Open top menu
Interviu cu Marius Pop

Interviu cu Marius Pop

Chitaristul Marius Pop n-a împlinit încă 30 de ani, dar cu siguranţă a făcut foarte mult din ceea ce se poate realiza pe scena muzicii instrumentale din România. Moştenire de familie în ceea ce priveşte talentul? Bifat! Marius este fiul lui Călin Pop, legendarul frontman al trupei Celelalte Cuvinte. O carieră mai “stufoasă” decât şi-ar imagine oricine la vârsta lui? Bifat! Iar de curând, turneul pe care l-a susţinut pentru a-şi promova albumul de debut, “First Step”, a fost premiat la Gala Premiilor de Jazz 2011 drept “Confirmarea anului”.

Printre lucrurile importante şi uneori greu accesibile unui tânăr instrumentist român pe care Marius şi le-a mai trecut în CV se numără un contract de endorsement cu celebrul brand Ibanez şi un recital susţinut în faţa lui Steve Vai în decembrie 2010. Şi pentru că avem destul de discutat despre muzica lui, l-am luat la întrebări:

Salut, Marius! Nu demult ai întreprins un turneu naţional pentru a-ţi promova primul album, “First Step”. Care au fost reacţiile?

Dacă nu făceam acest turneu, aş fi crezut că în România nu exista oameni interesati de acest gen muzical, nu mi-aş fi imaginat că în unele orase am ajuns să umplem locaţia cu un gen muzical de nişă. Mă declar mulţumit în urma turneului naţional, cu miile de mulţumiri adresate managerului nostru Alex Flora, care s-a ocupat de promovare.

Împărtăşeşti opinia că “un chitarist solo fără un album lansat e ca un om de afaceri fără carte de vizită”? În cât timp au prins viaţă piesele de pe “First Step“?

Cartea de vizită e  foarte importantă în domeniul nostru, însă trebuie să ai şi ce să pui pe aceasta.Ca să devii un artist cu activitate, nu ajunge doar să scoţi albumul, trebuie să ai norocul să ai şi o producţie muzicală bună în spate şi o echipă foarte bună de promovare. “First Step” este un disc care a început acum 4 ani şi a continuat cu multe pauze până în2009, când am găsit formula de imprimat în studio, formulă care a rămas până în prezent aceeaşi in proporţie de 90% şi pentru prestaţiile live.

Dat fiind că este destul de greu să găseşti un studio decent în România, plus oameni care să mai fi captat în viaţa lor instrumente live, unde ai imprimat / mixat albumul?

Exceptând toba, care a fost trasă într-o singură locaţie cu o acustică foarte bună, restul instrumentelor au fost imprimate acasă de fiecare membru în parte, fiecare dintre noi având câte un mini-studio acasă, în care mai compunem muzici atât pentru noi, cât şi pentru alte producţii.

Mixajul final şi mastering-ul, de care sunt extrem de mulţumit, a fost făcut la Arad într-un super-studio al prietenului nostru Cosmin Harbei, care este atât un super-sunetist, cât şi un muzician de excepţie.

Dintre toate cântecele de pe LP, care este favoritul tău şi de ce?

În acest moment îndrăgesc foarte tare piesa “Groove de’l sol”, care e bazată pe multă libertate şi spontaneitate în exprimarea improvizaţiei.

Cumpără online albumul lui Marius Pop, “First Step”!


Chitaristul Marius PopAi crescut într-un mediu puternic influenţat de muzică – la ce vârstă ai primit prima ta chitară şi cum ai început să cânţi?

Nu ştiu dacă puteam să numesc chitară chestia aia pe care am primit-o la vârsta de 6 ani, dar semăna foarte tare cu una .Am început să cânt pe ea auzind piesa “Tom Sawyer” de la Rush, piesă pe care o tot asculta tatăl meu. Chitara era foarte mică şi, nefiind mulţumit de felul în care suna, m-am apucat de tobe, urmând ca la vârsta de 9 ani să îmi dau seama că de fapt chitara este instrumentul care mă ajuta să mă exprim mai bine – şi atunci am primit cadou o chitară electrică.

Care a fost momentul în care ai decis că nu vrei să te mai desparţi de chitară tot restul vieţii tale?

Momentul în care am studiat informatica în liceu şi electronica la facultate m-a determiat să simt că de fapt muzica este cariera ce vreau să o urmez, o înţeleg şi o simt mult mai bine

Când ai compus primul tău cântec şi ce te-a inspirat? În prezent, ce teme se regăsesc în substratul pieselor tale?

Primul meu cântec a fost compus pe la vârsta de 14 ani, un cântec mai pop-rock cântat cu voce – am scris şi textul pentru o fată pe care o îndrăgeam în acel moment.Acele teme inocente nu prea se regăsesc în subtratul actual, ne concentrăm să sune cât mai modern totul.

Dincolo de latura puternic instrumentală a carierei tale, te gândesti să inviţi la un moment dat şi solişti vocali pe piese?

M-am gândit la nişte invitaţi, dar The Mtheory va rămâne un proiect în care muzica instrumentală va predomina.

În decembrie 2010 ai avut ocazia de-a cânta in faţa lui Steve Vai – cum te-ai simţit in acele momente?

