Sunt mulți pași de urmat de la achiziționarea chitarei clasice până la deprinderea tehnicii specifice acestui instrument. Fiind vorba de chitară clasică, putem spune că sunetul obținut reprezintă identitatea fiecărui chitarist în parte. Întrucât vibrația corzii ciupite ajunge la urechile ascultătorului fără a fi mijlocită de alte elemente de conversie, alegerea corzilor ar trebui să fie efectuată cu atenție.
Așa cum bine știți, corzile pot fi grupate pe valori de tensiune, adică în funcție de rigiditatea pe care acestea o au în momentul în care ajung să emită notele standard ale fiecărei corzi. Cel mai adesea acestea sunt găsite sub denumirea de light, medium sau high-tension. Evident, sunt multe variabile care trebuie luate în considerare. De exemplu, unele chitare sunt construite în așa fel încât corzile sunt mai distanțate de grif decât la altele, fapt ce influențează rigiditatea corzilor.
De preferat ar fi ca pentru un începător să se opteze pentru corzi mai moi. Țin minte că eu m-am descurcat cel mai bine pe corzile EJ45 Pro-Arte Normal Tension. Spun asta pentru că la început mâna obosește rapid, neavând obiceiul exersatului, iar niște corzi tari nu ar face decât să îngreuneze și mai mult studiul. Alte seturi de corzi pe care le recomand cu căldură sunt Savarez Alliance – Normal Tension și D’ADDARIO CLASSIC NYLON.
Pentru cei ce se află într-un stadiu mai avansat, le recomand corzi high-tension indiferent de construcția chitarei și asta pentru că piesele mai complicate de chitară clasică presupun sunete mai puternice și tehnici multiple de ciupire a corzilor. Explicație este simplă: elasticitatea mai mare a unei corzi light-tension face ca în timpul vibrării coarda să atingă griful și să scoată un sunet asemănător bâzâitului, neplăcut.
Iată corzile pe care le folosesc eu acum pe o chitară Jose Ramirez 2E: Savarez Alliance – Corum Red/Blue. Le-am ales pe acestea pentru că sunt reprezentative pentru noile seturi profesionale de chitară clasică ce îmbină tensiunile corzilor în felul următor: bașii sunt high-tension iar corzile înalte normal tension.
În principiu, cele mai bune corzi sunt produse de Savarez, urmate de Hannabach (sunt cele mai scumpe, nu se găsesc cu ușurință în România și au o durată scurtă de viață) și D’Addario.
PS: Citeşte aici cum trebuie să procedezi pentru schimbarea corzilor pe chitară clasică.
@Amatis
Salut Amatis,nu cred ca ma cunosti prea bine
Eu sunt oZz,un tip care mai raspunde intrebarilor de pe site.Tin sa te felicit pentru articol si pentru faptul ca ai venit pe site:D
S-a nimerit foarte bine articolul deoarece planuiesc cat de curand sa reconditionez o veche chitara clasica,si,acest articol ,,mi-a soptit”cam ce corzi ar fi OK pentru ea.Multumesc.
Te felicit inca odata si sa ne auzim cu bine!
Te-am salutat!
oZz
Salut, oZz!
Multumesc si ma bucur ca ti-a fost de folos articolul.
@ oZz daca vrei, iti poti pune si tu o poza care sa apara tot timpul alaturi de comentariile tale. Nu trebuie decat sa intri pe http://www.gravatar.com si sa-ti faci cont cu adresa de mail pe care o folosesti cand comentezi. Apoi incarci poza acolo si gata Te salut!
@Alec
Am incercat,si vreau sa vad daca merge in articolul asta:D
Pus-am una la intamplare:Dsper ca pe viitor sa am una mai frumoasa:D
Te-am salutat!
oZz
Salut..am si eu o nelamurie defapt sunt mai multe dar momentan m-as bucura daca ma ajutati cu asta ..mi-am luat un fender cd 140s corzile sunt d’addario si mai ales ca sunt incepator, ce ziceti sa le schimb?s imi iau cel mai mic calibru ?s pun de nylon?multumesc
@Marius Salut, sa inteleg ca problema ta este legata de fapt de durerea pe care o resimti in degete dupa ce canti la chitara. Corzile, sa stii ca afecteaza intr-o masura intensitatea acestei dureri. Daca vei schimba corzile cu un set de 10-47 sau 10-48 (orice corzi light tension), ar mai rezolva din aceasta problema, insa nu o inlatura de tot, pt ca este un proces natural. Cu cat repeti mai mult si mai des, degetele se vor obisnui si in acelasi timp si pielea se va ingrosa mai repede.
Un alt aspect important este tensiunea cu care apesi. Foarte multi dintre elevii mei s-au confruntat la inceput cu aceasta problema – APASAREA PREA PUTERNICA A CORZILOR. Corzile chitarei trebuie apasate doar cat este necesar – poti verifica acest lucru apasand o coarda pe o anumita pozitie si apoi reducand usor presiunea cu care apesi, pana cand sunetul incepe sa dispara sau incepi sa auzi un bazait. De acolo mai apasa foarte putin si astfel ai descoperit care este tensiunea necesara pentru apasare.
Mult succes,
Marius
multumesc pentru sfat am facut asa cu mi-ai zis in legatura cu presiunea asupra corzilor e mult mai bine si nu-mi mai oboseste incheietura mainii asa de repede..si dak nu te superi ..crezi ca voi putea avea un rezultat bun pe viitor la chitara daca nu am profesor,eu invat de pe net ,imi trebuie neaparat profesor,sau…!?
Salut. Mi’am cumparat un Manuel Rodriguez model E … griful nu e stramb, insa basii, corzile E A D cele groase, bazaie… Credeti’ma ca parintii mei au facut un mare sacrificiu sa ma trimita in Spania dupa chitara si sa imi ofere o mie de euro pentru ea… Va rog, spuneti’mi ca e de la corzi… Corzile sunt D’adario
Trebuie sa ciupesc incet de basi ca sa nu bazaie si sunt foarte moi oricum ..
Deci, Vaa rooog ajutoorr