Open top menu
Cum afli ce tempo are o melodie

Cum afli ce tempo are o melodie

Mulţi începători se întreabă “Cum pot descoperi ce tempo are o melodie?”, mai ales atunci când încep să se înregistreze folosind programe precum Guitar Rig şi vor să fie “ceas” sau pur şi simplu să ştie cum ar trebui să-şi seteze metronomul. Aşadar, să ne lămurim puţin: tempo-ul se măsoară în bătăi pe minut (BPM – beats per minute).

E ca şi cum ai lua pulsul unui cântec. Există mai multe modalităţi destul de accesibile de a-l descoperi:

1. Folosind un program special: dacă te simţi leneş/ă azi sau pur şi simplu vrei să afli mai repede răspunsul, descarcă un program gratuit de pe Internet (poţi încerca MixMeister BPM Analyzer sau poţi da căutare pe Google după “free BPM counter”). Nu va trebui decât să imporţi mp3-ul cu piesa originală şi software-ul va face restul pentru tine.

2. Bătând măsura: majoritatea programelor pentru muzică (de la Cubase până la Reason şi Fruity Loops) îţi permit să foloseşti un buton al mouse-ului sau, mai simplu, tasta SPACE pentru a “bate măsura” unei piese, afişându-ţi apoi tempo-ul. Nu va trebui decât să exersezi puţin pentru a fi cât mai precis/ă, apoi vei bate bine din reflex. Dacă nu lucrezi cu astfel de programe, e bine de ştiut că poţi apela la o unealtă online gratuită – click aici pentru a bate acum tempo-ul piesei tale!

3. Manual: e destul de uşor, doar că majoritatea oamenilor n-au încredere în exactitatea acestei metode. Tot ce trebuie să faci este să numeri câte bătăi sunt în fiecare măsură din primele 15 secunde de piesă şi să înmulţeşti acest număr cu 4. Cu timpul vei deveni mai bun la numărat (a se citi “vor dispărea ezitările”) şi nu vei mai avea probleme cu găsirea tempo-ului unei piese nici dacă eşti la un jam session în mijlocul unui câmp, fără acces la tehnologie :)

4. Dintr-o bază de date: dacă în această fază simţi că ţi-e mai uşor să dai căutare într-o bază de date decât să te străduieşti puţin, există şi această variantă. Intră pe BPMDatabase.com şi introdu numele melodiei pentru care doreşti să afli tempo-ul. Surpriza e că nu vei găsi tot ce cauţi :D aşa că va trebui să înveţi să te bazezi şi pe tine, mai devreme sau mai târziu.

5. Cu ajutorul metronomului: metoda vintage! Nu uita că metronomul e cel mai bun prieten al tău dacă îţi doreşti ca interpretarea ta să aibă un groove excepţional. Setează metronomul cam la ce valoare crezi tu că ar fi tempo-ul piesei şi ajustează prin eliminare… din greşeli am învăţat cu toţii! Nu peste mult timp, vei găsi mult mai uşor tempo-ul unei melodii şi-ţi vei forma obişnuinţa de-a asculta cu atenţie.

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

1 Comment responses

 1. Avatar
  September 09, 2010

  @Alec

  Salut,

  Super super tare articolul!Eu ma bazez pe batutul din picior…inca nu am ajuns sa fac asta din reflex…dar..este timp:D

  Am vazut ca ai inceput sa dai ,,navala”cu articole tot mai noi si mai interesante…tine’o tot asa…

  PS:Daca ai timp….si poti,inca mai astept pozele alea:D

  Te-am salutat!

  oZz

<