În “peregrinările” mele virtuale pe net am descoperit câteva informaţii despre un nou film dedicat chitarei, intitulat sugestiv “Turn It Up!”. Este vorba despre un documentar realizat cu sufletul, care urmăreşte istoria chitarei electrice de la apariţia ei în anii ’30 până la ascensiunea la rangul de “instrument rege” în muzica rock.
Naratorul este Kevin Bacon, ce urmăreşte firul poveştii prin dialoguri pline de inspiraţie cu legende ale chitarei precum Les Paul, Slash, Nancy Wilson, B.B. King, Paul Stanley şi multe alte nume de referinţă pentru evoluţia acestui instrument.Vei cunoaşte prin imagini şi sunete staruri rock, directori de companii, adolescenţi pasionaţi de chitară, genii ale muzicii şi lutieri dedicaţi, care vor vorbi despre legătura lor indestructibilă cu instrumentul.
“Turn It Up!” tratează istoria chitarei electrice nu numai din punctul de vedere al muzicienilor, ci analizează şi impactul ei asupra culturii, a cursului general al istoriei, precum şi asupra politicii (neaşteptat, nu?).
De la primele progrese ale lui Les Paul în era analog până la “digitalizarea” cântatului la chitară şi apariţia jocului-fenomen “Guitar Hero”, documentarul promite să trateze fiecare pas cu maximă atenţie şi pasiune. Deocamdată nu se ştie data exactă a lansării, aceasta urmând să fie anunţată pe site-ul oficial al peliculei (te invit să-l vizitezi, arată foarte bine!).
Până vom avea ocazia să urmărim acest documentar, iată câteva fotografii din timpul filmărilor:
@Alec
Salut din nou:X
ASTEPT CU NERABDARE lansarea documentarului ,,TURN IT UP”:X:X
Sunt sigur ca va fi magic si plin de solo-uri exceptionale,asa cum a fost si Ziua Chitarelor 3:D
Iti urez succes in scrierea articolelor si la cantat!
Te-am salutat!
oZz
Aaa,si inca ceva Alec:
Daca afli mai repede decat noi cand e lansarea documentarului,nu tine doar pentru tine si scrie-ne si noua aici pe site :P:P
Te-am salutat!
oZz
Multumesc pentru comentariu, oZz, mult succes si tie! Si eu astept cu nerabdare lansarea filmului – data, dupa cum spuneam, va fi anuntata pe site-ul oficial. Tot ce avem de facut este sa stam cu ochii pe el.
Pana atunci, insa, poti cauta pe Internet filmul “It Might Get Loud” – iti va placea cu siguranta! Iata trailer-ul:
http://www.youtube.com/watch?v=_ilEvbl3Vv0
@Alec
Salut Alec,
Zilele astea am raspuns eu la ceva intrebari aici pe site dar acum apelez eu la tine cu o problema
De curand am invatat modurile populare majore si minore:) De aici in colo,nu am nici cea mai mica idee ce ar trebui sa mai invat,din punct de vedere practic.Am inceput sa fac niste exercitii pentru viteza mainii stangi,cat si a celei drepte,dar vreau parerea ta despre ce ar trebui sa mai invat de acum in colo:D
Multumesc anticipat!
Astept raspuns:D
Te-am salutat!
oZz
Salut oZz,
daca ai trecut prin toate modurile, te sfatuiesc sa-ti iei un ragaz in care sa revii asupra unor melodii pe care le-ai ascultat inainte sa stii teoria si care iti sunt foarte familiare – asculta-le acum (va fi “cu alte urechi”) si incearca sa le descifrezi prin prisma notiunilor invatate, chiar sa improvizezi in modul respectiv atunci cand ai pasaje unde simti ca e loc, dezvoltand ideea originala a piesei / solo-ului.
Dupa ce faci acest lucru cu rabdare pentru fiecare mod, vei incepe sa “simti” nuantele subtile de stare, sa recunosti modurile mult mai usor cand auzi o piesa cantata de altcineva, sa te duci din reflex pe notele potrivite.
Atentie, facand asta nu vei trasa niste reguli absolute – deci nu trage concluzii pripite – doar daca ajungi sa asociezi in mintea ta dorianul (de exemplu) cu o anumita stare / gen muzical / ritm / pasaj familiar, nu inseamna ca asta e tot ce poti sa scoti din modul respectiv.
Asculta relaxat si cu atentie in orice ipostaze, incearca sa le intelegi pe toate printr-un filtru personal, fa-ti propriile asocieri si abate-te de la ele atunci cand simti.
Nu in ultimul rand, gaseste-ti un prieten sau doi cu care sa te consulti (“tu ce ai face aici, ce simti sa canti pe pasajul asta?”; “tu cum recunosti frigianul?” etc.) si sa incepi sa improvizezi: unul tine armonia de baza, fireste, iar celalalt canta pasaje de solistica peste, iar apoi schimbati.
In extrema cealalta, strict pentru antrenamentul “fizic” al degetelor, te sfatuiesc sa-ti iei un Grip Master:
http://www.lectii-de-chitara.ro/2010/01/gripmaster/
Succes si spor in toate! Si curaj