Open top menu
Tipuri de chitare acustice

Tipuri de chitare acustice

Dacă ai intrat într-un magazin de chitare, într-o sală de concert sau pur şi simplu doar navigând pe Internet, probabil ai observat că nu toate chitarele acustice arată la fel.

Dacă ai fost şi mai atent, cu siguranţă ai observat că şi sunetul lor este diferit. Ce au toate aceste chitare în comun? Dar diferit?

In acest articol iţi voi descrie principalele tipuri de chitare acustice, împreună cu proprietătile lor definitorii:

Dreadnought

Reprezintă cel mai răspândit tip de chitară acustică, oferind un sunet echilibrat, în care se îmbină armonios înaltele, mediile şi bass-ul.

A fost fabricată prima dată în anul 1916, de către compania americană “Martin”, bucurându-se de-a lungul timpului, de o excelentă popularitate în rândul artiştilor folk si bluegrass.

Griff-ul său este uşor bombat, iar curburile cutiei de rezonantă sunt uşor aplatizate faţă de celelalte modele.

Este cunoscută şi sub denumirea de chitară “Western”.

Parlor

Şi-a atins vârful de popularitate în secolul 19, când o mulţime de artişti folk si blues o preferau datorită corpului său mic, dar şi pentru preţul scăzut.

Este mai mică decât chitara “Folk”, fiind caracterizată de un sunet deosebit de incisiv pe toate cele şase corzi, fără predominanţa bass-ului.

Griff-ul său lat o face să fie potrivită metodei “fingerstyle”.

 

Folk

Are corpul sensibil asemănător unei chitare “Dreadnought”, având insă o cutie de rezonantă mai mică, cu accentuarea curburilor sale.

Aceste diferenţe practic “taie” din bass, şi aduc la suprafaţa mediile, fiind de asemenea o chitară indicată pentru stilul fingerstyle.

O alta diferenţă o constituie girff-ul, care este mai lat decât în cazul mult mai popularului model menţionat anterior.

Jumbo

Caracterizată de corpul mare şi bombat, scoate în evidenţă bass-ul, pe fondul unui sunet profund si puternic.

Este în general folosită pentru jazz şi blues, dar profunzimea sunetului o face potrivită şi pentru acompaniament vocal.

A fost construită de către compania americană Gibson, în anul 1936, iar popularul model SJ-200 este produs şi în zilele noastre.

Acestea au fost cele patru tipuri principale de chitare acustice, iar după această prezentare, data viitoare când vei intra într-un magazin de chitare sau pe un site de specialitate vei şti cum să te orientezi mai bine, şi ce să cauţi în funcţie de muzica pe care doreşti să o cânţi.

***

Este important de reţinut totuşi că dincolo de proprietăţile oferite sunetului de către mărimea şi forma diferitelor componente ale chitarei (corp si griff), acesta este influenţat şi de către tipul de lemn folosit, si de asemeni de către tipul corzilor montate pe chitară.

Dar despre toate aceste lucruri vom discuta într-un articol viitor.

Până atunci te sfătuiesc să intri fără reţineri în cel mai apropiat magazin de profil şi să probezi chiar tu diferitele tipuri de chitare, pentru a sesiza diferenţele dintre ele.

Mihai
Written by Mihai

Mihai Brăileanu este cantautor, chitarist şi instructor de chitară. Pentru el, muzica este pasiune şi disciplină deopotrivă.

5 Comment responses

 1. Avatar
  May 02, 2011

  Foarte fain scris si util articolul, felicitari Mihai!

 2. Avatar
  May 02, 2011

  NATI SCRIS DESPRE CEA CU 12 CORZI…

 3. Avatar
  May 02, 2011

  @Alexandra: multumesc, abia astept sa lamuresc si o serie de alte probleme frecvente, legate de chitara acustica.

  @stan teodor: in afara de chitara cu 12 corzi, mai exista si cu 7, 8, 9, etc. insa ele nu au fost abordate in cadrul acestui articol deoarece fac parte dintr-un alt tip de clasificare al chitarelor acustice, care abordeaza subiectul dintr-un alt punct de vedere.

  Ele vor fi cuprinse in cadrul altui articol.

 4. Avatar
  August 07, 2011

  O sa par nestiutor dar totusi vreau sa aflu …
  Care este duferenta intre o chitara clasica si una acustica ???

 5. Avatar
  August 16, 2011

  @ Cristi am explicat pe larg in acest articol care sunt diferentele intre cele doua tipuri de chitare:
  http://www.lectii-de-chitara.ro/2009/12/tipuri-de-chitare/

  Succes!

<