Eram exaltat, onorat şi relaxat, deoarece ştiam că prestez pe scenă cu Marcel Moldovan, toboşarul lui Steve Vai în cadrul proiectului Evolution Tempo Orchestra, în felul acesta m-am simţit mai apropiat de Steve :)

Câte chitare ai în colecţie şi pe care o preţuieşti cel mai mult?

Am şase chitare de colecţie, iar ideea de preţuire e structurată pe perioade de timp, în funcţie de ce gen muzical vrei să cânţi în acea perioadă, acum cum sunt în deplină promovare cu albumul de fusion, chitara pe care o preţuiesc este cea care mi se potriveşte cel mai bine în acest moment, un Ibanez Prestige S5470F BH.

Marius Pop


Care este setup-ul tău de concert?

Depinde de proiect, la The Mtheory ţinând cont că experimentăm nuanţe de la cele mai subtile sonorităţi până la cele mai intense sonorităţi folosesc un Fender Twin Reverb cu un pedal board care contine un distors SOBATT db3,T-REX MICHAEL ANGELO BATIO OVERDRIVE, DUNLOP CRYBABY CB-535Q, DIGITECH WHAMMY 4, BOSS GIGA DELAY dd 20, iar  la Smiley folosesc un Mesa Boogie Lonestar si un Line 6 Pod XT.

După ce ţi-ai făcut debutul discografic în România, te gândeşti să insişti mai mult pe cariera internaţională, poate participând la festivaluri / jam session-uri în alte ţări?

Avem ceva oferte de cântat şi afară cu The Mtheory, momentan nu ne inghesuim să punem o sumedenie de concerte deoarece lucrăm la pentru doilea disc, dar dacă se ivesc ocazii de cântat afară nu le refuzăm.

Ce albume / artişti asculţi pe repeat în acest moment?

John Mayer la secţiunea pop-rock blues, Bireli Lagrene la secţiunea jazz, Hadrian Feraud la secţiunea fusion.

Care consideri că a fost cel mai reuşit concert din cariera ta de până acum şi de ce?

În primul rand, cuvântul “reusit” poate sa aibă mai multe sensuri. S-a intamplat să nu fiu mulţumit de prestaţia mea şi publicul să fie exaltat – sau s-a întâmplat să fiu mulţumit de mine şi publicul să nu fi recepţionat ceea ce am încercat să transmit cu chitara, dar ieşind din egoismul acesta al prestaţiei cred că cele mai reuşite concerte ies atunci când publicul e mulţumit şi atunci ajungi să fii şi tu mulţumit la rândul tău de faptul că i-ai convins din punct de vedere artistic şi acest lucru s-a întamplat în majoritatea cluburilor unde am cântat cu The Mtheory, nu cred că vreun club a fost mai slab în reacţii ca altul, doar oamenii erau diferiţi. Iar la capitolul mainstream cel mai mare şi cel mai reuşit concert din cariera mea pop a fost alături de Smiley la Sala Palatului în 2009, unde dincolo de cântat s-a pregătit luni de zile strategia unui show foarte bine gândit, iar publicul a fost în delir.

Eşti unul dintre cei mai activi instrumentişti români în Social Media – cum te-a atras mediul online şi cum resimţi beneficiile acestui gen de promovare?

Am început să observ din ce în ce mai mulţi artişti care se promovează pe net, case de discuri şi de distribuţie online, toată activitatea văzând că se canalizează pe ideea distribuţiei pe net şi m-am orientat rapid în această direcţie. Scopul turneului a fost de a rămâne cu cât mai multe filmări cu un sunet foarte bun, ulterior mixat în studio (de prietenul nostrum Jean Piloiu), filmări care să reprezinte o carte de vizită a prestaţiei live. Cartea de vizită a fost realizată şi ne-a adus la rândul ei alte concerte.

Ce planuri ai pentru viitorul apropiat, în ce proiecte vei putea fi ascultat şi cu ce artişti vrei să mai colaborezi?

Ma veţi putea asculta în cele două proiecte cu The Mtheory şi Smiley. Nu m-am grăbit să mai particip la altele pentru că deja cele două îmi ocupă timp destul şi ca sa iasă o treabă de calitate, le tratez ca fiind prioritare – asta nu înseamnă că nu sunt deschis la proiecte online sau de studio, dar în prestaţii live mă limitez pentru moment la cele două.

Marius Pop pe Youtube

Marius Pop pe Facebook

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

4 Comment responses

  1. Avatar
    April 14, 2011

    @Alec

    Salut Alec,

    Felicitari si multumim pentru interviu.Chiar acum cateva zile am vorbit cu Marius pe Facebook despre cateva lick-uri si alte cele.De asemenea,l-am vazut la Romanii au talent,cantand cu Smiley :D

    Asteptam cat mai multe interviuri cu alti endorseri Ibanez si nu numai.

    Salutari,

    oZz

  2. Avatar
    April 14, 2011

    Salut oZz,

    ma bucur ca ti-a placut interviul. Vor mai urma asemenea materiale si de acum inainte ma gandesc sa anunt din timp cu cine vom realiza interviuri, ca tu si alti cititori ai site-ului sa postati intrebarile dorite pentru fiecare artist.

    Iata si pagina lui Marius de pe GMC, daca nu i-ai urmarit pana acum lectiile video de chitara:
    http://www.guitarmasterclass.net/instructor/Marius-Pop/

    Spor si inspiratie,

    Alec

<