Open top menu
MXR Carbon Copy Analog Delay – recenzie

MXR Carbon Copy Analog Delay – recenzie

În primul rând trebuie să mărturisesc că am abandonat pedal board-ul de câţiva ani, prima oară în favoarea unui procesor TC Electronic G-Major, iar apoi am trecut pe un rig 100% analog (o să îţi povestesc despre noile “jucării” la momentul potrivit).

Pentru prima ediţie a master class-urilor de la Guitar Shop, totuşi, am făcut un experiment: un sound bazat 100% pe pedale, având ca “punct de atracţie” central un delay analog MXR M169 Carbon Copy, fabricat de Dunlop.

Diferenţa majoră între analog şi digital e “căldura” sound-ului, pe care accesoriile moderne pentru chitară o pierd – am putea sta cu ochii pe spectrometru şi tot n-aş reuşi să-ţi explic de ce, probabil, însă ceva rămâne cu siguranţă afară din ecuaţie atunci când implici prea multe cipuri şi circuite.

În cutia lui compactă, MXR Carbon Copy ţine ascunse câteva sound-uri istorice, cu ecouri ce coboară până în zilele de glorie ale rock-ului, amintind de solo-urile lui David Gilmore sau trimiţându-te cu gândul la “plasa de păianjen” construită din delay-uri atât de specifice lui The Edge.

Mi-a plăcut uşurinţa cu care se poate seta această pedală, aş putea spune că e un soi de plug and play, cu un sound foarte curat de îndată ce-ţi treci chitara prin ea şi doar trei potenţiometre foarte uşor de folosit pentru a controla delay-ul:

  • Delay: setează durata delay-ului (până la 600 milisecunde)
  • Mix: cu ajutorul căruia indici cât de prezent trebuie să fie delay-ul în sound-ul final (proporţia wet – dry)
  • Regen: în principiu, numărul de repetări

Când desfaci pedala pentru a schimba bateria (ps: funcţionează cu o singură baterie de 9V sau alimentatorul din dotare), vei observa că mai are două controllere interne, pentru a stabili parametrii modulaţiei – mod (MXR Carbon Copy îţi oferă şi un bonus de sound, o uşoară schimbare de pitch ce dă nuanţe interesante delay-ului şi adaugă un soi de chorus).

Controalele pentru Mod nu sunt deloc accesibile, lucru care m-a enervat la prima, însă apoi am realizat că aşa cum nu stai să schimbi toată ziua bateriile, nici nu te apuci să umbli la setările de modulaţie înainte de show. În principiu sunt acolo ca să experimentezi cu ele, să te opreşti asupra unor parametri şi să laşi subtilul pitch shifter setat astfel pentru o anumită perioadă. Unii colegi muzicieni mi-au mărturisit că nici nu s-au atins de el, suna foarte bine şi cu setările din fabrică.

MXR Carbon Copy pedala


MXR Carbon Copy mi-a plăcut şi pentru că are prima caracteristică pe care o caut la o pedală: este true bypass, adică atunci când ai oprit-o, sound-ul chitarei tale trece prin ea fără a fi modificat câtuşi de puţin – nuanţele nu sunt alterate, nu apare zgomot nedorit de fundal, tonul rămâne curat.

Ţinând potenţiometrul Mix cam la ora 10 am obţinut spaţial, aerisit, cu un delay elegant şi câtuşi de puţin agresiv pe care l-am folosit atât pe pasajele de solo, cât şi pentru părţi de armonie. Cu un Delay Time lung şi Regen-ul setat la jumătate am ajuns la nişte sunete foarte dreamy, numai bune pentru intro-uri lungi de chitară sau solo-uri “suprarealiste” :)

Această pedală MXR pur şi simplu încurajează experimentul de moment şi inspiraţia, pentru că nu-ţi cere nici foarte mult timp, nici prea multă bătaie de cap pentru a-i stăpâni controalele şi astfel te ajută să ajungi rapid la sound-ul dorit pentru orice situaţie.

Descarcă gratuit manualul de utilizare al pedalei MXR Carbon Copy!


Dacă nu ai mai folosit vreun efect analog până acum, MXR Carbon Copy este cu siguranţă pedala care te va convinge să treci în tabăra nostalgicilor – deşi nostalgia e un termen relativ aici, dat fiind că toţi marii producători de accesorii pentru chitare şi-au trecut în palmares câte un delay analog în ultimii ani şi sound-urile se întorc tot mai mult spre rădăcini.

Avantajul cu MXR Carbon Copy este că nu va trebui să cheltuieşti o avere pentru a ajunge la un sound epic, cu delay-uri învăluitoare ce sună atât de real: pedala poate fi achiziţionată la preţul absolut decent de 650 ron de la Guitar Shop.

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<