Open top menu
Slash lansează amplificatorul Marshall AFD100

Slash lansează amplificatorul Marshall AFD100

N-a trecut prea mult timp de când am citit autobiografia lui Slash, în care chitaristul recunoştea că unul din ingredientele-cheie pentru primul album Guns N’Roses a fost sound-ul amplificatorului său, un Marshall de 100W produs în anii ’70.

Deoarece Slash nu deţinea la acea vreme echipament profesional, managerul GNR l-a ajutat să închirieze un amplificator special pentru imprimarea LP-ului “Appetite for Destruction”. Artistului i-a plăcut atât de mult încât s-a decis să-l păstreze, raportându-l pur şi simplu ca “furat” la firma de unde-l închiriase.

Chitara şi măiestria lui Slash trecute prin vechiul amp au ajuns să definească stilul unei generaţii – însă pentru al doilea disc GNR, artistul nu s-a mai putut întoarce la acel sound perfect: amplificatorul îi fusese furat în timpul unor repetiţii.

Ani de zile, Slash a fost aproape obsedat de recreerea condiţiilor ideale din studioul de atunci, dar deşi chitara şi maniera de-a cânta erau aceleaşi, un amplificator precum cel pierdut nu se mai putea procura – cele câteva modificări “custom” de sound făcute de vreun fost proprietar erau unice şi nimeni nu avea schiţele tehnice.

La 23 de ani de la înregistrarea albumului “Appetite for Destruction”, Slash şi-a văzut visul cu ochii: în colaborare cu specialiştii de la Marshall, chitaristul a reuşit să construiască un model de amplificator ce imită perfect sound-ul Marshall-ului său pierdut.

Marshall AFD100 (AFD = “Appetite for Destruction”) are două canale, intitulate la alegerea artistului “#34″ şi AFD. “#34″  aduce aminte de amplificatorul de concert al lui Slash, un JCM800 2203 modificat ce avea ştanţat numărul 34 pe o parte, în vreme ce canalul AFD se apropie cel mai mult posibil de sound-ul de studio al chitaristului.

O noutate e faptul că Marshall AFD100 are un atenuator de putere inclus (o să povestim altă dată despre cât de util este acest lucru dacă ai pe mână un amp de 100W şi nu cânţi pe stadion, dar vrei să obţii un sunet “zid” fără a da volumul la maxim).

Amplificatorul vine la pachet cu un pedalier, cu ajutorul căruia vei putea schimba canalele şi activa efectele în loop. Găseşti detaliile tehnice complete în handbook-ul oferit de Marshall şi poţi afla detalii despre construirea lui pe site-ul www.afd100.com.

Marshall AFD100

Amplificatorul mult-visat de Slash poate fi admirat în aceste zile la NAMM, iar pentru cei care-şi doresc să-l achiziţioneze, detaliile sunt următoarele: Marshall AFD100 este produs în ediţie limitată (2300 de amp-uri la nivel mondial, dintre care 500 vor fi comercializate exclusiv în SUA) şi costă în jur de 2899 $.

Eu unul nu mi-aş dori un Marshall AFD100, pentru simplul fapt că a avea sound-ul altcuiva mi se pare impersonal. Tocmai asta e frumuseţea diversităţii: fiecare cu tonurile şi stilul său. Pe de altă parte, îmi imaginez că sunt destul de mulţi fani Slash care îşi doresc să deţină o parte din legenda GNR şi poate şi-ar permite o extravaganţă ca aceasta, pe lângă cel puţin un amp personal.

Tu ce părere ai?

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

4 Comment responses

 1. Avatar
  January 14, 2011

  @Alec

  Salut,

  Multumesc in primul rand ca ai aflat si ca ne-ai informat:D.Ma bucur sincer ca Slash si-a indeplinit visul.Stiu pe pielea mea cum e sa ai un vis si sa nu ti se implineasca multa vreme:D

  Daca as cumpara un AFD100,ar insemna ca ii fur originalitatea.Marile amplificatoare sunt facute pentru marii chitaristi,si ar trebui doar auzite de ,,muritorii de rand” ca noi:D

  Iti urez succes si spor la cantat!

  Te-am salutat!

  oZz

 2. Avatar
  January 15, 2011

  Salut oZz, daca sunt de acord cu prima parte (e superb sa-ti implinesti visele chiar si dupa mult timp), in a doua chestiune trebuie sa te contrazic. “Marile amplificatoare” sunt facute pentru oricine isi doreste sa ajunga un mare chitarist, ideea este sa le poti “customiza” dupa bunul plac si dupa stilul tau.

  AFD100 este, pe de alta parte, o piesa de colectie si nu un accesoriu pentru un chitarist in ascensiune – cum ai putea sa te afirmi si sa-ti creezi propriul ton mergand pe doua retete pregatite deja de Slash? E ideal, de exemplu, pentru chitaristul unui tribute band GNR sau cineva care e fan si vrea sa ramana pe stilul acela.

  Spor si inspiratie,

  Alec

 3. Avatar
  February 25, 2011

  @Alec,Marius si Amatis

  Salut prieteni,

  As vrea sa va anunt ca astazi a aparut pe piata romaneasca amp-ul AFD100.Se poate gasi la MCMusic la pretul de 6217,84 lei: http://www.mcmusic.ro/product_view.php?BrandsID=4&BrandCategsID=106&BrandProductID=2881

  Sunetul anilor ’87 se regaseste in el !!

  V-am salutat!

  oZz

<