Open top menu
Corzi de chitară electrică: Alegerea mea

Corzi de chitară electrică: Alegerea mea

Elevii mei mă întreabă adesea ce corzi prefer pentru chitară electrică şi ce le recomand pentru instrumentul lor. Nu există o regulă sau un adevăr absolut legat de corzi, nu există “cel mai bun set” (pentru că atunci nu am mai avea parte de atâta diversitate), există doar ce îţi place şi ce te ajută să scoţi cel mai bun ton din chitara ta, sound-ul care te inspiră.

Bineînţeles că va fi un proces lung până vei descoperi brand-ul de corzi care ţi se potriveşte cel mai bine şi grosimea ideală pentru stilul tău de-a cânta. Pentru mine, drumul s-a oprit deocamdată la Ernie Ball Regular Slinky .10 – .46, pe care le folosesc deja de patru-cinci ani.

Despre Ernie Ball Regular Slinky

Celebrul pachet galben “made in USA” este cel mai bine vândut din catalogul Ernie Ball, atrăgând chitarişti din diverse genuri, de la Eric Clapton şi Steve Vai până la John Mayer.

Corzi chitara electrica Ernie Ball Regular Slinky


Personal, îmi plac aceste corzi pentru că:

  • sună bine pe chitara mea (Grosmann Custom)
  • îşi păstrează caracteristicile în timp
  • sunt de încredere (nu mi s-au rupt niciodată)
  • grosimea şi tensiunea corzilor Regular Slinky se potrivesc cu stilul meu de-a cânta

Corzile mele pentru Drop D

Pe piesa “În Noapte” folosesc acordajul Drop D, aşadar am optat pentru un set Dunlop KFK (Kerry King), ce are inclusă o coardă de dimensiunea .052, specială pentru acest acordaj. Mi-a plăcut foarte mult cum sună corzile Kerry King, pe care nu le mai încercasem până la sesiunea de imprimări pentru “În Noapte”, astfel că dacă m-aş afla în situaţia de-a nu găsi Ernie Ball Regular Slinky, aş opta pentru acest set.

Corzi chitara electrica Dunlop KFK Kerry King


De unde îmi iau corzile pentru chitară electrică

Furnizorul meu de corzi pentru chitară electrică (şi cel care mi-a adus prima oară Dunlop Kerry King pentru Drop D) este Sorin de la Corzi.ro, pe care îl recomand cu căldură atât datorită preţurilor, cât şi a seriozităţii şi pasiunii pe care le pune în lucrul cu muzicienii.

Cât de des se schimbă corzile

Iarăşi, nu există un răspuns universal valabil, dar experienţa m-a învăţat: cu cât mai des, cu atât mai bine! Depinde şi de cât mult îţi soliciţi chitara, cât de des cânţi sau cât de mult o laşi într-un colţ, să se pună praful pe ea (ceea ce, clar, nu e indicat!).

Aşadar, pentru un muzician profesionist sau pentru un împătimit al instrumentului, care cântă intensiv în fiecare zi, idealul este să fie schimbate corzile o dată la două-patru săptămâni sau cu cel puţin 48 de ore înainte de fiecare eveniment (concert, sesiune de înregistrare, jam session în public) – aceasta e o disciplină pe care o respect în primul rând pentru că-mi preţuiesc sound-ul, dar şi chitarele.

Chiar dacă a cânta la chitară nu e centrul universului tău, nu uita să schimbi corzile măcar o dată la două-trei luni. Urmele delăsării se vor vedea în uzura tastelor şi se vor auzi în sunetul chitarei, care va fi mai şters pe zi ce trece.

Dacă nu ai mai pus mâna pe chitară de multă vreme, primul pas e să dai praful la o parte şi să schimbi corzile! Cel mai probabil sunt uzate, ruginite şi pur şi simplu prea vechi pentru a sta acordate cum trebuie.

Acestea fiind spuse, mult succes în alegerea corzilor potrivite şi spor la studiat! Rock on!

Foto: Edi Enache

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

6 Comment responses

  1. Avatar
    June 07, 2011

    Cred ca ar trebui precizat ca pt un incepator e cam criminal sa il pui sa invete sa cante pe niste 11-52 de ex, eu cant de 18 ani la chitara si inca nu pot sa zic ca ma simt bine cu niste corzi atat de groase. Acum pe chitarile mele am un set Dunlop 9-42 si Elixir 9-46 si ma inteleg foarte bine cu ele. Mai ales pt bendinguri sunt excelente.
    Altfel…perseverenta sa fie!

  2. Avatar
    June 07, 2011

    @ Alex in niciun caz nu ii pun sa cante pe corzi de aceeasi grosime ca mine. Totul e sa experimenteze fiecare, sa vada cu ce se simte comfortabil, ce suna bine. Fireste ca pt incepatori experimentatul incepe de la cele mai subtiri seturi :D

    Eu am Elixir .11 – .52 pe acustica, insa despre asta – intr-un articol viitor. Rock on!

  3. Avatar
    July 14, 2011

    Salut.Pentru un fender stratocaster ce corzi recomanzi.Oricum grosimea care o folosesc este 9-42 mm.Dar ce ai alege intre Fender; D’adario;Ernie Ball si Dean Markley.Eu in prezent folosesc d ‘adario si sunt foarte multumit de aceste corzi.Au acel sunet cum sa-i spun eu un sunet deschis si placut.Genurile de muzica care le cant sun blues si rock.

  4. Avatar
    February 22, 2012

    Mi-ai putea spune si mie te rog frumos cat de usor se fac bendurile pe acest set Regular Slinky? As dori sa achizitionez unul si nu sunt hotarat. Vreau niste corzi destule de subtiri pentru benduri insa destul de groase pentru metal. Ceva pareri?

  5. Avatar
    September 04, 2012

    Eu folosesc la chitara electrică setul Elixir Nanoweb Baritone 012-068. Sunt excelente pentru acordaje joase precum Drop C dar mai ales pentru A#. La chitara acustica am aceleasi corzi de cinci ani si nu mi s-au rupt niciodata si suna foarte bine!

  6. Avatar
    July 08, 2013

    Salut Alec! Am un Ibanez RG350 cu un tremolo Edge III. Am citit undeva ca aceste corzi de 0.10 nu fac deloc bine la acest tip de trem in standard tuning. Tu ce zici?
    Deocamdata l-am acordat in D (one step down – all round).

<