Open top menu
Sfaturi pentru incepatori (partea 2)

Sfaturi pentru incepatori (partea 2)

chitara-acustica-ibanez-pinguin

Dacă în partea întâi am discutat despre cât de important este să-ţi acordezi singur/ă chitară, să pui accent pe o anumită disciplină a studiului instrumentului de la bun început şi să foloseşti un metronom când repeţi, acum e momentul să ne referim la chestiuni de nuanţă:

1. Fă diferenţa între cântat şi repetat: amândouă sunt esenţiale, dar dacă ai improvizat haotic 20 de minute nu înseamnă că ai repetat – şi dacă ai făcut câteva exerciţii recomandate de profesor nu înseamnă că ai terminat cu chitara pe ziua de azi. Exersează atât cât trebuie ca să-ţi stăpâneşti tehnica şi atât cât simţi nevoia ca să te poţi exprima liber cu ajutorul instrumentului. Click aici pentru a citi despre cum să-ţi faci repetiţii mai plăcute & eficiente.

2. Învaţă toată piesa: clar, riff-urile şi solo-urile geniale sunt elementele recognoscibile dintr-un cântec, dar nu te opri doar la ele. Imaginează-ţi cât de frustrant e ca într-un jam session cu mai mulţi muzicieni să ştii bucăţele din 50 de cântece, dar nimic de la cap la coadă. Sau cum ar fi ca prietenii tăi să-ţi spună “cântă-ne ceva” şi tu să termini fiecare fragment după 20 de secunde?

3. Nu te grăbi: n-ai cum să cânţi toate albumele lui Malmsteen peste noapte şi oricum n-ar avea niciun sens. Orice chitarist ştie că, înainte de-a “te rupe în figuri” la 200 bpm, trebuie să cânţi corect şi coerent la vreo 60. Englezii au o vorbă bună: “we should learn to walk before we run:D

4. Înregistrează-te: chiar dacă o poţi face doar cu telefonul, mp3 player-ul sau calculatorul personal, o înregistrare îţi va arăta exact unde greşeşti, unde ar trebui să reduci volumul, unde ai nevoie de mai mult gain sau unde frazarea îţi joacă feste. După un timp, imprimările îţi vor fi mărturie a faptului că ai evoluat cât se poate de bine.

5. Nu-ţi fie ruşine să foloseşti un capodastru: capodastrul e un soi de clemă pe care o poţi prinde pe griff-ul chitarei, pentru a apăsa simultan pe aceeaşi tastă a tuturor celor şase corzi. Astfel, poţi cânta mai sus fără a ţine barre sau a schimba acordajul. Capodastrul e privit ca un accesoriu destinat începătorilor, însă adevărul e că mulţi chitarişti experimentaţi îl folosesc din motive practice.

6. Joacă-te, personalizează: nu-i rău să “furi meserie” de la marii chitarişti, adică să înveţi o grămadă de lick-uri, riff-uri şi bucăţi de solo-uri din piesele lor. Dar nu te opri aici: joacă-te puţin după ce le-ai cântat de mai multe ori, schimbă câte o notă, modifică tempo-ul sau frazarea, mută-le într-o altă gamă, cântă-le de la cap la coadă. Cel mai bun exerciţiu e cel al imaginaţiei tale.

7. Nu sacrifica emoţia pentru tehnică: şi nici vice-versa! Cea mai mare surpriză (neplăcută!) am avut când un producător mi-a spus că solo-ul meu era prea mecanic şi că notele erau “prea pe tempo”. E o tendinţă eronată a multor instrumentişti, încă de la primele lick-uri învăţate: să cânte la fel de perfect ca un VST.

Acceptă de la bun început că muzica ta ar trebui să fie un melanj între expresivitate şi tehnică şi caută să păstrezi un echilibru între pasajele de forţă “executate” perfect şi notele sensibile lăsate să “curgă” mai mult decât punctate. Să nu cazi nici în extrema de-a ignora teoria şi de-a pretinde că “atâta tehnică îmi sufocă emoţia” – balanţa echilibrată e cheia!

