Open top menu
Cum înveţi notele pe grif-ul chitarei?

Cum înveţi notele pe grif-ul chitarei?

Învăţatul notelor este un proces lung si vast. Petru a deprinde notele nu e de ajuns să ştii gama Do major. Trebuie să cunoşti toate gamele majore si minore, gamele cromatice si intervalele.

Pentru început, ar trebui să ştii corzile libere (Mi, La, Re, Sol, Si, Mi).

Încearcă să găseşti nota Mi pe tot grif‑ul chitarei începând cu coarda Mi, apoi nota Mi pe coarda La, apoi pe Re, Sol şi coarda Mi subţire. Aceeaşi procedură cu nota La: ai coarda liberă La, caută încă un La pe coarda La, caută La pe coarda Mi groasă şi aşa mai departe pe restul corzilor.

Note MI pe chitaraE un “quest” lung, dar dacă găseşti notele corespunzătoare corzilor libere şi pe alte corzi (bineînţeles, nu în aceeaşi octavă) ai terminat prima misiune pentru a cunoaşte notele pe grif‑ul chitarei.

Pentru etapa a doua (misiunea 2), interesează‑te cum arată notele scrise pe portativ, întreabă‑ţi profesorul sau încearcă să le scrii singur – cu puţină logică si puţină matematică ar trebui sa reuşeşti.

Notele MI pe portativ

Chiar dacă Pitagora a ajutat la descoperirea intervalelor, a distanţelor dintre doua sunete (note) şi la scrierea foarte asemănătoare cu gamele care se studiază in prezent, asta nu înseamnă că muzica e matematică; într-adevăr, se regăsesc unele calcule simple, dar asta nu face ca muzica să fie o ştiinţă exactă.

Aşadar, încearcă să nu mai gândeşti fret‑ul 4 pe coarda Mi, sau la 4 casuţe/fret‑uri distanţă, ci spune‑i pe nume notei, spune-i pe nume intervalului, încearcă să te exprimi în termeni muzicali, asta te va ajuta să te dezvolţi ca instrumentist, ca muzician.

Cea mai întâlnită scriere muzicală pentru chitară este: A B C D E F G .

7 litere din alfabet cu 7 note muzicale.

Aşa cum săptamâna in limba engleză nu începe cu luni asa “alfabetul muzical” nu începe cu Do.

De ce începe cu LA ?

O întrebare foarte des întalnită la orele de muzică.

Nota LA

 

 

 

 

La este nota după care te acordezi, la filarmonică LA este nota după care se acordează toţi instrumentiştii.  Astfel nota LA din gama centrala a pianului este la o frecvenţă de 440 Herţi (hz) o frecvenţă standard după care se construiesc toate instrumentele de suflat, coarde, percuţie etc.

A – La

B – Si

C – Do

D – Re

E – Mi

F – Fa

G – Sol

Acest “skill” (aptitudine) de a citi note, de a învăţa notele pe grif‑ul chitarei se poate dobândi doar prin studiu. Orice studiezi, fie o piesa, fie o gamă, fie că te joci cu chitara, spune­‑i pe nume fiecărei note (în gând sau cu voce tare), iar în scurt timp vei realiza că ai învăţat notelor pe grif‑ul instrumentului. Să nu crezi însă că odată ce le‑ai învăţat nu trebuie să le mai repeţi.

Notele pe grif-ul chitareiAm întâlnit multe cazuri de chitarişti cântând piese din memoria vizuală/mecanică, ori vizionând vreun tutorial sau care au văzut cum le cântă un prieten; îi îndemn pe acest tip de chitarişti să încerce să zică pe nume fiecarei note, fiecărui acord, pentru că e posibil ca următoarea piesă preferată să fie scrisă cu note sau în cifraj.

Acelaşi lucru e valabil şi pentru chitariştii care interpretează piese “după ureche”, dar şi pentru orice chitarist, la orice nivel. Îmi doresc mie, dar şi vouă: SPOR LA STUDIU!

Foto: Bogdan Suditu

Alex
Written by Alex

10 Comment responses

  1. Avatar
    September 30, 2011

    Excelent articol. Concentrat, util, cu metoda si nu in ultimul rand are un “vibe” de om calculat si calm; intocmai ca autorul.

    Interesant si util, as sumariza in 2 cuvinte daca mi s-ar cere.

    Bravo

  2. Avatar
    October 07, 2011

    Genial articolul despre primii pasi de parcurs in a invata cum sa canti la chitara. Tocmai ce mi-am luat o chitara pe care o ador si pe care mi-am dorit-o de mult timp, iar site-ul tau ma invatat foarte multe. Multumesc si felicitari pentru acest site!

  3. Avatar
    November 07, 2011

    Eu cant muzica heavy metal si de curand m-am apucat sa invatz notele de pe griff dar nu stiu cu ce ma ajuta.daca atzi putea sa imi spunetzi ce trbuie sa invatz ca sa pot canta mai bine ar fii super.
    Multzumesc

  4. Avatar
    February 02, 2012

    buna am 13 ani si de curand mi-am cumparat o chitara.Nu am mult timp sa invat si nu vreau sa ma duc la o scoala anume vreau sa invat pe net.Dar vreau ceva expicit.Cine vrea sa ma ajute sa ia id asta: toxik.deny dar nu vreau glume si alte alea.. vreau ceva serios.Deci cine ma poate ajuta?? Vreau sa invat pentru 1 martie sa stiti .Multumesc anticipat

  5. Avatar
    March 13, 2013

    Chitara ta are doar 5 corzi … ? Mi La Re Sol Mi ?

  6. Avatar
    March 14, 2013

    Mersi pentru remarcă. O fi fost corectorul automat care a transformat Si în și.

    Mă bucur ca ne urmărești.

  7. Avatar
    April 03, 2013

    nici o problema, teoria este excelenta, nu se pune problema ca autorul sa fi gresit pentru ca nu stia .

  8. Avatar
    April 14, 2013

    those who can’t …teach :)))

  9. Avatar
    February 10, 2023

    Mii de mulțumiri, Alex! Este exact ceea ce cautam. Ba chiar mai mult. Super! ????

<