Open top menu
Cum se acordează chitara

Cum se acordează chitara

Acordarea este primul şi cel mai important pas pe care trebuie să-l faci atunci când începi să înveţi să cânţi la chitară.

Indiferent de nivelul la care îţi doreşti să ajungi,  îţi va fi foarte dificil să înveţi un instrument  dacă acesta nu este acordat corespunzător, deoarece notele nu fi cele corecte.

Se consideră că o chitară este acordată atunci când fiecare coardă trebuie să corespundă unui sunet standard. Iată cum obţii acest lucru:

1. Cea mai bună metodă este folosirea unui tuner electronic. Este modalitatea cea mai uşoară şi mai exactă pentru majoritatea începătorilor. Tunerele electronice se pot cumpăra  de la aproape orice magazin de muzică, preţurile variind între 20 şi 100 de lei, în funcţie de acurateţea aparatelor. De exemplu, poţi încerca tuner-ul Korg AW2G (125 ron) sau un pedal tuner Danelectro (100 ron).

Pentru a putea sa acordezi o chitară trebuie sa înţelegi – să te familiarizezi – cu anatomia acesteia. Cele 6 corzi (chitara standard) variază de la cea mai groasă în diametru (cea mai joasă tonalitate) până la cea mai subţire în diametru (cea mai înaltă tonalitate).

Există mai multe tipuri de acordaje, însă cel mai des folosit este E A D G B E.

Începînd cu cea mai groasă până la cea mai subţire, corzile sunt aşezate astfel:

Unele tunere au şi funcţie de metronom, pentru a te ajuta atunci când doreşti să ai un reper fix vizavi de tempo.

2. Dacă nu îţi permiţi un tuner electronic, poţi opta pentru un tuner clasic (pitch pipe), un ajutor a cărui baterie nu se consumă niciodată :).

Acesta este un dispozitiv cu 6 tuburi, fiecare reprezentând tonalitatea unei corzi. Nu trebuie decât să sufli într-unul din tuburi, loveşti corda şi o tensionezi/detensionezi până când ajunge la aceeaşi tonalitate ca şi sunetul emis de tub.

Deşi este un exerciţiu foarte bun pentru auz, ţi-aş recomanda să recurgi la această metodă doar dacă este ultima soluţie.

Un pitch pipe Dimavery costă doar 7 ron.

3. O altă metodă de acordare a chitarei este să porneşti de la un singur sunet de referinţă: diapazon, pian sau altă chitară deja acordată.

Odată ce una din corzi este în tonalitatea standard dorită, celelalte corzi se vor acorda astfel:

Coarda A are aceeaşi tonalitate ca şi coarda E (groasă) apăsată pe spaţiul 5.

Coarda D are aceeaşi tonalitate ca şi coarda A apăsată pe spaţiul 5.

Coarda G are aceeaşi tonalitate ca şi coarda D apăsată pe spaţiul 5.

Coarda B are aceeaşi tonalitate ca şi coarda G apăsată pe spaţiul 4.

Coarda E (subţire) are aceeaşi tonalitate ca şi coarda B apăsată pe spaţiul 5.Atunci când vine vorba de a învăţa să cânţi la chitară, este important sa investeşti în echipament bun. Dacă totuşi bugetul este restrâns, te poţi oricând folosi de tunerul online din partea dreaptă a site-ului (apasă pe fiecare notă şi vei auzi tonul corect al fiecărei corzi).

Nu uita că atunci când vei cânta – fie într-un band, fie doar pentru tine – trebuie să ai în mână un instrument bine acordat.

O chitară acordată îţi va conferi o acurateţe deosebită a sunetelor. Odată ce te vei obişnui cu felul cum sună fiecare notă, îţi vei da seama după ureche exact care coardă este dezacordată.

Nu-ţi face griji dacă acest lucru nu se întâmplă de la bun început, păstrează doar un tuner sau un alt aparat de referinţă la îndemână şi verifică din când în când corectitudinea tonului fiecărei corzi. Mai ales când trece de la temperaturi rece la cald, chitara ţi se va dezacorda – deci fii cu ochii şi urechile pe ea :)

Nu uita: cheia pentru a fi tot timpul acordat perfect este exerciţiul …

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

46 Comment responses

  1. Avatar
    July 14, 2010

    Cand am inceput eu sa cant,aveam un mic ,,recording” pe telefonul mobil,mi-am acordat bine chitara(dupa calculator (AP Tuner) )si am inregistrat fecare coarda:)):)).

