Open top menu
Ce poţi face atunci când nu ai chitara lângă tine?

Ce poţi face atunci când nu ai chitara lângă tine?

Ştiai că poţi exersa pentru chitară fără să cânţi efectiv la ea? Ţi-am stârnit curiozitatea, nu-i aşa? Hai să-ţi explic despre ce este vorba.

Cântatul la chitară este aparent o activitate fizică, însă este de fapt o reflexie a unor procese cognitive. Aşa cum la un iceberg vedem la suprafaţa apei doar vârful, aşa este şi la chitară. Ceea ce este la suprafaţă este imaginea ta cântând la chitară, partea care nu se află la vedere este reprezentată de procesele din spate.

Este adevărat că pentru a ajunge să execuţi pe chitară ceea ce mintea îţi “comandă”, trebuie să-ţi pregăteşti mâinile pentru a putea face faţă sarcinilor. Chiar dacă tu mental îţi poţi crea o imagine despre ce ar trebui să faci ca să poţi executa şaisprezecimi pe un tempo de 120 bpm, nu-ţi va ieşi din prima, din simplul motiv că creierul tău nu este obişnuit să transmită impulsurile respective către mâini.

Din această cauză la început cu toţii suntem mai neîndemânatici şi punem eventualele eşecuri pe seama unei lipse de talent. Acest lucru este complet neadevărat. Singura problemă este că nu avem creierul obişnuit cu o asemenea sarcină, iar impulsurile transmise de acesta către mâini să zicem că sunt pline de “erori” la început. De aceea, exerciţiile pe care tu le faci la chitară nu-ţi pregătesc doar mâinile, ci si creierul.

Sfaturi de urmat

1. Pornind de la cele de mai sus, îţi fac o primă recomandare – exersează la chitară  în mod activ. Nimic nu-ţi pune piedică mai mult în obţinerea rezultatelor dorite decât exersatul fără o implicare mentală conştientă. Trebuie permanent să-ţi pui întrebări de genul: Unde trebuie să pun degetele pe grif?, cât de tare trebuie să apăs corzile?, ce corzi trebuie să ciupesc?, sunt coerent în ceea ce cânt?, există muzicalitate în ceea ce cânt sau execut nişte note pur şi simplu?

Toate aceste întrebări nu fac decât să ajute creierul să strângă noi informaţii şi să transmită noi impulsuri mâinilor.

2. Ritmul. O problemă permanentă a începătorilor este imposibilitatea de sincronizare cu ritmul. Sfat: de fiecare dată când încerci să cânţi după un ritm, fie el metronom, fie un ritm de tobe, încearcă să cânţi şi tu ritmul în minte. De acolo, încearcă să sincronizezi, tot în minte, partea ta de chitară. Abia apoi poţi începe să cânţi efectiv.

Ce poţi face ca să-ţi îmbunătăţeşti ritmul fără a cânta la chitară? Nimic mai simplu!

Când asculţi muzică fii foarte atent la chitară şi la tobe. Ascultă-le bine şi încearcă să le imiţi pe amândouă în minte. Vei observa că în scurt timp îţi vei îmbunătăţi ritmul nespus de mult.

3. Învăţarea notelor pe grif. Ţin minte că atunci când eram tânăr chitarist era activitatea mea preferată înainte să adorm. Exerciţiul decurgea în felul următor: cu ochii închişi îmi închipuiam griful chitarei şi fie încercam să “caut” notele pe primele 5 poziţii pe fiecare coardă sau “căutam” notele din care era compus nu ştiu ce acord pe care mi-l dăduse scris pe o hârtie un chitarist mai experimentat decât mine. De!! Eu am început să cânt la chitară după o foaie pe care erau desenate opt acorduri şi denumirile corzilor. Abia mai târziu am învăţat că acordurile vin din game etc.

4. Auzul muzical.  Hai să zicem că eşti mare fan Guns n’ Roses (aşa cum eram şi eu pe la 13-14 ani) şi tocmai ai învăţat” Knockin’ on a Heavens Door” pentru că este piesa ta preferată pe care o asculţi în continuu la mp3 player.

Ascultă de câteva ori cele 3 acorduri de început (până să intre şi celelalte instrumente): Sol major, Re major şi Do major. Încearcă să imiţi în minte sunetele auzite şi reţine-le, că doar e piesa ta preferată.

Opreşte melodia şi apoi cântă în gând cele 3 acorduri. Verifică dacă înălţimile sunetelor cântate de tine în gând, coincid cu cele reale ale celor 3 acorduri. Încearcă să faci acest lucru cât de des poţi şi cu alte acorduri şi îţi garantez că după ceva timp, când le vei auzi în alte piese, le vei recunoaşte cu uşurinţă.

Îţi va fi de mare folos, atunci când vei compune piesele tale, să ştii cum sună acordurile înainte să le cânţi pe chitară.

În loc de o replică de final a la Ioana D’Arc – “Toate bătăliile sunt câştigate sau pierdute mai întâi, în minte” îţi voi spune doar că aştept să-mi spui dacă vezi progres în ceea ce faci, după ce mi-ai urmat sfaturile.

Marius
Written by Marius

Chitarist, compozitor, muzician.

5 Comment responses

 1. Avatar
  July 30, 2010

  @ Marius

  Chiar ca mi s-a intamplat si mie acest lucru dar,m-am gandit in sinea mea ca sunt doar eu cel care simte asta:))

  Si mi s-a mai intamplat si tehnica cu ascultatul acordurilor din melodi,si nu numai ca le recunosteam si in alte piese,dar oricine cu umpic de auz muzical isi da seama daca chitaristul greseste,si un semiton…

  Unul dintre cele mai bune articole!Multumim pentru el!

  Te-am salutat

  oZz

 2. Avatar
  July 30, 2010

  Geniala poza :D Si foarte tare articolul, mi-a placut mult. O sa tin minte faza cu ascultatul mai atent al tobelor si bassului, cu siguranta imi va folosi pe viitor.

 3. Avatar
  July 30, 2010

  @oZz Ma bucur ca ti-a placut articolul. Nu uita sa faci din acele exercitii un obicei, pentru ca abilitatile in timp se pot pierde; de aceea trebuie permanent sa le intretii.

  Legat de exercitiul pentru auzul muzical, nu ma refer la capacitatea de a “identifica” evetuale greseli, pentru ca asa cum ai spus si tu cam toata lumea isi poate da seama daca o nota este in gama sau nu.

  Important este sa te axezi pe sunet in sine si capacitatea de identificare a acestuia printre alte sunete. Este f imp aspectul acesta pentru ca in situatia reala de compozitie, in minte iti vor “rasuna” multe acorduri sau melodii si trebuie sa le identifici cu usurinta pe cat posibil si sa le faci sa “prinda viata” pe chitara. Ideile sa stii ca au tendinta sa “plece” foarte repede, daca incepi sa incerci acordurile pana il gasesti pe cel care sa se potriveasca cu cel pe care-l auzi in minte. De aceea, auzul muzical este critic pentru dezvoltarea oricarui muzician.

  Te salut!
  Marius

 4. Avatar
  August 22, 2010

  Foarte tare articolul Marius.:D. O sa tin minte sfaturile si o sa iti fac si reclama. Imi pun la status link-u.:)))

 5. Avatar
  August 22, 2010

  @Stefan_Slash Ma bucur ca ti-a fost de folos articolul si multumesc pentru reclama :)!

<