Mulţi dintre cei care au învăţat să cânte folosind o chitară acustică îşi doresc ca la un moment dat să-şi cumpere o chitară electrică pentru “a-şi continua studiile”. Este foarte important ca atunci când se va întâmpla acest lucru, alegerea să nu se facă numai după formă, brand, culoare ş.a.m.d, ci şi după sunet.
De aceea, scopul acestui articolul este de a-ţi oferi câteva explicaţii legate de dozele chitarei electrice – cele care îţi fac auzită chitara în amplificator.
Istoria dozelor de chitară a pornit pe undeva prin anii ’30 când chitarele au început să fie folosite în big band-urile de jazz şi trebuia găsită o modalitate că acestea să se distingă printre instrumente.
Dacă la început primele modele de chitare electrice nu erau decât chitare acustice modificate, treptat lutierii şi electroniştii au adus acest instrument la forma şi sunetul de astăzi. Fiecare pas înainte făcut de lutieri în ceea ce priveşte designul chitarei a fost de cele mai multe ori urmat şi de producătorii de doze, pentru a captura şi a reda cu o acurateţe desăvârşită “pulsul” instrumentului.
Lăsând la o parte detaliile tehnice şi fenomenele fizice care stau în spatele funcţionarii unei doze aş vrea doar să-ţi subliniez că rolul ei este de a prelua vibraţia corzilor şi de a o transmite mai departe amplificatorului tău.
La o privire mai atentă asupra chitarei electrice vei observa că unele sunt echipate cu doze singulare (single coil), aşa cum sunt chitarele Fender
iar altele au doze duble sau humbucker (Gibson, PRS etc).
Ordinea istorică de dezvoltare a dozelor a fost următoarea : întâi au apărut dozele singulare (single coil), iar mai târziu pentru a mai “repara” din defectele acesteia a fost inventată doza dublă sau humbucker.
Citeam la un moment dat undeva, că doza humbucker a fost inventată pentru a rezolva problemele de zgomot de fond şi de interferenţe pe care le avea doza single coil.
Aş vrea să fac o mică paranteză şi să-ţi spun o scurtă poveste amuzantă. Prima chitară electrică pe care am cumpărat-o în jurul vârstei de 15 ani a fost una foarte veche (“săraca” avea cam 20 de ani când am cumpărat-o) şi avea 2 doze single coil. La una dintre repetiţiile formaţiei mele din liceu, am decis cu toţii să cântăm la un volum considerabil pentru a testa staţia pe care urma să o folosim într-un show.
Într-una dintre pauze, mi-am lăsat pedala de distorsion aprinsă, iar chitara mi-am sprijinit-o în apropierea uneia dintre boxe. Spre mirarea mea în difuzoare auzeam foarte slab o melodie. După câteva secunde aud în boxe : “Aici Radio Nord-Est (post local de radio)… “. Foarte tare !!! Prindeam radio cu chitara
Aceasta a fost de fapt problema pe care dozele humbucker au rezolvat-o pentru dozele single coil – interferenţa cu undele radio.
Bineînţeles că şi dozele single coil au suferit numeroase modificări şi îmbunătăţiri de-a lungul timpului pentru a rezolva o parte din aceste nereguli, iar acum alegerea unei doze se face mai mult pe criterii de sunet şi nu pe criterii de interferenţă cu unde radio.
Prin ce diferă cele 2 tipuri de doze? E una mai bună decât cealaltă?
Sunetul şi forma sunt cele două aspecte care fac diferenţa dintre cele 2 doze. O doză single coil va avea întotdeauna un volum mai mic decât o doză humbucker, sunetul va avea mai multe frecvenţe înalte şi va fi mult mai “clean” şi metalic. Dezavantajul ar fi zgomotul de fond, un fel de bâzâit pe care îl auzi în difuzor şi care este mai pregnant decât la un humbucker.
În contrast, doza humbucker are un volum mai mare, distorsionează mult mai repede, iar sunetul este mai cald.