    Ciudat mod,dar a mers!

    Incercati si voi!

    V-am salutat!

    oZz

  2. Avatar
    December 25, 2010

    Sunt incepator si am vrut sa imi acordez chitara. Am folosit AP-Tunerul, totul OK, pana cand, la un moment dat, incercand sa o acordez am intors de o cheita si mi s-a rupt coarda G(Sol). S-a RUPT, nu s-a desprins.. O sa imi inlocuiesc coarda, insa as dori, daca puteti, niste sfaturi daca exista despre cum sa nu mi se mai intample asta. Mi-am acordat-o corect pana in acel moment si nimic nu s-a intamplat. Dar in ziua aia s-a rupt coarda, cum pot impiedica asta de acum incolo?

  3. Avatar
    December 26, 2010

    @anonim

    Salut,

    In primul rand imi cer scuze ca am reusit sa raspund doar astazi,dar am avut ceva probleme de familie:(

    Bun,sa recapitulam,ti s-a rupt G-ul.
    Verifica daca nu este cheita prea ascutita in muchii,si acelea taie corzile,dar cred ca tu ai mai mult de a face cu sindromul corzilor din magazin.Verifica cheitele si de asemenea si nut-ul care se gaseste inaintea headstock-ului,sa nu fie ascutit si sa fie de acolo:)

    Inlocuieste TOATE corzile(este un ghid de schimbare a corzilor pe chita1ra acustica pe site)si apoi acordeaza-le,folosind AP Tuner:)

    Poti impiedica ruperea acestora doar prin alegerea unui set de calitate si schimbandu-le cam la 2 luni-2 luni si jumatate.Recomand cu caldura corzile Martin,pe mine m-au tinut chiar si 3 luni…si tineau si mai mult dar,le-am schimbat eu,pentru ca imi era dor sa aud cum suna niste corzi noi!

    Daca mai ai intrebari nu ezita sa intrebi!

    Iti urez succes!

    Te-am salutat!

    oZz

  4. Avatar
    December 26, 2010

    Nu am cantat niciodata la o chitara,dar mi se pare super,cel mai mult imi doresc sa invat sa cant.Vreau sa invat tot,absolut tot,se poate ?Cam cat timp dureaza atata vreme cat eu sunt dispusa s-o fac?Este foarte foarte greu ?Scuze,dar chiar imi doresc mult mult sa invat sa cant si cineva mi-a promis ca imi va da o chitara,acum mai mult ca niciodata vreau sa invat.

  5. Avatar
    December 27, 2010

    @anonim

    Salut,

    Eu cred ca si zeii Vai si Satriani,inca mai au multe de invatat.Ei deja stapanesc chitara,la un nivel extrem de inalt,dar,nu total:)
    Steve Vai,din cate imi amintesc are 30 de ani de cariera…iar Satriani,tot cam pe acolo,si,inca nu au reusit sa invete TOT.
    Sa stii tot inseamna sa fii perfect,si un om perfect nu exista:)

    Este putin cam greu…la inceput,dar te vei obisnui:)

    Vei ajunge la un nivel mare,cred eu,dar nu la ABSOLUT!

    Succes!

    Te-am salutat!

    oZz

  6. Avatar
    December 27, 2010

    Daca,chitara este acordata deja,tot ce am de facut eu este sa invat notele sau mai e ceva?

  7. Avatar
    December 27, 2010

    @anonim

    Salut,

    Intai vei invata cateva cantecele pe note,cum ar fi ,,Melc melc codobelc”, ,,O vioara mica”etc,iar apoi vei invata acordurile de baza care sunt:

    C,D,E,(F),G,A,B,Dm,Em,Am…si mai sunt.

    Aceste acorduri iti vor ajuta mult in cantarea pieselor folk,pop,chiar si rock…

    Dupa ce le stapanesti bine pe cele de baza,vor aparea cele cu barre,si cele 7.

    Daca mai ai intrebari nu uita sa mi le adresezi aici:D

    Te-am salutat!

    oZz

  8. Avatar
    December 27, 2010

    Daca nu iau lectii de la un anumit profesor si pur si simplu invat de pe site-uri ,desigur cu chitara in mana ,ma complic,adica este greu sau ..?

  9. Avatar
    December 27, 2010

    @anonim

    E mai greu decat cu un profesor specialezat,pentru el te indruma la fiecare pas,pe cand pe net…iti tranteste ce ai de facut si gata.Daca ai un indrumator,asa cum am avut eu,cred ca te vei descurca OK :)

    Succes!

