Open top menu
Cinci mituri false despre chitară

Cinci mituri false despre chitară

Cu siguranță nu de puține ori ai auzit în jurul tău o serie de sfaturi sau opinii legate de cântatul la chitară, care te-au influențat mai mult sau mai puțin în alegerile tale.

Deși există multe informații utile pe internet, am observat că anumite idei false rămân totuși frecvente, iar acest articol vine să clarifice câteva din aspectele de care ne lovim cel mai des în practica noastră.

Astfel , te invit să trecem în revistă și să eradicăm cinci mituri false despre chitară, care încă supraviețuiesc în opinia colectivă.

1. „Dacă nu am învățat să cânt în copilărie sau adolescență, acum este prea târziu.”

FALS! Poți să începi lecţiile de chitară la orice vârstă, factorii determinanți fiind doar pasiunea, ambiția și perseverența.

2. „Fiind începător, trebuie obligatoriu să învat întâi să cânt pe chitara acustică, deși eu imi doresc o chitară electrică.”

FALS!

  • dacă esti atras/ă de chitara electrică, poți începe studiul direct pe un astfel de intrument
  • acest fapt este important de precizat, deoarece în absenta entuziasmului, există riscul unui progres dificil și încet, sau chiar al abandonului

3. „Pentru că am grijă de chitara mea, o curaț și tratez săptămânal cu Pronto.”

FALS!

  • astfel de solutii care se găsesc în comerț, printre alte efecte, asigură hidratarea lemnului, lucru benefic pentru mobilă, parchet, dar nu și pentru chitara ta
  • o chitară va suna cu atât mai bine cu cât are lemnul mai uscat
  • cu toate acestea, chitara ta trebuie curățată și îngrijită, astfel în magazinele de profil (Guitar Shop, de exemplu), poți găsi soluții special destinate chitarelor

4. „Deși am o chitară clasică, i-am pus corzi de metal pentru că sună mult mai bine așa.”

FALS!

  • griff-ul unei chitare clasice nu este conceput pentru a suporta tensiunea corzilor de metal, astfel că montarea lor este total contraindicată
  • în timp, instrumentul se va deteriora invariabil, așadar dacă ai prieteni care au făcut asta, sfătuiește-i să revină cât mai repede la corzile de nylon (plastic)

5. „Evit să folosesc degetul mic pe griff, mă descurc mult mai bine cu celelalte degete.”

FALS!

  • chiar dacă la început iți este mai greu și ai impresia că îl poți înlocui în diverse situații cu alte degete, cu timpul vei descoperi că degetul 4 (degetul mic), este indispensabil executării anumitor acorduri și secvente solistice
  • este important să nu îl neglijezi și să îi clădesti forta și dexteritatea încă de la început, evitând astfel și formarea unor deprinderi greșite, de care vei scăpa mult mai greu apoi

Reține aceste cinci idei, combate-le în studiul tău și sfătuieste-ți prietenii pasionaţi de chitară, pentru a evita perpetuarea acestor mituri nefondate.

Mihai
Written by Mihai

Mihai Brăileanu este cantautor, chitarist şi instructor de chitară. Pentru el, muzica este pasiune şi disciplină deopotrivă.

5 Comment responses

  1. Avatar
    June 14, 2011

    nu sunt de acord cu primul mit:)daca te apuci la 16-17 ani de chitara e deja mult prea tarziu pentru a face performanta,o meserie daca vrei.poti sa ajungi in cel mai fericit caz mediocru.ca orice instrument muzical chitara se incepe la 5-6 ani.
    desigur ca este si o baza stiintifica care ti-a scapat.are legatura cu creierul uman imatur care deprinde la o varsta frageda mult mai repede reflexe si gesturi spre deosebire de un adult.e o analiza a celor de la discovery prin care au tras concluzia ca varsta optima pentru a deveni virtuoz este in jur de 3 ani.

  2. Avatar
    June 14, 2011

    @ Serban daca te apuci mai tarziu de studiul unui instrument, e mai greu – dar nu imposibil.

    Fireste ca studiile au descoperit o varsta ideala pentru a incepe, asta dpdv mental – dar, pana la urma, cum te-ai putea astepta de la un copil de trei ani sa tina o chitara in mana?

    Nu ca n-ar fi si exceptii, dar in general la cinci-sase ani de abia incep sa se descurce cu cele 3/4, sa aiba atentia si disciplina necesare pentru a repeta si capacitatea de-a sta concentrati pe un singur lucru mai mult de cateva minute.

    Iti spun sincer ca eu am inceput sa studiez chitara la 17 ani si asta nu m-a oprit niciodata, nici in compozitie si nici in interpretare.

    Succes in toate,

    Alec

  3. Avatar
    June 14, 2011

    Intr-un mit credeam si eu.Le recomand tuturor sa se apuce sa cante la chitara, dar nu va voi minti cand zic ca este nevoie de multa munca pentru a invata sa canti frumos. Ador sa cant la chitara si recent am scris un articol despre pasiunea mea si peripetiile ei:
    http://roxandrei.ro/personal/o-lectie-de-chitara/

  4. Avatar
    June 27, 2012

    Salut Alec am si eu o chitara clasica care am cumparato acum 5 zile.Am invatat sa o acordez dar am o problema cu ultima coarda E cand pun degetul pe coarda in prima casuta(nu stiu cum se numeste spatiul acela) si a doua se aude ca un elastic care loveste lemnul deci se aude foarte urat.Crezi ca ar trebuii sa is chimb corzile sau e din cauza chitari?Sau asa se aude in general la chitara clasica? Tin sa precizez ca sunt incepator si e prima mea chitara.am nevoie de ajutor… pentru ca se aude foarte urat . Multumesc!

  5. Avatar
    January 05, 2013

    Cu Mitul 2: Te contrazic. Un incepator, care vede si aude cum canti tu i se pare simplu si nemaipomenit. Dar trebuie tinut cont, ca cantatul la chitara nu se poate invata in gluma, trenuie sa se puna la treaba si exersari zilnice(indiferent ca invata la profesori contracost sau de internet dupa tabulatura si e gratis). Apoi, la chitara acustica sau electrica cum ai mai scris tu, astea au corzi de metal, toate. Ai uitat ca ai fost incepator? Doresti ca urmatorul incepator sa renunte la chitara dupa primele 2-3 incercari? Corzile de metal au o tensiune mai mare cand sunt acordate, astfel degetele neantrenate al unui incepator o sa-l taie(invatatul devine durere si renunta usor). Apoi o chitara acustica sau electrica este mai costisitoare decat o chitara clasica (se mai spune pe la noi, 3 corizi nylon – 3 corzi metal). Sa prezinti intr-un articol si chitara clasica ideal incepatorilor te rog. So din cauza acestor articole redactate incorect tineretul trage la Smartphone-ri si laptop-ri, mai bine cer asa ceva de la parinti decat un instrument, si uitati in ce directie se duce incet cultura muzicala romaneasca.

<