Open top menu
Tehnică şi interpretare la chitara clasică

Tehnică şi interpretare la chitara clasică

Fiind vorba de chitara clasică, tehnica interpretului trebuie să respecte o serie de standarde în funcție de dificultatea repertoriului ales. Un sunet bun poate fi obținut doar după o perioadă îndelungată de studiu, de aceea prima perioadă din evoluția unui chitarist este predominată de studii tehnice și ritmice pentru o înțelegere aprofundată a instrumentului.

Tot printre primele lucruri pe care un chitarist trebuie să și le însușească se numără citirea indicațiilor și notațiilor specifice unei partituri. Abia după ce o mare parte din elementele tehnice ale unei piese sunt stăpânite se poate trece la chestiuni subtile privind interpretarea. Pentru a cânta o piesă clasică în stilul în care a fost compusă (baroc, clasicism, romantism) este recomandată o documentare în prealabil și cel puțin o audiție muzicală cu piese aparținând acelei perioade sau ale aceluiași compozitor. De exemplu, este dificil de interpretat o piesă din perioada barocă aparținând lui J.S. Bach fără a cunoaște măcar puțină istorie a muzicii. Să-l urmărim puţin pe Andres Segovia explicându-le elevilor săi această operă:

Digitația este foarte importantă întrucât multe din piese sunt transcripții pentru chitară, iar pentru a obține o interpretare veritabilă este important ce coardă alegi pentru ciupirea unei  anumite note sau în ce poziție a chitarei cânți un pasaj. Pentru a obține mai multe nuanțe ale sunetului, mâna care ciupește corzile poate să-și schimbe poziția spre cordar pentru a obține un sunet metalic sau spre grif pentru un sunet mai rotund.

În compozițiile mai recente pentru chitara clasică au început să fie valorificate toate posibilitățile tehnice ale chitarei, astfel cutia de rezonanță poate substitui un instrument de percuție. Iată o transcripție interesantă pentru chitara clasică a unei piese de jazz:  A Night in Tunisia – Roland Dyens.

O altă piesă a aceluiași compozitor la fel de spectaculoasă este Fuoco (Libra Sonatina):

Pentru a atinge un nivel profesionist de interpretare în muzica clasică este nevoie de o anumită maturitate, o înțelegere a artei prin care sunt descifrate subtilități ce urmează a fi redate corect datorită tehnicii stăpânite și direct datorită sensibilității.

Amatis
Written by Amatis

In dulcele stil clasic...

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<