    Te-am salutat!

    oZz

  10. Avatar
    December 30, 2010

    Buna, ma numesc andrei…si imi doresc sa cand la chitara acustica..dar insa nu reusesc sa acordez correct nu prea stiu sa cant la ea deci mai am multe de invatzat ….si tottusi asi vrea sa o acordez…ori cu urechea sau cu prigram (telefon, PC..etc.)…Si chiar asi vrea sa ma ajutatzi …sami acordez chitara dak imi putetzi arata dati add la id acesta:jeff.hardy872…multumesc si va salut!:D>:D<..Chiar vreau sami dati add ca sa …ma invatzati sa acordez chitara….pa-pa:D;)

  11. Avatar
    December 30, 2010

    ….Dati add..la Id: jeff.hardy872 ..Va roog [-O<….vreau sa ma invatzati …sa acrodez chitara acustica:((

  12. Avatar
    January 08, 2011

    In imaginea aia cu capul chitari si cheitele chitara era acordata???

  13. Avatar
    January 08, 2011

    @KENEDY

    Salut,

    Nu cred ca acea chitara din poza e acordata,si nici nu cred ca ar avea vreo importanta.Cheitele nu trebuie sa fie in aceeasi pozitie cand corzile sunt acordate.Mie,de fiecare data imi nimeresc prin alte parti:D

    Sper ca te-am lamurit!

    Spor la cantat!

    Te-am salutat!

    oZz

  14. Avatar
    February 17, 2011

    cand o corda vibreaza inseamna ca trebuie sa mai starng de cheita nu?? tot incerc sa acordez chiatra care este noua dar mei friac sa nu strang prea tare corzile.{am auzit ca se pot rupe daca sunt stranse prea tare s canti}

  15. Avatar
    April 03, 2011

    Salutare! Voi incepe sa studiez chitara in curand si am dorit prima data sa invat cum sa o acordez. Am citit lectia de acordare a chitarei si mi se pare usor acordarea dupa ureche (momentan cant la pian) intrebarea mea este…cum acordezi primul Mi (E)(coarda groasa) doersc acest raspuns caci eu pot sa o acordez dupa ureche caci stiu cum suna nota Mi…dar altii? Doresc sa stiu technica. Va multumesc! :)

  16. Avatar
    April 03, 2011

    Acum mi-am dat seama ca citisem de unde pornesti ca sa acordezi nota Mi groasa. Ma gandeam ca exista altceva in caz ca nu ai instrumentele necesare la indemana. Imi cer scuze:)

  17. Avatar
    May 07, 2011

    buna,am o chitara clasica de ceva timp si nu reusesc sa o acordez…am incercat si cu AP Tuner…dar tot nu pot..daca ma puteti ajuta plz add la id:camy_pinkangel….vreau sa o acordez si api sa invat sa cant la ea….cateva chestii usare macar..multumesc…

  18. Avatar
    May 07, 2011

    @kami

    Ti-am dat Add pe Messenger.Ne vedem acolo:)

    oZz

  19. Avatar

    Cum pot folosi tunerul peinstalat model OP-Pro de pe chitara Ovation Celebrity? Este undeva un site cu sonor si explicatii? doar cand ciupesc coarda groasa apare E ^ fara #, iar la ciupirea celorlate corzi nu mai apare restul literelor/note ADGBE oricat invart de cheite, apar alte litere pe display. De ce zbarnaie coarda groasa incepand cu fretul 8? Idiferent cat o strang sau eliberez? Multumesc

  20. Avatar
    July 22, 2011

    Salut,am o chitara clasica de putin timp,pe care nu reusesc sa o acordez,chiar nu inteleg cum sa fac ..mi se pare ca n-are nimic sens:))am incercat cu AP tuner3 si cu varianta veche dintr-un videoclip(F suna ca …)vreau,daca poti sa-mi dai add pe mess (la idul b3u11,repet b3u11)pentru cateva intrumari/explicatii.ms anticipat

  21. Avatar
    August 09, 2011

    Sal…Am si eu o intrebare dak se poate.Cant la chitara de ceva timp …mai exact din noiembrie anul trecut .Am invatat notele si pot sa cant si cantece doar ca nu imi pot acorda chitara singura .Am incercat si cu aparat de acordaj dar mi-a iesit total aiurea.Apoi am incercat sa downloadez AP tuner 3.08 dar nu stiu din ce cauza nu ma lasa sa il downloadez .Am auzit ca este foarte usor de folosit .Id meu este liutam97 .Oz sper ca ma poti ajuta .Ms moolt.

