Open top menu
Cântece pentru copii

Cântece pentru copii

Fetita cantand la chitara

Când am început să predau copiilor, de la preşcolari până aproape de adolescenţă, una dintre cele mai mari provocări a fost alegerea cântecelor.

Principiile metodei Suzuki mi-au fost de ajutor, în sensul că am căutat să îi învăţ melodii “clasice” pentru cei mici, cu care sunt familiarizaţi deja din desene animate sau CD-uri cu poveşti, sau care sunt suficient de vesele şi simple încât să-i atragă din prima.

Repertoriul american e extrem de bogat în cântece pentru copii (nursery rhymes) care pot fi învăţate uşor la chitară, dar nici în România nu ducem lipsă de material: “Melc, melc codobelc” e una dintre favorite :)

Baietel cantand la chitara acustica

Iată o listă a celor mai îndrăgite melodii de început pe care le lucrez cu elevii mei (voi reveni în curând cu tabulaturi şi versuri pentru fiecare):

Cântece româneşti pentru copii: În pădurea cu alune; Melc, melc, codobelc;  Fluturaş, nu mai ai aripioare; Iepuraş, coconaş;  O vioară de-aş avea…

Folclor internaţional: Twinkle, Twinkle, Little Star; Are You Sleeping, Brother John? / Frère Jacques, dormez-vous?; London Bridge Is Falling Down / Podul de piatră s-a dărâmat; Molly Malone (folclor irlandez); Old MacDonald Had a Farm.

Alte melodii potrivite pentru copii: Cântecul gamei (din filmul “Sunetul muzicii”); Itsy-Bitsy Spider; My Bonnie Lies Over the Ocean; Oh Susanna; La mulţi ani / Happy Birthday to You; Yellow Submarine (The Beatles).

Aceste cântece sunt destul de uşor de cântat pe chitară pentru cei mici, sunt distractive şi în egală măsură educative. Bineînţeles, în categoria pieselor pentru începători de vârstă fragedă se înscriu şi unele colinde, însă asupra acestora voi reveni într-o însemnare viitoare.

De asemenea, voi începe în curând să postez şi cântece pentru începători puţin mai mari, care sunt atraşi deja de stilurile rock, folk sau pop şi simt nevoia de melodii ceva mai “serioase”.

Foto: Music for Little People; Grubsers; More Music

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

4 Comment responses

 1. Avatar
  July 21, 2010

  @Copii chitarist

  Copii,va rog,nu va lasati de chitara ca-i foarte frumos:x:X:X

  Asta e tot ce am avut de zis.

  V-am salutat(si incurajat)!

  oZz

 2. Avatar
  July 21, 2010

  @oZz Multumim pentru cuvintele frumoase transmise tinerilor chitaristi. Intr-adevar, devine un instrument deosebit, in momentul in care ii afli “secretul”.

 3. Avatar
  September 22, 2010

  Stiti un profesor de chitara petnru copii in orasul Galati? Multumesc

 4. Avatar
  June 16, 2013

  Imi puteti spune care sunt acordurile la chitara pentru cantecelul “La cumatra sus pe casa” sau “Barza”? Va multumesc anticipat.

<