Un amplificator pentru chitară electrică doar pentru mine, unic prin sonoritate şi aspect, croit după nevoile mele şi având toate caracteristicile de sound pe care le căutam, la un preţ rezonabil – iată ce mi-am propus eu să fac în vara lui 2008.
Citisem mult pe această temă, studiasem scheme de amplificatoare şi probasem numeroase modele înainte de-a ajunge la concluzia că nimic din ce era pe piaţă nu putea să-mi satisfacă toate dorinţele fără a-mi goli cardul cu totul. Soluţia mi-a venit firesc în minte: un amplificator custom.
Sigur că n-aveam de gând să-l construiesc în pivniţă, cu unelte rudimentare şi urmând pas cu pas tutorialele de pe net
Cum făcusem şi înainte (când mi-am făcut o chitară electrică pe comandă), am decis să lucrez doar cu profesionişti şi am apelat la unul dintre puţinii oameni cu adevărat pricepuţi la aşa ceva din România.
Dan Paraschivescu (OverdriveAmps) a fost cel care mi-a transformat visele în planuri/schiţe şi scheme electronice, construindu-mi amplificatorul împreună cu Dan Albu (membru fondator şi chitarist al trupei Nexus). Din 2008 sunt, aşadar, proprietarul unui amp custom all-tube (pe lămpi) de 50W, cu patru canale şi un sound asupra căruia am control absolut.
Totuşi, e de reţinut faptul că a durat mai bine de un an din momentul când am luat amplificatorul acasă până când am putut spune cu mâna pe inimă că am toate setările OK şi mă simt confortabil să cânt cu el oriunde, oricând.
Astăzi am decis să îţi dau câteva detalii şi tips-uri despre construirea unui amplificator custom – sunt lucruri pe care le-am învăţat pe propria piele şi sper să-ţi fie de folos dacă decizi să faci acest pas.
1. Trebuie să ştii exact ce vrei
Va fi nevoie de mult studiu, chiar să te gândeşti puţin la viitor – şi, înainte de toate, să decizi la rece spre ce sound vrei să te orientezi. Nu vei putea construi nici măcar pe comandă un amplificator care să sune bine pentru orice gen muzical şi pe orice chitară. Aceste amplificatoare se numesc “custom” tocmai pentru că ar trebui să reprezinte cel mai bine direcţia ta muzicală din acest moment şi să te ajute să scoţi tot ce se poate din chitarele pe care le ai acum. Nu te gândi că-ţi faci un amplificator pentru toată viaţa, ci doar pentru următoarele albume şi turnee – vor mai fi şi alte ocazii, şi alte amp-uri. De asemenea, nu te poţi duce la un specialist în amplificatoare custom să-i spui că vrei să suni ca Slash – de ce nu ţi-ai cumpăra direct modelul lui signature, atunci?
2. Concentrează-te pe canalele de bază
Oricare ar fi genul abordat de tine, vei avea nevoie cel puţin de un CLEAN care să sune cristal şi de un LEAD puternic. Apoi, poţi opta pentru un canal RHYTHM (destinat părţilor de chitară ritmică) sau poate un CRUNCH personalizat – sau chiar amândouă, dacă bugetul şi schiţele tehnice de la care se porneşte o permit. Vei putea să modifici sound-ul fiecărui canal cu ajutorul potenţiometrelor de gain, contur, prezenţă, densitate etc. şi al EQ-urilor integrate.
3. Fă-ţi temele
După ce te-ai decis ce amp vrei şi cine îl va construi, va trebui să te pui pe citit despre principiile de funcţionare ale amplificatoarelor de chitară, scheme standard, modele vintage legendare care au făcut istorie (şi de ce au fost atât de apreciate!) şi despre cum se poate manipula efectiv sound-ul unui amp. Va trebui să afli totul despre difuzoare, efecte analog pe care le-ai putea integra – şi, practic, despre fiecare şurub şi potenţiometru care va face parte din produsul final. Implică-te activ în alegerea componentelor şi consultă-te cu specialistul tău în amp-uri despre fiecare detaliu! Toate acestea vor contribui la un sound personal, unic. De exemplu, eu mi-am dorit difuzoare Vintage Celestion care au trebuit comandate din Germania (le-am ales după ce am ascultat zeci de sample-uri cu alte modele). Lămpile sunt aduse din Rusia, pentru că… n-ar mai fi vintage până la capăt dacă n-ar veni de la ruşi
4. Respectă planul
Odată ce a început lucrul, va trebui să stai deoparte şi să laşi specialiştii să se ocupe de proiect. Nu poţi veni pur şi simplu într-o zi să spui “ştiţi ce? Cred că mai vreau un canal / alte difuzoare / orice altceva”. Eu am încercat asta şi n-a ieşit prea bine: iniţial credeam că un amp combo ar fi mai potrivit pentru mine, dar apoi mi-am dat seama că pentru numeroase cântări în cluburi mici pe care le voi avea ar fi mai uşor să car doar head-ul şi să cer cabinete Marshall acolo unde se poate. Zis şi făcut, le-am cerut băieţilor să facă schimbarea, chiar dacă tăiaseră deja materialele în formele potrivite pentru un combo. Amplificatorul meu a ieşit mult mai mare decât majoritatea modelelor – şi chiar head-ul de unul singur e greu de transportat – de aceea l-am şi poreclit “Porcu’” Prin urmare, gândeşte-te de două ori înainte de-a spune “start”… sau taci şi lasă oamenii să lucreze.
5. Personalizează fiecare detaliu
Dacă îţi faci un amplificator custom, poţi transforma fiecare vis al tău în realitate! Dacă ai ales deja componentele ce îţi vor influenţa sound-ul, acum te poţi juca cu forme şi culori şi poţi alege un logo unic pentru tine/trupa ta. Lasă-ţi personalitatea să se întrevadă cât mai mult, pune-ţi amprenta pe echipamentul tău de live – va arăta cu siguranţă foarte bine şi va atrage mai mult atenţia pe scenă!
Cred sincer că un amplificator custom este un pas important pentru un muzician în ascensiune şi ar trebui să fii suficient de încrezător/încrezătoare în tine şi matur/ă când te aventurezi de un astfel de proiect (la mine nu a fost aşa şi pentru multă vreme nu am putut să mă bucur ca lumea de amp-ul meu). Când îţi imaginezi ceva de la zero, când îţi construieşti sound-ul după propriile repere vei trece prin momente de emoţie, de încântare dar şi de frustrare, uneori. Nimic nu e mai greu decât a-ţi concretiza originalitatea. Cu toate acestea, dacă te simţi în stare, apucă-te de treabă şi pune-ţi amprenta asupra unui amp! Rock on!
Contact: Dan Paraschivescu pe Facebook
@Alec
Salutare,
Felicitari pentru articol.Am ascultat amplificatorul in ,,La cafea” si in inregistrarile pentru @BestMusic Session.O acuratete si o claritate a sunetului cum rar am vazut,chiar este dupa chipul si asemanarea ta
Ai putea sa imi recomanzi si mie cateva carti despre electronica esentiala,componentele unui amp,schite etc?:D
Astept raspuns:D
Iti urez succes!
Te-am salutat!
oZz
Salve!
Poate cineva sa-mi scrie aici nr. de tel. al lui Dan Paraschivescu?
Multumesc!
Salve!
Poate cineva sa-mi scrie aici nr. de tel. al lui Dan Paraschivescu?
Multumesc!
0720359378