Open top menu
Sweep Picking

Sweep Picking

Probabil ai auzit despre tehnica sweep picking sau ai început deja să o exersezi pe chitară – este vorba despre o mişcare cursivă a penei, ca şi cum ai “mătura” uşor corzile, pentru a obţine succesiuni rapide de note cu un sound fluid – combinată cu o mişcare la unison, la fel de sigură, a mâinii stângi.

Tehnica se aplică în mod ideal pentru arpegii şi a fost folosită cu succes de chitarişti precum Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Vinnie Moore, Michael Angelo Batio, Frank Gambale, Steve Vai şi mulţi alţii.

O formă destul de des întâlnită a arpegiilor cântate cu sweep picking este fireşte 1-3-5 (tonica – medianta – dominanta unei game), cântată de două ori şi cu tonica adăugată încă o dată în cel mai înalt punct al succesiunii.

O serie de note cântate cu sweep picking se va remarca printr-un sound mai apropiat de clasic decât de blues – efectul este maximizat dacă foloseşti doza neck, care are o sonoritate mai clară şi mai bine definită decât cea de bridge.

Sweep Picking pe trei corzi

Să începem cu structurile de bază, arpegiile pe trei corzi fiind printre cele mai simplu de executat. Te vei concentra prima oară pe un sweep descendent, până prinzi mişcarea. Cam aşa:

* Poţi da click pe imagini pentru a le vedea mai mari


Acum va trebui să deprinzi şi mişcarea ascendentă a sweep-ului. Dacă în cazul pasajelor descendente mai poţi lăsa gravitaţia să-ţi ghideze mişcările, a venit şi momentul să îţi antrenezi precizia: e important ca fiecare atingere a corzilor să fie egală cu cea de dinainte în durată şi intensitate.

Pasajele tale de sweep picking nu trebuie să sune grăbit şi nici chinuit: nu te arunca la viteze mari din prima şi ţine tot timpul cont că trebuie să stăpâneşti întâi mişcările fundamentale ale acestei tehnici înainte de-a începe să construieşti lucruri fenomenale cu ea.

De îndată ce te simţi mai sigur/ă pe propriile degete şi mişcări în acest exerciţiu, poţi trece la combinarea sweep-urilor ascendente cu cele descendente. Să începem cu un arpegiu drăguţ în Do Major:

Să ne uităm puţin şi la o mişcare potrivită de sweep pentru un arpegiu diminuat – e puţin mai dificil de prins la început, dar hai, ştii că se poate! Nu trece în grabă peste exerciţiu, îţi va fi mai mult decât util mai târziu.

Ai început să-l stăpâneşti? Buuun, să trecem la un lick ceva mai avansat – însă fii atent/ă, aici va trebui să foloseşti degetul 1 de la mâna stângă pentru a opri corzile de care nu ai nevoie. Nu te speria de acest mic arpegiu şi mai ales nu uita că suntem încă la capitolul “sweep pe trei corzi”. Dacă nu treci cu bine de această etapă esenţială, cum te aştepţi să-ţi plimbi degetele cu uşurinţă pe toate cele şase corzi, într-un sweep picking de nota zece? Hai că se poate:

Iată ce spune Paul Gilbert, chitarist genial şi maestru al sweep picking-ului, pe care-l vei putea asculta live în România la începutul lunii decembrie 2010:

Exerciţii preluate de pe InsaneGuitar

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

1 Comment responses

 1. Avatar
  September 26, 2010

  @Alec,

  Salut Alec,

  Chiar voiam sa te intreb:D

  Sweep pick nu este acelasi lucru cu arpegiile??:D

  Raspunde-mi cat mai repede:o3

  Iti urez spor la cantat!

  Te-am salutat!

  oZz

<