Open top menu
Acordul cu Barre

Acordul cu Barre

De foarte mult timp mă gândesc să scriu despre subiectul pe care-l voi detalia astăzi, însă am vrut să aştept pentru a strânge cât mai multe reacţii pozitive din partea elevilor mei, în ceea ce priveşte metoda de abordare a acordului cu barre.

Aşadar, astăzi sunt bucuros să-ţi prezint paşii pe care trebuie să-i urmezi pentru a executa corect şi cu uşurinţă acest acord.

După cum ştii deja, acest acord este unul destul de dificil de executat, mai ales când eşti la început şi degetele tale nu sunt foarte sigure pe grifful chitarei.

Aş vrea să-ţi spun că pe vremea când aveam 12-13 ani, consideram că voi ajunge cel mai bun chitarist din oraşul meu dacă voi reuşi să fac la perfecţie 2 lucruri: acordul cu barre şi riff-ul de la Thunderstruck (la tempoul la care şi Angus Young îl cânta).

Lăsând deoparte naivitatea concepţiei mele, să ştii că există o fărâmă de adevăr. Dacă ştii riff-ul la care mă refer, cu siguranţă ştii că nu este cel mai simplu riff de executat pe chitară, iar până la momentul la care îl vei cânta la tempoul real, vei avea nevoie de mult exerciţiu.

Însă dacă îţi vei îndeplini acest scop, multe alte tehnici vor fi uşor de executat, din motive lesne de înţeles – degetele se vor mişca repede, sigur, iar mişcările celor două mâini vor fi sincronizate. Dacă stai şi te gândeşti bine, cam acesta ar fi secretul unei tehnici decente.

Revenind la acordul cu barre, am descoperit că problemele pe care le întâmpină toţi cei care abordează pentru prima oară acest tip de acord sunt:

 • senzaţia că nu apasă suficient de mult cu degetul arătător (cel care execută barre-ul)
 • sau că apasă prea mult cu degetul arătător şi nu apasă suficient de mult cu celelalte degete

Dacă vei urma sfaturile de mai jos, vei vedea că cele 2 probleme vor dispărea, iar execuţia acordului va fi mai uşoară şi-l vei stăpâni într-un timp mult mai scurt, astfel putând trece mai departe la alte tehnici pe care ai vrea să le înveţi şi pentru a reuşi să intri într-un univers nelimitat de combinaţii armonice.

Am spus mai sus – “stăpânirea lui într-un timp mult mai scurt”, pentru că pentru mulţi dintre chitarişti acest acord începe să sune corect, după o anumită perioadă de timp (câteva luni până la 1 an), fără să simtă că au făcut ceva în acest sens, succesul punându-l pe seama faptului că “apasă mai bine barre-ul”.

Vei vedea că secretul execuţiei nu este doar simpla apăsare mai puternică a barre-ului.

Execuţia acordului cu barre

Să spunem că vrei să execuţi acordul Fa major care pe chitară ar arăta în felul următor:

Pentru o execuţie uşoară a acestui acord paşii ar fi următorii:

 1. apasă cu degetul arătător pe coarda Mi (gros) pe nota Fa (poziţia 1)
 2. apasă cu degetul inelar pe coarda La, nota Do (poziţia 3)
 3. apasă cu degetul mic pe coarda Re, nota Fa (poziţia 4)
 4. verifică cele 3 sunete prin ciupirea succesivă a celor 3 corzi
 5. totul este ok? Mergem mai departe! Apasă cu degetul mijlociu coarda Sol, nota La (poziţia 2)
 6. verifică cele 4 sunete şi dacă totul este în regulă mergem mai departe.
 7. apasă cu partea de jos a degetului arătător coarda Mi (subţire), nota Fa (poziţia 1) şi coarda Si, nota Do (poziţia 1)
 8. îndreaptă degetul inelar şi… gata!

Eventual, ai putea roti foarte puţin spre stânga degetul arătător, în cazul în care poziţia acestuia paralelă pe corzi nu funcţionează prea bine.

Ceea ce vreau să-ţi subliniez este că secretul execuţiei acestui acord stă în apăsarea egală a celor 4 degete pe griff-ul chitarei, şi nu doar o presiune mai mare cu degetul arătător.

Până data viitoare, îţi urez mult spor la acordurile cu barre!

Marius
Written by Marius

Chitarist, compozitor, muzician.

1 Comment responses

 1. Avatar
  August 29, 2010

  @Marius

  Salut Marius!

  Nu ne-am mai auzit de mult timp…am fost si eu plecat…etc etc.,dar acum mi-am facut putin timp sa intru pe site.Cand am vazut acest articol,parca un fior m-a cuprins si mi-a trezit nostalgia vremurilor cand incepusem sa cant la chitara si degetele imi erau reci bocna(am inceput cam prin iarna)iar eu exersam acordul cu barre.Nu a fost usor…dar pana la urma i-am dat de cap!

  Iti multumesc ca ai scris acest articol!

  I-ar voi,tinerilor chitaristi care invatati acum acordul cu barre va spun asa,o data si o data tot o sa iasa acordul,asa ca cu cat repetati mai mult,cu atat sunteti cu un pas mai aproape de reusita!

  PS:Mi-a venit si mie AEG10E BK-le,ne impacam chiar bine…trebuie sa-i schimb corzile:D

  Bafta!

  V-am salutat!

  oZz

<