Open top menu
Ce ne facem cu ritmul?

Ce ne facem cu ritmul?

metronom si note muzicale

După cum bine spunea Tommy Emmanuel, “if there’s no groove, the body can’t move” şi, practic, nimic nu mişcă în muzică dacă ritmul nu e cel potrivit.

Cântatul cu metronom e unul dintre primele lucruri pe care insist ca elevii mei să şi se însuşească, pentru simplul fapt că ritmul şi “frazarea ” sunt indispensabile interpretărilor reuşite pe chitară.

Una dintre primele provocări cu care se confruntă un începător într-ale chitarei este menţinerea unui ritm constat în timp ce schimbă acordurile. Există două tendinţe majore: de a cânta anticipat sau cu întârziere – poţi afla ce tendinţă ai înregistrându-te şi comparând cu un metronom.

Iată ce poţi face pentru a-ţi dezvolta simţul ritmului:

1. Încheie fraza muzicală pe corzi libere: cântă ultima bătaie din măsură pe acestea, pentru a avea timp să pregăteşti schimbarea acordului.

De exemplu, dacă exersezi un pasaj de genul | G G G G | D D D D | C C C C | alege să cânţi în schimb | G G G O | D D D O | C C C O | unde O reprezintă strum pe corzile libere. Vei observa că destul de mulţi chitarişti recurg la această practică, mai ales dacă au pasaje alerte. Şi nu sună deloc rău.

2. Ţine ritmul: dacă nu poţi să baţi din picior, nicio problemă, ai şi varianta de-a da din cap în aceeaşi cadenţă cu piesa. În funcţie de cum te simţi confortabil, vei descoperi că te “aşezi” mai bine pe timp dacă dai din cap, îţi mişti o parte a corpului sau te legeni în ritmul cântecului.

Bineînţeles, cu timpul vei învăţa să recurgi la modalităţi de a-ţi ţine tempo-ul care nu arată ridicol în concert :) Dar până acolo mai avem, hai să ne concentrăm acum doar pe ritm. Morala e să îl simţi cu tot corpul, nu doar cu mâna ce face corzile să vibreze şi nu doar numărând măsurile din automatism.

3. Grăbeşte-te încet: sună amuzant, dar la fel de amuzant vei suna şi tu dacă îngrămădeşti zece note în câteva secunde în care degetele tale nici nu apucă să se mute, darămite să puncteze acordul potrivit pe bătaia potrivită. Aşadar, concentrează-te pe o frazare curată, clară la un tempo rezonabil şi, pe măsură ce exersezi, creşte gradual viteza pasajului.

Cu cât simţul ritmului ţi se va dezvolta şi răbdarea (disciplina) îţi va dicta să nu încerci să cânţi totul deodată, cu atât tehnica ta se va rafina. Regula de bază? Creşte gradual tempo-ul, cu câte o bătaie pe minut. De exemplu, dacă ai început să repeţi un fragment muzical la 80 bmp şi simţi că îl stăpâneşti, creşti la 81, îl cânţi o dată perfect, apoi ajungi la 82, 83 şi tot aşa.

chitara si metronom

4. Cântă doar cu metronom: mai ales dacă eşti nesigur/ă pe percepţia ta asupra ritmului şi claritatea execuţiei, nu te apuca niciodată de exersat fără un mic ajutor. Metronomul punctează sonor fiecare bătaie, iar tu îţi vei da oricând seama dacă eşti pe timp sau nu.

Un metronom online gratuit ai la dispoziţie pe site-ul MetronomeOnline.com, de unde poţi descărca şi o variantă pentru telefonul mobil. Dacă vrei să-l ai mereu în buzunar, poţi cumpăra un metronom Korg la preţul de 50 ron de la magazinul Muzica, reprezentanţa MC Music.

După ce te obişnuieşti cu această rigurozitate a ritmului, poţi încerca să repeţi cu un drum machine, configurându-ţi-l în aşa fel încât prima bătaie din măsură să fie cea accentuată. Un drum machine ZOOM RT223 poate fi achiziţionat de pe Thomann la preţul de 150 euro + transportul.

Orice modalitate ai alege de a-ţi îmbunătăţi şi disciplina ritmul interior, nu uita că el îţi este indispensabil indiferent de genul muzical abordat, nivelul tehnic şi planurile muzicale de viitor. Nu trebuie neglijat, chiar dacă îţi va da bătăi de cap la început. În secunda în care vei începe să cânţi cu alţi oameni, ritmul va fi factorul principal care va face piesele să sune închegat, dincolo de “chimia” dintre muzicieni. Spor!

Foto: Wikipedia; Flickr

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

3 Comment responses

  1. Avatar
    March 22, 2011

    Buna seara . Numele meu este Rusulet Raluca , si sunt din orasul Comanesti , judetul Bacau . Eu am intrat pe acest site nu pentru a ma inscrie la un curs de chitara , ( nu stiu sa cant la chitara , desi mi – ar placea ) , ci pentru a gasi informatii despre chitara . De trei ani lucrez la un site , care inca nu este gata si o sa mai dureze vreo 2 – 3 ani pana o sa – l termin . Este vorba de un site de muzica rock ! Dar un altfel de site ! Facut de un om care are o pasiune enorma fata de muzica rock si de tot fenomenul rock . Acest site se indreapta catre ideea pe care o am inca de la inceput . Sper din tot sufletul domnule Alec Sandor sa nu va supere faptul ca vam scris pe acest site . Pe linga alte documente , acum lucrez la un document care se numeste :Istoria chitarii , si tocmai de aceea am intrat pe acest site , sa caut informatii . Am scris acest articol , dar am o nelamurire , si daca se poate , daca nu va deranjez , va rog sa imi raspunde – ti . Din tot articolul lipseste un cuvint , insa cand am albastrit scrisul ( pentru ca altfel nu stiu cum sa explic ) , a aparut cuvintul lipsa , acesta este : strum . Iar propozitia este urmatoarea : De exemplu , daca exersezi un pasaj de genul / G G G G/ D D D D / C C C C / alege sa cinti in schimb / G G G O /D D D O / C C C O / unde O reprezinta strum pe corzile libere ( nu pot sa fac linia dreapta ) . Intrebarea mea este urmatoarea : Cuvintul lipsa este sigur strum ? Daca nu acesta este cuvintul lipsa , puteti sa ami ziceti dumneavoastra care este cuvintul lipsa ? Sper din tot sufletul ca intrebarea mea sa nu va deranjeze , sa nu vi se para ciudat ca un om a intrat pe acest site si a pus o astfel de intrebare .De obicei pe acest site intra doar cei care fac cursuri , si probabil numai lor le raspunde – ti , dar va rog foarte mult sa ami raspunde – ti si mie . Sper ca nu vati suparat pentru ca vam scris . O noapte buna va doresc . La revedere .

<