Open top menu
Chitara pentru stângaci

Chitara pentru stângaci

De multe ori, dacă eşti obişnuit să faci toate lucrurile importante bazându-te pe mâna stângă, îţi va fi destul greu să te hotărăşti asupra chitarei ca instrument de expresie. Întrebări precum “oare voi găsi o chitară potrivită pentru stângaci?”, “am unde să iau lecţii?” se vor ivi, inevitabil, însă e important să ştii că a cânta altfel decât o fac majoritatea nu e nicidecum imposibil, ci poate doar mai complicat la început.

Ar trebui să înveţi să cânţi ca dreptacii?

Nu neapărat – şi nu e indicat. Prima decizie importantă pe care va trebui s-o iei când faci cei dintâi paşi în lumea chitarei este cu care mână vei apăsa corzile. Dacă te decizi să cânţi cu tehnica unui dreptaci şi nu eşti 100% confortabil cu asta, mai devreme sau mai târziu tot vei ajunge în postura de-a căuta chitare şi lecţii gândite special pentru stângaci.

Dacă mâna cu care scrii este instinctiv stânga şi acest lucru nu s-a schimbat din copilărie, nu prea ai motive să crezi că vei reuşi cu o chitară pentru dreptaci. Majoritatea stângacilor iau o chitară de mână dreaptă, o întorc invers şi încep să exerseze astfel – nimic mai greşit!

Cum stă treaba cu inversarea corzilor?

Dacă nu îţi poţi permite acum o chitară concepută special pentru tine, ce poţi face este să-ţi pui corzile

în ordine inversă (E – B -G – D – A – E). Cel mai bine este să apelezi la un prieten, un profesor de chitară sau chiar un lutier pentru această operaţiune, deoarece nu e atât de simplă precum pare.

În plus, la o chitară acustică “întoarsă” vei avea mereu problema tuning-ului: se va dezacorda mult mai repede. În cazul celei electrice, potenţiometrele îţi vor fi mereu din cauza felului cum sunt poziţionate pe o chitară concepută pentru dreptaci. De asemenea, punându-ţi corzile invers îţi va fi destul de greu să urmăreşti mare parte din tabulaturi.

Unde găsesc chitare pentru stângaci?

Chitarele speciale pentru stângaci sunt ceva mai scumpe şi puţin cam greu de găsit în majoritatea magazinelor de muzică. Bineînţeles, avem suficiente variante pe Internet, una dintre ele fiind această Aria AW20-LH acustică, disponibilă pe eAudio la preţul de 420 ron. O chitară electrică Squier Stratocaster concepută pentru stângaci începe de la preţul de 974 ron, de exemplu pe Bo-Bo.ro.

Lecţiile tale de chitarist ce preferă mâna stângă ar trebui să decurgă exact ca în cazul unui dreptaci, fără ezitări în ceea ce priveşte tabulaturile sau orice altceva. Nu uita că artişti celebri precum Jimi Hendrix, Paul McCartney, Kurt Cobain şi Tony Iommi au avut aceeaşi “problemă” aparentă, însă tot au revoluţionat istoria chitarei şi au creat trend-uri la nivel mondial. Pune mâna pe chitară şi nu te mai gândi la altceva decât la muzică! :)

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

7 Comment responses

 1. Avatar
  January 08, 2011

  @Alec

  Salut,

  Pentru a ,,transforma” o chitara ,,normala” in una lefthand,nu este cumva necesara si schimbarea saddle-ului si a nut-ului,pentru ca,chitara sa nu se dezacordeze repede,asa cum spui si tu,si pentru a ne feri de cine stie ce ,,minuni”.
  In plus,daca chiar vreti sa faceti o treaba buna,iar lumea ,,sa nu se prinda”,chitara va trebui sa nu aiba cutaway,si puteti cumpara un pickguard pentru chitari lefthand:D

  Succes in continuare!

  V-am salutat!

  oZz

 2. Avatar
  February 12, 2014

  Buna ziua,

  Ma scuzati ca va deranjez, insa am o intrebare referitoare la articolul dumneavoastra. Eu sunt stangaci de fel (scriu cu stanga), insa sunt indemanatic si cu dreapta, ceea ce constituie motivul principal al dilemei mele: sa invat a canta la chitara cu mana dreapta sau cu mana stanga? Initial am exersat cu mana stanga pe grif si cu dreapta pe corpul chitarii, insa apoi am inversat corzile, avand mana dreapta pe grif iar mana stanga pe corpul chitarii. In ambele cazuri m-am simtit aproape la fel de “comod”, insa in niciuna din situatii nu am reusit sa schimb acordurile (am inceput a invata sa cant la chitara abia acum 3 zile, folosindu-ma de blogul dvs. alaturi de alte materiale informative). Stiu ca poate intrebarea mea pare stupida, insa as dori sfatul unui profesionist in ce priveste mana cu care ar trebui sa invat a canta (ce mana sa fie pe grif si ce mana sa fie pe corpul chitarii), pentru a nu intampina dificultati majore pe viitor. Va multumesc anticipat!

  Cu stima si respect,
  Alin

 3. Avatar
  March 02, 2014

  in primul rind ia o chitara si cu mina care ai ridicato e mina mai indeminatica.,e mina care o ti pe grif…eu sunt stingaci dar scriu cu dreapta (cam urit dar daca puneam stinga pe toc o luam de la invatator si de la mama de ma lua draci)am cintat la chitara 15 ani ,nu am avut foarte mari performante dar mi-am distrat prieteni si colegi pe la petreceri ,la citeva nunti….oricum nu am facut cariera din chitara da asta nu inseamna ca tu nu poti deveni un jimmy hendrix peste 6-7 ani orice e posibil daca ai pasiune si placere pt chitara…..succes dificultati o sa ai numai la chitara electrica la notele inalte dar cind o sa ai mai multi bani iti faci o chitara la comanda pt stingaci

 4. Avatar
  March 11, 2014

  Salutare Alin,
  Se considera chitara pentru dreptaci acea chitara pe care panezi/ciupesti cu mana dreapta si al carei griff il tii cu mana stanga. Trebuie sa stii ca pentru un chitarist complex ambele maini vor fi solicitate pe masura ce inveti diferite tehnici fie ele de chitara electrica sau chitara acustica/clasica. Sfatul meu este sa te hotarasti cum vrei sa canti si apoi sa exersezi fara teama. Personal cred ca principalul motiv pentru care majoritatea chitaristilor canta pe chitara “pentru dreptaci” este pur practic. Insa cunosc chitaristi foarte buni care s-au obisnuit sa cante pe chitara pentru dreptaci avand corzile puse pentru dreptaci, precum marele Albert King de exemplu: https://www.youtube.com/watch?v=gZB57b3lPQE

  Spor si inspiratie.

 5. Avatar
  March 11, 2014

  Multumim pentru sfaturi Virgiliu. Ne bucuram ca ne urmaresti si ca ii ajuti pe cei “la inceput de drum” cu experienta ta.

 6. Avatar
  July 22, 2014

  Pe site-ul e-stangaci.ro poti alege dintr-o gama variata de chitare pentru stangaci – acustica, semi-acustica, electrica, electro-acustica, bass.

<