Open top menu
Steve Vai şi Ibanez: rock progress

Steve Vai şi Ibanez: rock progress

Steve Vai va rămâne cu siguranţă în istorie nu doar ca un chitarist genial, ci şi ca “arhitectul” chitarelor moderne, aşa cum le cunoaştem noi astăzi. Piesele şi visele lui au dat o nouă formă instrumentului şi, în colaborare cu brand-ul Ibanez, au adus arta construirii unei chitare la un nou nivel.

Seria de chitare electrice concepută de Steve Vai împreună cu specialiştii japonezi de la Ibanez a debutat în 1987, revoluţionând practic piaţa de instrumente de pe atunci cu un sistem tremolo cu totul nou (Lo-Pro Edge 7), gândit de Steve pentru a corespunde nevoilor sale practice şi cerinţei pentru versatilitate. Începând de atunci, sunetul lemnului atent selectat de Vai a fost întotdeauna preluat prin doze DiMarzio, preferatele sale, ce beneficiază şi de opţiunea de split.

Gâtul este construit în aşa fel încât să fie foarte confortabil pentru degete, iar tastele de la 21 la 24 au scallop. “Gheara de leu” (care face chitarele mai uşor de transportat fără a le afecta sound-ul) este “invenţia” lui Vai şi trăsătura distinctă după care poţi recunoaşte un Ibanez din seriile lui de departe, indiferent în ce culoare a fost vopsit sau câte schimbări de setup i s-au adus.

Vai pe coperta catalogului din 1987

Vai pe coperta catalogului Ibanez din 1987, cu primul său JEM

Pe site-ul său, Steve Vai povesteşte în detaliu cum a reuşit să construiască chitarele viselor sale alături de Ibanez şi chiar dezvăluie că pentru seria Jem2K a sângerat puţin… la propriu! În vopseaua folosită pentru cele 300 de chitare în ediţie limitată au fost presărate câteva picături din sângele artistului – excentric, dar clar o dovadă de dragoste faţă de fani şi de instrumentele minunate pe care le-a creat împreună cu Ibanez.

De-a lungul anilor, chitarele concepute după schiţele lui Vai au câştigat admiraţia instrumentiştilor din întreaga lume: JEM-urile se fabrică de 23 de ani, iar seria Universe a împlinit şi ea anul acesta 20 de ani. Acusticele Euphoria îi încântă pe cei care-şi doresc un sound plin, curat şi… magic pentru concertele lor unplugged şi nu numai (mărturisesc, şi eu am pus ochii pe una).

Steve Vai JEM7V

Chitarele JEM7V poartă o altă marcă stilistică a lui Vai, modelul “Tree of Life” (Pomul Vieţii) aplicat pe griff – acesta mai poartă şi numele de “vine inlay”. Seria 7VH a fost prima pe care s-au montat doze DiMarzio Evolution şi tocmai din acest lot şi-a păstrat Steve una din chitarele preferate, de care nu se desparte nici până în ziua de azi: EVO. Poţi cumpăra o chitară electrică JEM77V-WH de pe Esound.ro, la preţul de 9842 ron.

JEM77FP2

JEM-urile cu model floral au fost printre cele mai apreciate chitare Vai-Ibanez, caracterizate de artist drept instrumente care “arată la fel de bine precum sună”. Succesul lor a condus la lansarea unei serii noi, Floral Pattern 2, în 2010. În România, acest model poate fi cumpărat de la MC Music, la preţul de 12374 ron.

Chitara electro-acustică Euphoria Ep9 reprezintă încercarea (reuşită) a lui Steve Vai de-a revoluţiona şi cântatul acustic. Doza Fishman Acoustic Matrix face minuni în preluarea sunetului, cât de realist se poate, iar egalizatorul creat de acelaşi brand permite o versatilitate a sunetului nemaiîntâlnită, fără a da nuanţe artificiale. Superba chitară se găseşte şi la noi, la preţul puţin piperat de 4500 ron, dar dacă ţi-o doreşti cu adevărat merită investiţia.

Ibanez Euphoria EP9

Dacă îţi doreşti să ai o chitară din seria Universe, ar trebui să ştii despre ea că are gâtul făcut din cinci bucăţi de lemn de arţar şi Wenge (o esenţă exotică tare). Corpul este din lemn de tei, sunetul este preluat prin doze DiMarzio cu tradiţie, iar sistemul tremolo este acelaşi Lo-Pro Edge 7, mereu de încredere. În România poţi cumpăra o chitară Universe UV777P la preţul de 9250 ron.

Universe UV777P

Acest articol nu e o reclamă la chitarele Ibanez sau ceva de genul acesta :) e doar o trecere în revistă a celor mai reuşite modele create de Vai împreună cu acest brand. Tu ce părere ai – ai investi într-o astfel de chitară sau ai prefera să-ţi faci una custom cam în aceiaşi bani? Crezi că numele lui Steve Vai este o garanţie a unui sound bun sau doar un plus la marketing? Aştept opinia ta sinceră.

PS: Nu uita că Vai va concerta din nou în România în decembrie, oferindu-ne ocazia să ascultăm live câteva din celebrele sale modele de chitare Ibanez!

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

5 Comment responses

 1. Avatar
  September 23, 2010

  @Alec

  Salut,

  Super Super tare articolul:D

  Daca as avea bani,cu siguranta as investi intr-o electro-acustica Euphoria(si eu am pus ochii pe una):)):))
  Intr-adevar,cand auzi ca,chitara e facuta dupa schite Vai,te gandesti la o oarecare garantie/siguranta…si din punct de vedere al sound-ului,si din punct de vedere tehnic.

  Sa nu uitam totusi ca…chitarile scoase la vanzare(JEM7)sunt chitari de serie si EVO-ul original alui Vai a fost facut pe comanda la Ibanez:D

  Eu ma pot mandri cu un Ibanez AEG10 la fel ca tine,si iti marturisesc acum,ca daca ar fi fost sa aleg o alta chitara pana in 2000 de lei sa zicem,nu cred ca as fi ales alta decat AEG10:D

  Mult succes in continuare cu articolele:D

  PS:cand ai timp,intra pe messenger si da-mi un BUZZ!!.As vrea sa-ti vorbesc despre niste idei pentru site:D:D

  Te-am salutat!

  oZz

<