Am verificat tastele cu un ceva drept si am vazut ca tasta 5 si 9 erau mai mari. Cineva mi-a spus sa nu umblu la gat ca n-are nici o legatura si sa incep sa nivelez freturile, dar nu stiu ce sa fac si mi-e teama sa nu o stric. Nici nu stiu cu ce unealta se adjusteaza truss rod-ul.
Salut. Am si eu o problema. Am o chitara electrica si coarda mi (subtire) imi bazaie pe toate freturile in timp ce celelalte corzi imi suna normal… Ce ar trebuii sa ii fac , sau la ce sa ma uit in special? Am incercat sa ii setez gatul, dar tot la fel se aude. Ce imi sugerati sa fac ? Trebuie sa va spun ca are tremolo bar. Poate sa fie de la acesta ? Trebuie sa ma uit si la arcurile din spatele chitarii?
salut, am un double six Ibanez si nu mai am corzi pe el deoarece mi-am comandat de pe internet si va sta 2-3 zile fara corzi. Crezi ca se va detensiona grifful?
@Marius
Bună,
Acum 3-4 zile mi-am luat o chitară Flame FG229-41. Am acordat-o și am repetat puțin la ea (sunt începătoare, iar dacă explicația nu are niciun sens, îmi cer scuze dinainte). Mă rog, totul bine. De atunci a trebuit să plec din București și am lăsat chitara acasă. Astăzi mi-a adus-o unchiul meu și am zis să repet ceva. Am acordat-o și se tot aude un bâzâit când încerc corzile Mi, La și Sol (fără să apăs vreo tastă sau să încerc vreun acord, doar coarda singură). Acum am curățat -o prima dată de când am luat-o *am înțeles că praful îi poate afecta sunetul? * și tot așa se aude. Chiar nu știu ce are și mă îngrijorează pentru că e nouă. Crezi că m-aI putea ajuta?
P.S: știu că n-am explicat prea bine, dar, te rog, dacă înțelegi ceva și ai vreo idee ce are și/sau ce aș putea să fac, ajută-mă…
sal , vreau sa-mi iau o chitara de pe e mag pana in 300 lei. sunt habarnist total, n-am pus mana niciodata pe o chitara,,,,,,,,dar vreau sa invat……. care mi-o recomanzi ? multumesc frumos
Salut.Am si eu o problema la chitara si as avea nevoie va rog de un sfat.Pe fretul 15 coarda mi subtite nu urca are aceeasi tonalitate cu cea de pe fretul 14 nu stiu de ce…celelalte note sunt ok
Hey!Exista sansa ca la o chitara sa nu existe deloc aceasta tija?