  22. Avatar
    August 16, 2011

    @ Just me Toate detaliile despre acordarea unei chitare le gasesti aici: http://www.lectii-de-chitara.ro/2010/03/acordarea-chitarei/

    Sper sa-ti fie de folos!

  23. Avatar
    August 16, 2011

    @Alec

    Salutare Alec,

    Pe Just me am ajutat-o eu :D

  24. Avatar
    August 17, 2011

    Salut, de curand am intrat in posesia unei chitare Reghin de la o persoana ce nu o mai folosea de mult. Are corzi de metal si nu reusesc deloc sa o fac sa sune bine.. doresc sa invat sa cant pe ea, nu in mod profesionist ci cateva acorduri, melodii simplute pentru inceput si as avea nevoie de un sfat. Corzile E ( subtire), B si D sunt destul de tari si mi-e greu sa realizez acordurile C, D, de inceput ( cu degetele am probleme se ranesc). Imi recomanzi sa schimb corzile cu unele de nylon ( acestea am vazut ca se recomanda pt chitara clasica)? sau vor fi la fel de rigide? multumesc mult

  25. Avatar
    October 18, 2011

    Buna. am o chitara acustica si as vrea sa o acordez.Nu merge prin Ap Tuner.Daca m-ati putea ajuta , dati-mi accept la messener: hello.luciii
    Ps: Am 12 ani si iubesc sa cant:X

    Multumeesc

    Pa,Pa

  26. Avatar
    November 06, 2011

    nu stiu sa cant la chitara nici nu am chitara dar imi doresc din suflet sa imi ia tata o chitara si sa invat sa cant

  27. Avatar
    November 28, 2011

    Yeah , i’m having a biiiig problem . Cant la chitara de vreun an , sau cam asa , am facut lectii cu o profesoara de la scoala de muzica dar sincer sa va spun nu mai vreau sa platesc lectiile ~ mega scumpe ~ . Si na , acum ca nu mai fac lectii cu acea doamna , nu pot sa-mi acordez chitara ( actually , nici una dintre ele , pentru ca am una electrica si una clasica ) . Momentan , as vrea sa mi-o acordez pe cea clasica , but nu pot / stiu cum . Ma puteti ajuta cu vreun sfat ?

  28. Avatar
    December 30, 2011

    bun deci eu am o chitara electrica cumparata acuma de vreo doua zile second-hand si problema mea este ca nu stiu sa o acordez,avand in vedere ca nu am nici un amplificator.vroiam sa intreb daca pot folosi un tuner de pe net sau ap tuner pt chitara elecrica?multumesc anticipat

  29. Avatar
    December 31, 2011

    @Anonim

    Da,poti downloada de pe internet programul AP Tuner.Legi chitara la calculator,in intrarea de Line.Intri in AP Tuner si incepi sa o acordezi dupa cum iti indica acul si criteriul din dreapta.
    Daca ai eventuale probleme,nu ezita sa le scrii aici :D

    Un an nou fericit!

    Salutari,

    oZz

  30. Avatar
    January 08, 2012

    Zilele urmatoare as vrea sa imi iau chitara. Si probabil, imi voi cumpara si un acordor. Mi-a aratat mai demult un amic cum se foloseste un acordor, dar acum chiar nu mai tin minte. ma puteti ajuta? multumesc anticipat.

  31. Avatar
    January 21, 2012

    Salut.Scuze de deranj.. Mi-am cumparat o chitara clasica (la mana a doua) si are primele 3 corzi (cele groase) de metal, iar celelate 3 sunt de plastic.Este inregula asa sau trebuie sami pun doar corzi de plastic!

    Mersi anticipat!

  32. Avatar
    February 01, 2012

    Salut, Alex!

    Este normal ca o chitara clasica sa aiba 3 corzi de metal. Cele 3 corzi au doar un invelis din metal, inauntru fiind tot din nylon.

    O zi buna!

  33. Avatar
    February 02, 2012

    Buna!

