Nu întotdeauna dispunem de sume destul de mari pentru a ne construi sunetul pe care il visăm sau îl auzim pe albumele preferate şi nici spaţiul pentru a-l folosi la adevărata lui valoare.
De exemplu, un amplificator de 100W pe lămpi, aşa cum folosesc toţi marii chitarişti, dat la un volum suficient de mare cât să poţi obţine maximul de performanţă ar putea deranja jumătate din cartier
Simplul fapt că nu ai acum bugetul necesar pentru a-ţi creea sunetul visat sau ideea că eşti începător şi pasiunea ta pentru chitară abia se conturează nu înseamnă că nu poţi avea un sound de invidiat, folosind metode alternative. Nu trebuie să ai neapărat bugetul unui campion de poker milionar (ro.partypoker.com) pentru a înregistra muzică bună. Există multe alternative mai ieftine care vor face dreptate sound-ului tău. Trebuie să-ţi cercetezi întâi opţiunile şi să încerci diferite lucruri.
În principiu, este vorba despre folosirea unui software ce simulează (emulează, mai bine zis) amplificatoare şi efecte de chitară.
Programul pe care ţi-l voi prezenta se numeşte Guitar Rig şi a fost creat de către Native Instruments – un important jucător pe piaţa de soft-uri de producţie audio.
De ce ai nevoie…
Pentru a putea conecta chitara electrică la computer şi a scoate tot ce-i mai bun din Guitar Rig, ai nevoie de o placă audio decentă (un on-board mai “răsărit” sau o placă semi-profesională), de un cablu de chitară şi de un convertor de mufă jack mare în jack mic (îl poţi cumpară de la orice magazin de aparatură audio şi costă în jur de 5 ron).
Chitara va fi conectată la computer prin intrarea de Line In (în cazul plăcilor on-board sau al celor fără intrare dedicată pentru chitară).
Pentru a te asigura de buna funcţionare a soft-ului în cazul plăcilor on-board, va trebui să faci câteva modificări, după cum urmează:
Start – Control Panel – Sounds and Audio Devices – Volume – Advanced
În meniul Properties, selectează placa pentru Input şi de acolo selectează Recording. Lasă bifat doar Line In, în caz contrar te vei confrunta cu o microfonie de toată “frumuseţea”.
La sfârşit apeşi OK şi ar trebui să auzi deja în boxe ceea ce cânţi…
Ce poate face pentru tine Guitar Rig?
Guitar Rig este compus din simulatoare de amplificatoare (vei găsi amplificatoare legendare precum Marshall, Fender, Vox, Hiwatt, Mesa Boogie), simulatoare de boxe şi simulatoare de efecte (distorsion, delay, chorus, reverb).
Avantajul programului Guitar Rig este ca îţi oferă posibilitatea de a experimenta cu efectele şi amplificatoarele în nenumarate combinaţii, fără prea mult efort.
Fiecare efect sau amplificator este adus în zona de lucru prin click şi drag. Te încurajez să experimentezi cu efectele în diferite combinaţii, până vei găsi sound-ul pe care îl doreşti.
Ca sfat pentru început – poţi aşeza componentele astfel: înainte de amplificator, poţi pune o pedală de distorsion, apoi difuzoarele, iar după acestea poţi pune efecte de modulare precum chorus, delay şi reverb.
Un alt aspect pe care aş vrea să-l subliniez este că Guitar Rig conţine şi un tuner, care te va ajuta să-ţi acordezi chitara, un metronom pentru a putea exersa la tempo-uri diferite şi, cel mai important, două recordere. Le poţi folosi pentru a înregistra ceea ce cânţi şi apoi să asculţi pentru a putea corecta eventuale greşeli de interpretare.
Guitar Rig se mai mândreşte cu o multitudine de combinaţii de efecte prestabilite (Presets), pe care le poţi folosi ca punct de plecare în crearea sunetului tău.
Software-ul original poate fi achiziţionat la preţul de 1255 ron de la AV Audio Sys, iar aici poţi descărca o versiune DEMO şi câteva preset-uri gratuite.
In însemnările viitoare voi descrie câteva preset-uri pe care le folosesc şi pe care le vei putea încerca şi tu. Până atunci, rock on!
Un topic bun, am auzit de acest fel de programe dar inca nu le-am testat. Ar merge folosite pe un laptop cu placa de sunet on board fara a avea zgomot de fundal si latenta mare? Si mai apoi se poate lega un amplificator normal la calculator in locul boxelor?
eu imi aud chitara in calculator dar guitar rig-ul nu are efect…stie cineva setarile pt. windows 7?
Am si eu o intrebare: pentru windows 7 unde gasesc acele optiuni? Si inca ceva: stiu ca la PC-uri iesirea line-in e cea albastra. La laptop am doar doua iesiri: mic si casti? In care sa bag mufa? Multumesc anticipat.
Nu merge ,am compul din 2007 , am bagat chitara in mufa albastra din comp ,cand deschid programul doar suera ,nu se aude basul