Răspunsul la cea de-a doua întrebare să ştii că-l vei găsi singur. Vei alege tipul de doză care se va potrivi cel mai bine cu stilul tău muzical. Spre exemplu: dacă ai o înclinaţie spre stilul blues, nu-ţi recomand să alegi un humbucker pentru heavy metal, pentru că va distorsiona mult prea repede şi-ţi va lipsi acea “scânteie” de frecvenţe înalte pe care numai o doză single coil o are. La fel şi invers pentru heavy metal, un single coil nu va avea niciodată agresivitatea şi puterea unei doze humbucker.
Ca să înţelegi mai bine diferenţele de sunet dintre ele îţi voi recomanda sa asculţi 2 piese clasice în care sunetul chitarei este cât mai puţin modificat de efecte digitale : Jimi Hendrix – Little Wing (sunet de single coil în toată minunăţia lui, cunoscut şi drept “sunet de Fender” ) şi AC/DC – Back in Black (sunet de humbucker cu efect distorsion).
Aşa cum producătorii de chitare au încercat întotdeauna să răspundă cât mai bine nevoilor chitariştilor, în ceea ce priveşte forma chitarei, confortul gâtului etc. şi pe piaţa dozelor de chitară există producători care prin diversitatea modelelor de doze ne ajută să ne găsim sound-ul mult visat.
Dacă eşti în căutarea sound-lui perfect îţi recomand să vizitezi site-urile celor de la Seymour Duncan, DiMarzio şi EMG. Acolo vei găsi o gamă largă de doze single coil sau humbucker, iar pe site-ul Seymour Duncan poţi găsi chiar şi exemple audio.
Aşadar, nu uita să iei în calcul şi tipul de doze cu care va fi echipată chitara pe care inteţionezi să o cumperi. Stilul muzical pe care îl abordezi va fi conturat mult mai bine cu doza potrivită.
@Marius
Salut Marius,
Vreau din tot sufletul sa te felicit pentru articol,si sa-ti spun ca am invatat foarte mult din acest articol.Inainte credeam ca daca ai coil-uri,nu suna prea bine si ca,chitara e ,,varza”.Acum inteleg ca,in unele cazuri,Coil-urile sunt mult mai bune decat Humbuckerele.
Sper ca in vara sau chiar in iarna acestui an,sa imi pot permite si eu sa achizitionez o chitara electrica si,promit ca voi lua in calcul foarte considerabil acest aspect.
Inca odata sincere felicitari si asteptam un articol frumos despre doza under saddle sau neck a unei chitari acustice:D
Mult succes in toate!
Te-am salutat!
oZz
@oZz Ma bucur ca ti-a placut articolul si ca-ti va fi de folos pe viitor. Dupa cum poate ti-ai dat seama, chitara electrica este mai pe sufletul meu, asa ca ma bucur foarte mult cand cineva decide sa se “avante” spre o astfel de chitara. Mult succes si sper sa-ti cumperi cat mai repede o electrica.
Numai bine,
Marius
Mi-am cumparat de curand o chitara fender standard stratocaster hss 2009.Are o doza humbucker si 2 single.Sunt foarte multumit de aceasta chitara.Pot aborda mai multe genuri de muzica.
Felicitari pentru noua achizitie, Ciprian! Sa o stapanesti sanatos si sa faci multa muzica frumoasa cu ajutorul ei
Salut baieti, am si eu o intrebare arzatoare. Ce tip de doza este necesara ptr a canta o melodie precum
Bon Jovi – I’ll be there for you
As vrea sa sune ca la Ashton
http://www.youtube.com/watch?v=H0AlSn6nSK0
Numai bine!
@Catalin S
Salutare Calin,
Din cate aud si vad,pentru a canta ,,cam asa”,iti trebuie doza single coil,pe care o gasesti,asa cum scrie si in articolul de mai sus,pe chitarile Fender.
Pe ce canta el,cred ca chiar Fender e,sau ceva asemanator.
Sper ca ti-am fost de folos si te mai astept pe la noi cu intrebari:D
Te-am salutat!
oZz
@oZz
Multumesc mult ptr raspuns.
As mai avea o intrebare de incepator :D. La chitarile care prezinta doze de ambele tipuri ( am pus ochii pe un Behringer – METALIEN IAXE629-BKLS ) exista posibilitatea de a comuta intre cele 2 moduri sau merge si / doar in mod “combo” la doze?
