Open top menu
Prima lecţie de chitară

Prima lecţie de chitară

prima-lectie-de-chitaraOdată ce te-ai hotărât că vrei să urmezi lecţii de chitară, trebuie să ştii ce te aşteaptă la prima întâlnire cu profesorul.

Va trebui să-ţi aduci cu tine chitara (dacă o ai deja) şi un caiet de matematică (acordurile şi diagramele se notează mai simplu decât pe caietul de muzică).

Dacă ai mai avut tentative de-a învăţa să cânţi la chitară şi ai păstrat notiţe din acea perioadă sau ţi-ai însuşit câteva noţiuni pe cont propriu şi ai un caiet de cântece, adu-l la prima lecţie cu noul profesor, ca acesta să-şi facă o idee de la ce nivel porneşti.

Pentru fete: când începi să cânţi la chitară, va trebui să renunţi la unghiile lungi. Vino cu ele tăiate la prima lecţie dacă vrei să-ţi poţi încerca mâna pe câteva acorduri :)

Alcătuieşte-ţi în minte o listă de cinci trupe/artişti preferaţi, profesorul tău te va întreba cu siguranţă ce muzică asculţi pentru a-şi da seama spre ce stil te orientezi.

Noţiunile teoretice pe care le vei învăţa vor fi aplicate pe cântece care îţi plac, cu care rezonezi.

Din experienţă, de multe ori înveţi mai bine şi interpretezi mai uşor când memorezi starea unei piese şi nu notele. Aşadar, conexiunea ta emoţională cu cele dintâi piese pe care le vei învăţa pe chitară e foarte importantă.

Programează-ţi lecţiile de chitară în aşa fel încât să nu vii obosit şi să nu te grăbeşti spre vreo întâlnire importantă.

Ca în cazul repetiţiilor individuale, contează starea de spirit şi concentrarea, deoarece va trebui să acumulezi de fiecare dată informaţie nouă.

Nu te descuraja dacă anumite mişcări nu-ţi ies din prima; este nevoie de timp şi perseverenţă pentru a ajunge la o coordonare perfectă între mâna stânga şi mâna dreaptă.

Cea dintâi lecţie de chitară e doar “aperitivul” pentru o perioadă în care-ţi vei satisface pofta de muzică.

Urechea muzicală, precum şi simţul ritmului se dezvoltă în timp. Personal, cred că nu există afoni (sau, altfel spus, oameni imuni la muzică), ci doar că nu toţi au învăţat să asculte cu adevărat.

De asemenea, talentul e un factor nativ şi un bun punct de pornire, dar nu e totul. Prin muncă se poate compensa chiar şi ceea ce majoritatea ar numi “lipsă de talent”.

De la prima lecţie de chitară până la primul cântec învăţat, poate până la primul concert sau cea dintâi piesă pe care o vei scrie e un drum fascinant, pentru care vei avea nevoie de voinţă şi încredere în tine. În rest, nu e nimic ce nu se poate învăţa. Succes!

Foto: Enrico Gabriele

Alec
Written by Alec

Chitarist, compozitor, profesor de chitara, vizionar. Dependent de muzica.

7 Comment responses

 1. Avatar
  January 13, 2010

  Foarte tare, si eu cred la fel, ca nu trebuie sa te nasti talentat ca sa faci ceva cu muzica sau ca sa canti pur si simplu de placere. Am invatat sa cant la chitara singur (acum ma gandesc ca mi-ar fi prins bine un profesor) si cant de placere, pe munte pentru prietenii mei. Cred ca as fi putut sa fac mai mult daca insistam. Mult succes cu blogul, oricum.

 2. Avatar
  October 31, 2010

  Buna. Eu am 15 ani si sunt interesata sa incep lectiile de chitara. Nu am mai facut niciodata asta. Nu stiu aproape nimic. Sau chiar nimic. Eu sunt din Calarasi. Si, va rog, daca ma puteti ajuta, as vrea sa stiu daca exista in orasul meu vreun profesor care sa predea lectii de chitara. Multumesc!

 3. Avatar
  October 31, 2010

  @Vera

  Buna Vera,

  Nu e nevoie sa fie un profesor in orasul tau,Alec si Marius predau lectii pe Skype…tii recomand pe amandoi cu cea mai mare caldura…
  Poti lua datele lor de la Contact.

  Primul pas spre inceperea lectiilor de chitara este sa ai o chitara.Sunt foarte multe articole pe site despre aceasta tema(citeste si commenturile,iti vor fi foarte de ajutor)…

  Sper ca ti-am fost cat de cat de folos:D

  Te-am salutat!

  oZz

 4. Avatar
  January 24, 2011

  Salut ! ma numesc David Justin si cant la chitara de cativa ani am invat foarte multe acorduri stiu sa cant aproape orice melodie dar am o nelamurire in acordurile cu bareu pot sa fac gama Do major pt ca eu stiu ca primul acord de langa Tab este Fa urmat la o distanta de semi ton de Sol cum pot face gama do major din bareu add: david_vila70@yahoo.com

 5. Avatar
  January 25, 2011

  @David

  Salut,

  Cred ca am inteles la ce te referi,o sa incerc sa iti explic putin,sper sa intelegi.Acordul Do major cu barre,va trebui sa aiba bassul Do.Asadar,il pot face ori cu barre ca si Fa pe fretul 8,daca nu,il poti face cu barre ca si Si cu bareul pe fretul 3(in ambele cazuri este bass Do).

  ATENTIE! La modul 2 in care il prinzi cu pare pe fretul 3,coarda Mi cea groasa NU SE CANTA DELOC.Bassul va fi pe coarda A fretul 3(fretul 1:A#,fretul 2:Si si fretul 3,ce ne trebuie noua,Do)

  Sper ca te-am lamurit si daca mai ai intrebari nu ezita sa le scrii aici:D

  Te-am salutat!

  oZz

 6. Avatar
  June 18, 2011

  Salut! Sunt alaturi de Vera fiind din Calarasi , cred ca cel mai bine e sa ai un profesor care sa te invete . Daca stiti pe cineva in Calarasi va rog sa ne spuneti si noua. Multumesc.

 7. Avatar
  November 25, 2018

  salut, sunt incepator la chitara si invat singur .. as dori daca poti sa-mi recomanzi cateva melodii de inceput simple in care sa-mi pot dezvolta ritmul si bataia. multumesc

<