Open top menu
Alex Gherasimescu cântă Stairway to Heaven

Alex Gherasimescu cântă Stairway to Heaven

Întotdeauna am apreciat la elevii mei dorința lor de a învăța și singuri. Este unul dintre aspectele cele mai importante atunci când vrei să cunoști chitara. Aspirația fiecăruia de a deveni mai bun se reflectă în primul rând în studiul individual.

L-am cunoscut pe Alex in aprilie 2011. Preferințele lui muzicale porneau de la blues, B.B. King, Eric Clapton, la Led Zeppelin, ajungând până la AC DC, Metallica și chiar Rammstein.

Fiind posesorul unui Jackson Explorer și-a dorit să începem cu piese ca “Highway To Hell”, “Back in Black” sau “Fade to Black”.

I-am spus: “Nicio problemă, atâta timp cât înveți gamele și acordurile din melodie.”

Iar “Back in Black” a fost exercițiul perfect pentru acordurile mi major (E), re major (D) și la major (A), încă de la prima lecție.

*Deși în melodie acordurile sunt cântate mai simplu (power chord-uri).

În scurt timp și-a cumpărat o chitară acustica și s-a pus pe treabă.

Am descoperit că pe lângă piesele “supărate” apreciază și muzica psihedelică a legendarei trupe Pink Floyd (nu s-a dat bătut până nu a stăpânit riff-ul genial, scris în măsura 7/8, al piesei Money), dar și piese precum “The Man Who Sold The World” cântată de David Bowie sau “Falling Slowly” de pe coloana sonoră a filmului Once, pe care a învățat-o atunci când a dorit să îi facă o surpriză prietenei sale.

Timp de mai bine de un an a fost cel care joia dimineața (la ora 10:00… era dimineață pentru amândoi :) ) mă “bâzâia” cu exercițiile lui de încălzire a degetelor și nu mă lăsa să-mi savurez cafeaua.

Unele dintre ele le-am experimentat cot la cot, le-am “împrumutat” de la el și mi-au rămas până acum în antrenamentul zilnic.

De curând Alex și-a făcut curaj și a postat o înregistrare interpretând prima parte din piesa Stairway to Heaven – Led Zeppelin.

Surpriza a fost și mai mare pentru că a învățat-o singur și mi-a trimis-o în semn de mulțumire după câteva luni de când nu am mai făcut lecții împreună.

Îi mulțumesc pentru această surpriză și îi urez spor și inspirație în continuare. Mă bucur că a reușit să își păstreze tonusul chiar dacă pentru el cântatul la chitară nu este “meseria de bază”.

Cred cu tărie că scopul principal al unui profesor de chitară este să-și învețe elevul cum să studieze singur, să-l ajute să descopere abordarea cea mai potrivită și eficientă pentru el. Ca apoi acesta să poată dobândi singur tehnici noi de interpretare ce îi vor ajuta la îmbogățirea vocabularului chitaristic și de ce nu și al playlist-ului.

Din seria surprizelor făcute de către elevii mei mai fac parte: Octav sau Toma cântând “Love Story”, Maria cântând “Înfloresc grădinile”Ștefan interpretând piesa Polly de la Nirvana, Ionuț, Victor și Vlad dar și Mihai Brăileanu și compozițiile/interpretările lui.

 

 

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<