8. Ascultă multă muzică: poate părea un clişeu sau un sfat prea general, însă diversitatea pieselor pe care le asculţi îţi influenţează enorm stilul. Dacă e adevărat că “eşti ceea ce mănânci”, în egală măsură “eşti ceea ce asculţi”. Nu rămâne fixat doar pe genurile tale preferate şi nu cataloga niciun artist/album drept “bun de nimic” înainte să-i dai play.

chitara-electrica-show

9. Mergi la concerte: nimic nu te ajută mai mult să prinzi gustul scenei decât să fii în primul rând, simţind vibraţiile boxelor şi urmărind mâinile chitariştilor de pe scenă în solo-uri pe care poţi doar să le visezi… Cumpără-ţi bilet la toate cântările posibile şi mai ales la show-urile artiştilor internaţionali care mai ajung pe la noi. Un concert reuşit poate fi o adevărată lecţie de muzică şi totodată o sursă de inspiraţie.

10. Intră pe forumuri de muzicieni: învaţă din experienţa altor chitarişti, comunică, găseşte răspunsuri la dilemele tale de început, fă-ţi prieteni din aceeaşi zonă de interes şi descoperă site-uri interesante recomandate de alţi membri. Un punct de pornire bun este Romanian Guitarist Community, cel mai mare forum de gen din ţara noastră.

11. Fă cunoştinţă cu artişti în viaţa reală: forumurile sunt excelente pentru a schimba impresii, dar nimic nu se compară cu interacţiunea “pe viu” cu un muzician. Găseşte-ţi un partener de repetiţie, improvizaţi împreună, discutaţi despre set-up, accesorii pentru chitară şi problemele de tehnică pe care le întâlniţi.

Nu în ultimul rând, ieşi la jam sessions! Întâlnirile pe scene mici cu alţi muzicieni nu ar trebui să fie competiţii de orgolii, ci ocazii de-a fi inspirat, de-a învăţa să lucrezi în echipă, să te coordonezi cu alţi oameni şi să te înţelegi din priviri, aşa cum vei face în prima ta trupă.

Foto: J4xy0r; Jsome1

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

4 Comment responses

  1. Avatar
    March 23, 2010

    e greu …eu nici macar nu am inca o chitara…..dar o “respect” aceste REGULI de baza …deocamdata nu stiu nimic la chitara….am ca idoli pe cei de la tokio hotel …..am dupa cine sa ma ghidez…o sa invat cu un profesor…….O SA FIE BINE(sper)

  2. Avatar
    March 24, 2010

    salut,

    vei vedea ca totul devine mai usor odata ce vei avea alaturi un profesor care sa te indrume.
    atata timp cat respecti chitara sunt sigur ca vei ajunge la rezultatele dorite.

    succes!

  3. Avatar
    July 13, 2010

    Buna!… Si mie mi se pare greu la chitara dar incerc sa fac rost de niste ore pe internet…..Pot sa zic ca sunt o mica muziciana deoarece studiez pianul de 6-7 ani La liceul de arta”Stefan Luchian”…dar la pian nu am gasit melodii pt a le canta in gasca adica cantece de munte….Si am dat pe youtube de niste adolescenti foarte talentati pe nume Patricia, Ana, Cati Anotimpul 5 care canta melodii interpretate la chitara : Nu te mai iubesc, Tardive, Campuri aurii, Viata de vagabont….. Vroiam sa va intreb pe ce site pot gasi partiturile de la aceste piese….. imi puteti da un raspuns pe id meu: andra.ciobanu Multumesc frumos pt sfaturi! La revedere!

  4. Avatar
    July 13, 2010

    @Paramore

    Intr-adevar,Anotimpul 5 si celelalte fete care le-ai specificat sunt foarte talentate si le ascult pe YouTube ori de cate ori am ocazia:)

    Cat despre cantecele de munte,acestea nu se canta la chitara acustica dupa partituri,si dupa tabulaturi.
    O tabulatura arata cam asa

    Am Dm
    Era în amurg şi cerul plângea
    G C
    Cu stropi de argint pe leşul zdrobit
    F Dm
    Un vultur e mort şi-n inima mea
    E Am
    Nu pot să-l iubesc deşi l-am iubit.

    Cel mai mare site de tabulaturi romanesc este http://www.tabulaturi.ro

    Acele Am…Dm..sunt acordurile scrise in notatia internationala.

    de exemplu Am=La minor
    Dm=Re minor

    Apoi,in legatura cu lectiile pe internet,Alec si Marius ofera lectii pe Skype pentru incepatori si avansati:

    http://www.lectii-de-chitara.ro/2010/05/lectii-de-chitara-online/
    Acesta este link-ul;

    Daca mai ai alte intrebari,nu ezita sa intrebi!

    Te-am salutat!

<