Multumesc anticipat !
@Calin S
Salut din nou Calin,
Nici o problema,raspund de fiecare data cu mai mare drag decat am raspuns inainte:D
Daca te referi la faptul care ai o chitara HSS(Humbucker-single coil-single coil),sa poti canta doar pe una dintre single-uri.Raspunsul este Da.Fiecare chitara electrica are un comutator,langa pontentiometrul de volu,ca un fel de intrerupator,de pe care setezi ce doza sa iti cante in doza.
Sper ca te-am lamurit,si,daca nu,imi poti explica mai pe indelete si voi raspunde cu tot dragul
Te-am salutat!
oZz
@Petrescu Ciprian Salut, chitarele care au configuratie de genul HSS iti ofera o plaja destul de mare de sunete, astfel incat sa poti aborda stiluri diferite. Spre exemplu: daca vrei sa canti ritmuri de rock sau heavy metal – doza humbucker pe care o ai pe bridge, va fi perfecta in combinatie cu efectul si amplificatorul potrivit. Doza single coil de joase, va fi foarte buna pentru clean, iar daca esti interesat si de blues, cu atat mai bine – sunetul de single coil care a facut legenda va fi acolo pentru tine. Doza de medii single coil o vei folosi cel mai des cu combinatie cu dozele de joase(s) sau de inalte(h), in cazul in care tintesti catre sunete mai “metalice” sau mai “plesnite”, specifice funk-ului sau blues-ului. Nu uita sa folosesti si potentiometrul de volum pentru a mai “domoli” doza humbucker acolo unde simti ca ai nevoie de mai mult clean.
Mult spor,
Marius Furduescu
buna!ma gandeam sa-i fac cadou varului meu o chitara electrica,insa el canta chestii gen heavy metal(ma rog,mai mult power metal)deci cred ca i-ar trebui humbucker dar,eu fiind cam nepriceputa in ceea ce priveste chitarile(mda,minunat,nu?)nu imi dau seama ce fel de doze are aceasta chitara http://thomashaus.ro/instrumente-muzicale/details/6069/2990/chitare/chitara-electrica/set-chitara-electrica-flame-td-163-1-bk
daca ati putea sa-mi spuneti si mie…
Buna.
Chitara aceea are doze single-coil.
In general dozele humbucker au doua randuri de “puncte” http://en.wikipedia.org/wiki/Humbucker
Sper ca iti sunt de ajutor aceste informatii.
Spor la cumparaturi.
buna!o chitara care are 2 doze humbucker si una single coil poate fii folosita si pentru heavy metal?adica,suna la fel ca si o chitara cu doar 2 doze humbucker?
Salut! am un strato cu 3 single coil. cum este mai bine sa tin dozele? Mai aproape de corzi( mai suns) sau mai departe de corzi ( mai jos)?
salut
Mi-am luat un squier HSS(nestiind multe despre chitara) dar dupa ce am cumparat-o am realizat ca trebuia sa imi iau SSS(fiind mai pe stilul meu).Pot sa fac doza Humbucker sa functioneze ca una single coil??? adica pot sa dezactivez o parte din ea??? sau pot sa o inlocuiesc cu una single???
Multumesc!!
Salut,
Ambele variante sunt posibile, atat schimbarea dozei humbucker cu o doza single coil sau montarea in locul potentiometrul de volum pe care il ai a unui potentiometru care sa iti ofere posibilitatea de a transforma doza humbucker in doza single (adica sa foloseasca doar o parte din doza) atunci cand vrei asta.
Pentru ambele variante iti recomand sa mergi cu chitara la un specialist.
Succes! Rock on!
multumesc foarte mult pentru raspuns!!!!
Buna. As dori sa cumpăr o chitară electrică pentru a face niste coveruri , insa eu as dori sa cânt piese si de la Bon Jovi , Metalica , Evenescence sau AC/DC. As putea face asta cu o singura chitară care are si doza humbucker si doza single?
Scuze . Adică are doza humbucker si doza single coil
Salut!
Foarte frumoasă explicația și la obiect. Am aflat și înțeles tot ce voiam să știu.
Mulțumesc și mult succes în continuare!