Open top menu
Sfaturi pentru începători (partea 1)

Sfaturi pentru începători (partea 1)

chitara-acustica-manuale-incepatori

Dacă ai început să studiezi chitara de puţin timp, fie din dorinţa de-a urma o carieră în muzică, fie din pură pasiune, există câteva chestiuni de care te vei lovi în mod frecvent.

Am încercat să comprim în cuvinte puţine primele sfaturi pe care le-aş da oricărui începător într-ale chitarei:

1. Învaţă să-ţi schimbi corzile singur/ă: astfel nu vei depinde de nimeni şi nu va trebui să stai cu ele uzate până găseşti pe cineva să le înlocuiască. Click aici pentru un ghid de schimbare a corzilor de chitara acustică.

2. Spală-te pe mâini înainte de-a cânta şi curăţă corzile la sfârşit: chiar dacă e invizibilă, grăsimea şi murdăria de pe degetele tale face corzile să se uzeze mai repede.

3. Păstrează-ţi unghiile scurte: Aviz mai ales fetelor :) Unghiile lungi (de la mâna stângă/dreaptă – dacă eşti dreptaci/stângaci)  n-au ce căuta în peisaj dacă vrei să te apuci de chitară. Tăie-le, altfel îţi va fi dificil să apeşi pe corzi şi să prinzi acordurile cum trebuie.

4. Acordează-ţi singur/ă chitara: nu e nici pe departe atât de complicat precum pare! Dar nimic nu e mai penibil decât un chitarist ce cântă cu instrumentul dezacordat. În principiu ai nevoie doar de un tuner sau de-o ureche suficient de bine formată pentru a aduce corzile la tonul corect. Voi reveni cu un articol mai amplu pe această temă, până atunci ai aici un ghid de acordare a chitarei, iar tuner-ul îl ai în partea dreaptă pe această pagină.

5. Vrei să nu te mai doară degetele? Exersează! Mulţi elevi de-ai mei suferă puţin la primele lecţii de chitară, pentru că nu au încă pielea de pe vârful degetelor suficient de tare. Singura soluţie e să repeţi cât mai des, pentru a-ţi forma această rezistenţă. Durerea e o parte a procesului şi va dispărea după prima perioadă de lecţii şi repetiţii serioase.

6. Cunoaşte-ţi chitara: citeşte pe Internet cât de mult poţi despre părţile chitarei tale, despre doze (dacă e electrică), despre lemnul din care e făcută şi îmbunătăţirile pe care i le poţi aduce în timp. Instrumentul e definitoriu pentru sound-ul tău, aşa că e de la sine înţeles că trebuie s-o cunoşti cu ochii închişi. Atunci când cânţi ea devine o parte din tine.

7. Protejează-ţi degetele şi menţine-le în formă: nu sunt neapărat adeptul unor exerciţii standard de warm-up înainte de cântare, dar am văzut pe propria-mi piele că accesorii precum Grip Master-ul ajută mult la flexibilitate şi coordonare. De asemenea, cred că e important să-ţi protejezi degetele de schimbări bruşte de temperatură şi mai ales de frig: deci poţi trece peste ridicolul de-a purta mănuşi şi-n septembrie, dacă simţi nevoia.

8. Găseşte-ţi un profesor de chitară: nu, nu-mi fac reclamă, dar e esenţial să fii îndrumat/ă când faci primii paşi spre învăţarea acestui instrument. Cărţile destinate autodidacţilor şi lecţiile gratuite online îţi pot fi de ajutor până la un punct, dar nimic nu se compară cu un om în carne şi oase, care-ţi explică şi demonstrează exact unde greşeşti, îţi urmăreşte degetele până iei acordurile în poziţiile ideale, te motivează să progresezi.

pana-de-chitara-grif

9. Învaţă să cânţi şi cu degetele, şi cu pana: Foloseşte şi repetă în egală măsură ambele modalităţi, iar când vei deveni ceva mai stăpân pe cântat, alternează tehnicile de panare în timpul unui cântec. Asta îţi va conferi versatilitate şi expresivitate.

10. Nu te feri de teorie: de acord, există artişti care se descurcă exemplar fără să aibă habar de teorie muzicală, dar dacă ai ocazia să descoperi şi “limbajul elevat” al muzicii, nu ezita. Teoria nu e nici pe departe atât de plictisitoare ori complicată pe cât pare: odată ce ai învăţat noţiunile de bază, vei progresa firesc şi fără probleme în studiul ei.

11. Foloseşte un metronom când repeţi: ritmul e una dintre componentele esenţiale ale muzicii, aşa că trebuie să-l simţi şi să-l deprinzi cât mai devreme. Felul cum cânţi acum îţi va contura stilul de mai târziu. Dacă nu vrei să nu ai probleme de ritmică în viitor, nu uita de metronom atunci când exersezi. Click aici pentru un metronom online gratuit.

În curând runda a doua de sfaturi pentru începători, în care vom vorbi despre capodastru, cât de mult contează viteza şi când e cazul să începi să-ţi faci griji în prinvinţa ei, plus multe alte detalii de care ai nevoie la primii paşi în muzică. Dacă ai întrebări despre chitară sau doreşti să iei lecţii (în Bucureşti), îmi poţi scrie la adresa alec_sandor [@] yahoo.com

Mult spor la învăţat şi nu uita că nimic nu e greşit, totul se perfecţionează!

Citeşte partea a doua a însemnării cu sfaturi pentru începători

Foto: Herkie; Bennylin / Flickr

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

2 Comment responses

<