    Am o chitara clasica din ’83.
    Recent am luat corzi noi din metal si nu reusesc sub nicio forma sa o acordez. Nu am un camerton sau vreun alt dispozitiv insa am incercat cu tunerul de pe site si metoda acordarii dupa coarda din fata, dar niciuna nu da rezultate.
    Folosind tunerul de pe site am obtinut oarecum sunete similare insa nu identice. Am facut un exercitiu incercand primele acorduri de la “Chasing cars ” si suna de parca ar fi alta melodie…
    E posibil sa nu se poata acorda din pricina corzilor noi?
    As fi recunoscatoare daca cineva mi-ar da un sfat…

  34. Avatar
    February 10, 2012

    Ai grija sa nu plesneasca bridge-ul (cordarul- mi s-a intamplat…) cu corzile de metal! Pe chitara clasica se pun doar corzi de nylon, orice ar fi. Sper sa iti foloseasca informatia

  35. Avatar
    June 16, 2012

    Sunt incepatoare si in sfarsit am reusit sa strang bani incat sa-mi cumpar o chitara…vreau sa-mi spuneti ce parere avetzi despre Chitara electrica Cord G110 si amplificatorul Cord CM 10G ,10 W :) astept raspuns http://www.soundcreation.ro/seturi-de-chitare-cu-accesorii-cid425_1703/cort-cgp110-bk-trailblazer-pack-id10811.html

  36. Avatar
    September 04, 2012

    Melc melc cotobelc??? Cred că glumești! Eu am început direct cu Breaking Benjamin și Bullet for my valentine după care am trecut la Avenged Sevenfold, Metallica, Children of Bodom. Acordurile de bază și nu numai le-am învățat într-o zi. E foarte simplu! Apropo de acorduri, nu consider că cel mai avansat mod de a cânta la chitară este acela pe acorduri. Încercați să cântați solouri cu sweep-uri tapping etc, și băgați-vă pe melodii mai complexe, nu doar câte 3 amărâte de acorduri pe care le schimbi la câte o jumătate de ceas și îi mai și induceți în eroare pe bieții începători spunându-le că ăsta e singurul mo de a cânta. Poate unii din ei ar vrea să cânte ceva mai greu, mai interesant și mai spectaculos. Dupa părerea mea, solistica e mult mai complexă decât ritmica. Și în legătură cu acordajele, EADGBE e învechit. CGCFAD și DADGBE sunt cele mai tari, deoarece iti ofera o gamă mai vastă de combinații și o scală mai lungă.
    V-am salutat!

  37. Avatar
    January 18, 2013

    Eu sunt Alma,cint la chitara ,vreau mai multe cintece
    sa invatz. Unde ma bag ca sa invatz multe cintece:)?Duc lipsa pina si de melc cotobelc):D:)lool.

  38. Avatar
    February 21, 2013

    salut prieteni.Ma numesc ADI si am cumparat un tuner clifton wmt-555c am acordat chitara dupa tuner dar nu suna bine.Poate nu am procedat bine.Dati-mi un sfat sau spuneti-mi daca ati mai patit la fel.Va multumesc si va salut pe toti.

  39. Avatar
    March 14, 2013

    Salutare.

    Nu inteleg la ce te referi cand spui ca “nu suna bine”?
    Ai tinut cont de notele dupa care trebuie sa acordezi fiecare coarda? In cazul in care tunerul iti afiseara (A, B, C…) ai grija la corespondeta notelor, adica:
    A=La, B=Si, C= Do, D=Re, E=Mi, F=Fa si G=Sol.

    Sper sa iti fi fost de folos.

  40. Avatar
    December 16, 2013

    vreau sa ma ajutati am o chitara si mi s-au rupt vreo 2 corzi si vreau sa imi iau altele si un acordator vrea sa imi spuneti daca astea is bune: http://esound.ro/fender-60cl-phosphor-bronze-11-52-corzi-chitara-acustica.html
    si acordatorul asta ” http://esound.ro/clip-tuner-ctg-10.html

  41. Avatar
    December 25, 2013

    Hei!
    Am de o zi o chitara western. Vreau sa o acord, am auzit de aplicatia Ap Tuner, dar nu stiu cum sa o folosesc, n-am nici o idee. Ma puteti ajuta?

  42. Avatar
    July 22, 2014

    Salut!
    Mi-am acordat chitara folosind Ap Tuner dar dupa parerea mea corzile sunt prea tare stranse si mie frica ca se vor rupe. Am o chitara clasica cu 3 corzi de nylon si 3 de metal.
    Aveti vreo sugestie?

  43. Avatar
    September 17, 2016

    Gata, au disparut cei dornici de invatat asa repede?

<