Open top menu
Marshall AS100D

Marshall AS100D

În mod frecvent, chitara acustică e supranumită “chitară rece”, dar eu sunt de părere că ea sună extrem de bine şi la cald. Adică amplificată şi “ajustată” din egalizator şi efecte exact atât cât să capete flexibilitatea unui sound modern, fără a-şi pierde însă armonicele naturale.

Atunci când am început să cânt foarte mult pe acest tip de chitară şi m-am confruntat cu spaţii neconvenţionale de concert, săli mici, sonorizări defectuoase şi alţi factori sensibili, am conştientizat nevoia unui amplificator de acustică.

Nu că n-aş fi văzut producători suficient de neinspiraţi care imprimau acusticele prin amp de electrică! Dar dacă vrei să sune, trebuie să te bazezi pe echipament special conceput pentru instrumentul tău.

Amplificatorul Marshall AS100D (sau Acoustic Soloist, cum i se mai spune) e una dintre cele mai bune investiţii pe care le-am făcut vreodată. 100 Waţi, două difuzoare Celestion adaptate, patru canale şi efecte digitale stereo încorporate care sună destul de bine.

Două canale sunt ideale pentru chitară, unul e dedicat microfonului, iar cel auxiliar poate fi folosit pentru CD Player, iPod sau Loop Station (da, creat exact ca să pui backing track-urile).

Amplificatorul are şi funcţie anti-feedback (“tai” anumite frecvenţe ca să eviţi microfonia), dar nu o prea folosesc, ca să nu îi iau din armonice şi să sune prea metalic.

Îmi place mult că are şi funcţia de loop, ce permite folosirea unor efecte externe (în cazul meu, TC Electronic G-Major).

Marshall AS 100d Acoustic Soloist

Practic, la cântările mici poţi să mergi cu două chitare, o voce şi un track adiţional pe spate, fără a mai depinde de inginerul de sunet (se poate prelua semnalul direct din line out) şi fără să-ţi faci griji pentru mixul final, care va suna destul de compact datorită efectelor, asupra cărora ai control total.

Printre dezavantaje se numără faptul că nu poţi scoate sunetul dry şi nici separat pe fiecare canal… şi că AS100D are 21 kg – cam greu de cărat de unul singur :D

Demo Audio şi manual Marshall AS100d

Preţ: 555 de euro de pe Thomann.de

* Există şi varianta de 50 Waţi, cu ceva mai puţine funcţii şi, implicit, preţ mai mic: 299 euro.

Foto: Edi Enache; Marshall

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

5 Comment responses

 1. Avatar
  January 31, 2010

  Intr-adevar un amplificator foarte bun. Un sound placut, natural si plin, perfect pentru show’uri live in cluburi micute.
  Felicitari Alec pentru acest blog, si penru faptul ca impartasesti din pasiunea si priceperea ta celorlalti atat prin informatiile pertinente de aici cat mai ales prin lectiile de chitara.
  Mult succes in continuare :)

 2. Avatar
  February 01, 2010

  Mersi ca ai poposit pe aici NMC.

  Opinia ta vizavi de amplificator e mai mult decat pretioasa. Te astept si cu alte critici la adresa echipamentelor pe care le voi descrie in viitor.

  Cat despre impartasit din pasiunea mea… este o placere si o datorie.

<