Open top menu
Despre penele de chitara

Despre penele de chitara

* Scriu aceste insemnari fara diacritice de pe laptopul tatalui meu, din linistea orasului in care am copilarit, Roman. Paradoxal, azi voi scrie despre pene, unele dintre cele mai greu de obtinut lucruri pentru un chitarist pe cand eram in liceu. Mi le faceam din cartele de telefon public “sculptate” cu briceagul si tocite de atata cantat.

Pe penele mele de acum scrie Ibanez sau poate Ernie Ball… dar placerea de-a canta si bucuria copilareasca a notelor si armoniilor incarcate de emotie sunt aceleasi de cand prin culorile lor tocite se putea citi “Romtelecom” :) *

O pana de chitara (numita stiintific si plectrum; guitar pick in limba engleza) este un accesoriu de dimensiuni mici, in forma de lacrima (sau triunghi isoscel cu marginile rotunjite, daca preferi varianta mai putin romantica), folosit pentru a canta la instrumentele cu coarde. Cuvantul plectrum isi are radacinile intr-un vechi verb grecesc – plesso – ce insemna “a lovi, a intepa, a plesni“.

In muzica moderna, folosirea penei a devenit ceva comun, in mare parte deoarece corzile de metal tind sa provoace durere degetelor si sa toceasca varfurile unghiilor, dar si datorita faptului ca aceasta confera un sound mai plin, mai agresiv. Unii chitaristi aleg sa foloseasca pana, alternand cu ciupituri ale degetelor de la mana dreapta – aceasta tehnica se numeste “hybrid picking“.

Pana este un accesoriu mic, ieftin (pretul incepe cam de la 1 – 1,5 ron) dar util pentru un chitarist.

Cum se foloseste pana

Tine pana intre degetul mare si cel aratator al mainii drepte. Vei putea canta cu ajutorul ei in doua moduri: de sus in jos (“down-stroke” – notat “^” sau “ᴨ” pe tabulatura) si de jos in sus (“up-stroke”, notat “v” pe tabulatura). Le poti alterna fara nicio grija, ba chiar este indicat sa o faci pentru a crea diversitate in interpretare.

Ti-am pregatit doua exercitii pentru care nu ai nevoie decat de mana dreapta si… o pana.

Exercitiul nr. 1: e foarte simplu, trebuie doar sa canti pe coarda E de jos (Mi gros) cu ajutorul penei, in sus si in jos, apoi sa repeti operatiunea si pe celelalte corzi. (click pe imagine pentru a o mari)

Exercitiul nr. 2: nu-ti fie teama, arata ceva mai complex, dar in esenta e la fel de simplu ca 1 si la fel de util pentru a te obisnui cu pana! Trebuie sa respecti directia de panare. Canta pe fiecare coarda de trei ori, prima atingere pe E gros, D si B fiind in jos (^), iar pe A, G si E vei pana in sus (v).

Nu uita: Notele pe care le canti trebuie sa fie egale ca durata – mentine si tempo-ul, fara a grabi sau incetini, chiar daca inca nu esti stapan pe panare. Nu-ti face griji pentru duratele inscrise pe partitura, nu au importanta pentru tine in aceasta faza – acum te concentrezi asupra penei, asupra directiei atingerilor asupra corzilor si a unui ritm nu neaparat “ceas”, insa constant. Te incurajez sa faci aceste exercitii cu metronomul, pana te vei obisnui cu ritmul tau interior.

Stapanesti deja aceste doua exercitii? Ei bine, acum incepe distractia: hai sa le executam invers, prima atingere cu pana fiind una ascendenta (v).

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

6 Comment responses

 1. Avatar
  November 15, 2011

  foarte tare si eu am chitara si cant si am 38 de pene

 2. Avatar
  November 15, 2011

  i love you music r6

 3. Avatar
  October 08, 2014

  Care este varianta corecta a notatiei V si ^ deoarece in prim parte la “Cum se foloseste pana” zice asa “de sus in jos (“down-stroke” – notat v pe tabulatura) si de jos in sus (“up-stroke”, notat ^ pe tabulatura)” iar la “Exercitiul nr. 1″ si “Exercitiul nr. 2″ scrie exact opusul: “in jos (^)” si “pana in sus (v)”, iar mai jos apare “ascendenta (v)” ?

 4. Avatar
  October 09, 2014

  Salutare Gabriel,

  Intr-adevar s-a strecurat o greseala (pe care am modificat-o acum).
  Pentru “down stroke” sau panare in jos se foloseste un simbol asemanator cu acesta “ᴨ” (pentru comoditate mai folosim “^”) iar pentru “up stroke” sau lovitura in sus, acesta “v”.

  Spor si inspiratie.
  Multumim ca ne-ai atras atentia.

 5. Avatar
  August 03, 2022

  Salut, am o intrebare, cat de strans se tine pana de hitara atunci cand o folosesti pentru solo-uri? Adica poti face o comparatie vis avis de cat de puternic strangi pna?

<