Rooooock & inspiration! Cam aşa s-ar putea rezuma în două cuvinte ceea ce au reuşit să facă muzicienii prezenţi la eveniment, celebrii Brett Garsed, Andy Timmons, Michael Angelo Batio, Greg Howe şi Richard Hallebek *plus invitatul special William Stravato. Dimineaţa a fost rezevată master class-urilor, care au oscilat între a fi “clinici” în sensul clasic sau discuţii deschise cu publicul, despre muzică, viaţa de artist şi secretele chitarei.
De la Brett Garsed am rămas cu o poveste frumoasă, cea a primei lui chitare (o semiacustică Maton – acelaşi brand folosit astăzi de Tommy Emmanuel) pe care i-a vândut-o vărului său după ce stăpânea acordurile de bază şi se chinuie de atunci să o răscumpere şi cu dezvluiri sincere despre viaţa de muzician.
Chiar dacă nu ai milioane de dolari în cont, iahturi aşteptându-te în port şi mii de fane urlând la fiecare concert, poţi avea o viaţă fericită şi împlinită ca artist, făcând ceea ce-ţi place. Nu pentru a câştiga bani, ci pentru că nu cunoşti alt mod de-a respira, de-a te exprima. Cam asta ar fi ” a life well spent” în opinia lui Brett Garsed, care nu s-a despărţit de chitarele lui de mai bine de 30 de ani.
Totodată, artistul a vorbit despre improvizaţie, evoluţie şi măsura în care “frustration is part of the deal“. Capacitatea de-a fi creativ în timp real şi de a nu-ţi subestima ideile e vitală, muzica mereu nouă îţi dovedeşte că “improvisation is about moving forward“. Specialist în tehnica slide, Brett a oferit o demonstraţie şi a povestit cum a ajuns la un stil unic, aerisit, recognoscibil datorită cântatului cu slide-ul într-o perioadă în care acesta nu era prea popular.
Pe Richard Hallebeek l-am văzut şi anul trecut la Ziua Chitarelor, dar adevărul e că e nevoie de cel puţin două sesiuni ca să începi să vezi dincolo de “matematica” muzicii lui secretul melodicităţii elegante. Unul dintre sfaturile demne de reţinut pentru orice tânăr chitarist este să dea culoare exerciţiilor: “cântă intervale interesante atunci când exersezi, nu te duce doar în sus şi în jos“, îndeamnă Hallebeek.
Chitaristul propune (indiferent de genul de muzică pe care îl cânţi) explorarea melodicului minor şi a pentatonicului, cântând câte trei note pe o coardă. Insistă pe ieşirea din tipare, propunând secvenţe 1 2 4 în locul clasicului 1 2 3 (sari peste a treia notă).
O altă variaţie pe care o poţi încerca este 1 3 4. Apoi te poţi întoarce la succesiunea standard 1 2 3 şi o poţi răsuci pe toate părţile, (schimbând ordinea notelor) pe fiecare coardă. Fă exerciţiul să sune cât de nebunesc vrei, mai omite o coardă, treci la următoarea, combină succesiunile.
“Învaţă să cânţi toate gamele/modurile în aceeaşi poziţie“, spune Hallebeek – “dacă cunoşti regulile, e mai uşor să le încalci“.
Când improvizezi sau compui o piesă nouă, priveşte-ţi alegerile din punctul de vedere al intervalelor (axează-te pe secunde, terţe, cvarte etc) sau concentrează-te pe combinaţii inedite de arpegii.
Notează-ţi toate ideile – acesta este un aspect important pentru chitaristul olandez, care ne îndeamnă să lăsăm lenea deoparte şi să ne deschidem AZI un caiet de cântece, acorduri, riff-uri, idei… ceva ce sună banal acum ar putea să ni se pară genial anul viitor, deschizând caietul din întâmplare.
Chiar la începutul master class-ului său, Richard Hallebeek a spus că va vorbi despre “scales” (game), dar a spus-o atât de repede încât toată lumea a înţeles “skills” (abilităţi, tehnici). Până la finalul sesiunii ne-a convins însă că neînţelegerea iniţială are un fundament mai profund: “the scales ARE your skills“. Dacă ajungi să cunoşti bine gamele şi modurile, le vei putea cânta oriunde pe griff fără să te mai gândeşti. Şi asta e o abilitate de neînvins pentru orice chitarist plin de idei.
Setup-ul lui Hallebeek a inclus un amplificator HOOK cu trei canale (custom, construit în Olanda) şi un foot controller Behringer FCB1010. Chitara a fost cea pe care o foloseşte în majoritatea show-urilor, marca SUHR şi cu o doză MIDI Gk3.
Despre master class-ul inspiraţional al lui Andy Timmons, lecţia de chitară şi profesionalism oferită de Greg Howe, sfaturile despre cum să ieşi în evidenţă (nu numai) prin muzică ale lui Michael Angelo Batio şi concertul încheiat cu un jam session de la Ziua Chitarelor voi povesti totul în următoarea însemnare.
De menţionat sunt câştigătorii concursului de chitară: Damjan Pejcinoski (Macedonia) – locul 1, Dragianni (Croaţia) – locul 2 şi Marius Pop – România (locul 3). Mie mi-a plăcut mult şi prestaţia lui Claudiu Ursache, mi s-a părut că a transmis starea piesei într-un mod subtil şi “învăluitor” – datorită sound-ului şi în ciuda backing track-ului, care avea mici probleme de mix.
Felicitări lui Corrado Sgandurra şi echipei sale pentru încă o zi de neuitat dăruită chitariştilor români!
Mai multe poze şi impresii de la Ziua Chitarelor 2 poţi găsi pe RGC, iar pe TheGig.ro poţi citi o recenzie realizată de Raluca Tămaş. Mici fragmente video se regăsesc pe site-ul TVR.
Foto: Raluca Tămaş (TheGig.ro)
2 Comment responses